Egyéb

Parragh László a NER értelmében vett versenyképességi tanács tagja lett

 

Jól indul az év a Parragh-házaspárnak. Néhány napja lett az MNB Monetáris Tanácsának tagja Parragh Bianka, Parragh László pedig a most megalakult Nemzeti Versenyképességi Tanácsba kapott mandátumot. De ahogy Parragh Biankának nincs a monetáris tanácsi tagság szempontjából értelmezhető közgazdasági tapasztalata, úgy Parragh László pályája is éppen azt bizonyítja, hogy kereshet az ember sokat akkor is, ha a versenyszférában kudarcot vallott.

Parragh a róla készült portrécikk szerint Sopronban érettségizett 1980-ban, a gimnáziumban Szájer József volt az egyik osztálytársa. A pécsi egyetemi évek alatt viszont Gyurcsány Ferenccel együtt kollégista: Parragh a kollégium titkára, míg Gyurcsány a KISZ-titkár, jó viszonyuk a 2000-es évek közepéig kitart.

Parragh ’89-ben nyitja meg az első üzletét, ebben az évben indul a szaniterárukat és csempét forgalmazó Belváros-Parragh Kft. ’91-ben már Parragh Kereskedelmi és Holding Rt néven működtet 9 üzletet, szaniter és burkolóanyagok kis-és nagykereskedelmével foglalkoznak. A cég fejlődése látványos, de helyzetének megítélése nem egyértelmű.

Tíz évvel később – éppen csak elkerülve a felszámolást – Parragh bezárni kényszerül az utolsó üzletet is, két évre rá felhagynak a nagykereskedelmi tevékenységgel is. Bár kisebb nagyságrendben még más üzletágakban egy ideig próbálkoznak, Parragh László üzleti tevékenysége ezzel véget ér, azóta a cég utódja az egykor a privatizációban a belvárosi Gelkától megszerzett ingatlanportfoliót kezeli.

Parragh ugyanakkor már a 90-es évek közepétől a nagypolitika közelében sürgölődik: 1994-től a Demján Sándor vezette Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, ’98-tól Orbán Viktor közvetlen gazdasági tanácsadó testületének tagja, 2000 óta pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Ezzel párhuzamosan hosszabb-rövidebb időre rendre felbukkan különböző állami (rész)tulajdonú társaságok vezetőségében: igazgatósági tag volt a GYSEV Zrt-nél, a MEHIB-nél és az EXIM Bankban, 2010-től a visszaállamosított MALÉV-nél, az ugyancsak államosított MKB Banknál.

Jelenleg a Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) felügyelőbizottsági tagja, a Széchenyi Kártyát forgalmazó KAVOSZ Pénzügyi Zrt. és a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. igazgatósági tagja, de ott ül a MOL igazgatóságában is. A MOL-nál ezen túlmenően a Fenntartható Fejlődési Bizottság elnöke, és tagja a Pénzügyi Kockázatkezelési Bizottságnak.

Hogy ez utóbbi tisztségekért kap-e valamilyen juttatást, az a MOL beszámolóiból nem derül ki, de az igazgatósági tagok díjazása igen. Eszerint Parragh 2015-ben – erről az évről van a legfrissebb nyilvános adat- 25 000 euró díjazásban részesült, de ennél valószínűleg jelentősebb jövedelmet jelent a klasszikus menedzserdíjazásnak számító „kötvényprogram”: ennek keretében az igazgatósági tagok kedvezményesen vagy éppen ingyen jutnak a társaság részvényeihez.

A KAVOSZ Zrt. nyilvános adataiból a vezetőség díjazását illetően csak annyi derül ki, hogy 2015 ben a 4-4 tagú igazgatóság és felügyelőbizottság együttesen 72 millió forint járandóságot kapott. Az egy évvel korábbi adatokból az látszik, hogy az fb és az it egyenlő arányban osztozott ezen az összegen.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöki tisztségét ugyanakkor a hatályos alapszabály szerint társadalmi megbízatásban, vagyis ellenszolgáltatás nélkül látja el, egy 2011-es összesítés szerint az elnök mindössze hivatali autót és mobiltelefont kap a kamarától.

Ezen túlmenően egyetlen 100 százalékban magántulajdonú cégben van közvetlen érdekeltsége Parragh Lászlónak: a résztulajdonában álló Heu-Trend Invest Kft. egy tipikus alvó cég, három éve nem volt egyetlen forint árbevétele sem.

Az persze könnyen lehet, hogy a Monetáris Tanács tagjaként Parragh Bianka lényegesen többet visz majd haza, mint a kamaraelnök, de a nyilvánosan megismerhető adatok alapján Parragh László is milliós havi jövedelmet húz a meglevő tisztségeiből. Igaz, ezért a jövedelemért a Parragh Zrt. bedőlése óta már nem a szabadpiacon kell megküzdenie a Nemzeti Versenyképességi Tanács most kinevezett tagjának.

Becker András

Megosztás