Egyéb

A megismételt eljárásban született ítélet szerint nem sikkasztás, hanem csalás volt a Kulcsár-féle brókerbotrány

 

Több vádlott is várhatóan felülvizsgálatot kér majd a másfél évtizede húzódó Kulcsár-féle brókerbotrány múlt héten kihirdetett jogerős ítélete ellen. 14 év után derült ki például, hogy ami a K&H brókercégénél történt, nem sikkasztás volt, hanem csalás. Jól járhatnak viszont azok a fidesz-közeli körök, amelyek egy ideje ácsingóznak a Britton-tulajdonú Kartonpack Nyrt.-re – a Britton-tulajdonos Kerék Csabát elítélték ugyanis, a Britton Kft. vagyona az államot illeti.

Számos lényegi dologban változtatott a Fővárosi Ítélőtábla nevében, kirendelés alapján eljáró Debreceni Ítélőtábla a Kulcsár Attila volt K&H-s bróker elleni büntetőügy megismételt másodfokú eljárását lezáró ítéletében. Bár az alapvetően MTI-alapú tudósítások arról szólnak, hogy sikkasztás miatt ítélték el Kulcsárt és társait, az Átlátszó több jelen lévő ügyvéddel is beszélt, akik arról számoltak be, hogy ez félreértés. A bíróság kifejezetten csalásként értékelte a cselekményt szóban kihirdetett múlt heti ítéletében.

Ennek főképp azért van jelentősége, mert így megváltozik az is, kit tekint sértettnek a törvényszék. Eddig, 14 éven keresztül sikkasztás miatt folyt az eljárás, a banki brókercéget pedig sértettként kezelték. A csalás (miszerint a vádlottak haszonszerzés reményében átverték a befektetőket) sértettjei pedig a brókercég ügyfelei.

Így például megnyílhat az ő lehetőségük, hogy tovább keressék a pénz útját – amit eddig, ki tudja, miért a nyomozóhatóságok elmulasztottak. A K&H-s számlákról mintegy 20 milliárd forintnyi értékpapírnak veszett nyoma, a hatóságok az elkövetési értéket 8 milliárd forintban határozták meg. Ennek azonban csak töredéke folyt át a sokat emlegetett Britton Capital&Consulting Kft.-n.

Az oroszlánrész Schönthal Henrik Montrade Ltd.-jén, illetve a jelenleg Franciaországban őrizetben lévő El Abed Hassanon keresztül szublimálódott.

„Ott lehet a politika” – mondták most az Átlátszónak az ügy ismerői. Emlékezetes, az első hírek arról szóltak, az eltűnt pénzek pártkasszákba, az akkori erőviszonyoknak megfelelően, zömében MSZP-s, kisebb részben fideszes holdudvaroncokhoz folyt. Ebből azonban semmi nem szerepelt a vádiratban.

A Schönthal elleni eljárást a vádlott egészségi állapotára tekintettel függesztették fel még az ügy korábbi szakaszában, a Montrade-kapcsolatra így már hivatalosan sem kíváncsi senki. El Abed Hassan ügyét pedig most különítette el az ítélőtábla.

Egyéb brókerügyekben, például a most zajló Quaestor-, Buda Cash, Hungária Értékpapír eljárásokban is precedenst teremthet a mostani ítélet, amennyiben a pórul járt ügyfelek számítanak sértettnek. A sértetteket ugyanis jóval több eljárási jogosultság illeti meg, mint az eddig tanúként kezelt károsultakat.

A bíró a változtatást egyébként azzal indokolta, hogy sikkasztást az követ el, aki elkezeli a „rá bízott” idegen vagyont, márpedig konkrétan Kulcsárra senki sem bízott semmit, az ügyfelek a brókercéggel álltak kapcsolatban. A részleteket azonban, hogy ugyanis Kulcsár, de főképp a sikkasztásban eddig bűnsegédként kezelt Kerék Csaba hogyan követte el a csalást, szóbeli indokolásában egyelőre nem fejtette ki a törvényszék az Átlátszót tájékoztató jogászok szerint.

Kerék szerepe az ügyészség – nagyjából kizárólag Kulcsár nyomozati vallomásán alapuló – vádirata szerint az volt, hogy Kulcsár rendelkezésére bocsájtotta céges számláit. Ez a sikkasztásra vonatkozott, egyelőre, az írásos verdikt kézhezvételéig a jogászok is csak találgatják, mi a helyzet a csalással. Kerék cégére, a Britton Kft.-re, illetve a Kulcsár-féle, amerikai Britton Llc.-re mindenesetre teljes vagyonelkobzást rendelt el a bíróság.

Ez azt jelenti, hogy ugrik a két Britton fő tulajdonában lévő Kartonpack is: a kft. 62, az llc. 30 százalékban tulajdonosa a tőzsdén jegyzett dobozgyárnak.

A Kartonpack az utóbbi időben fidesz-közeli felvásárlási célpont lett. A bonyolult ügy lényege: Fintha-Nagy Ádám, a Fidesz rogánista körével remek kapcsolatot ápoló jogász rátenyerelt a Britton Llc. 30 százalékára, az ügylet azonban függőben maradt, a jegybank és a BRFK is bennfentességet gyanított. A részletek ebben a cikkünkben olvashatók:

Brókercsőd, adócsalás, bennfentes kereskedelem? Hívja a Fintha-Nagy ügyvédi irodát!

Ha a Brittonok részvénye az államhoz kerül, ismét megnyílik az út, hogy baráti befektetők megszerezzék a cég minősített többségét. Az „állam” ilyen esetben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t jelenti. Az MNV első embere, Szivek Norbert szintén belsőkörösnek mondható abban az üzleti csoportban, amelyhez Fintha-Nagy is kötődik – ezt is a fentebb linkelt cikkben részleteztük.

Fintha-Nagy egyébként továbbra is aktív üzleti szereplő. A friss Cégközlöny szerint csak a közeli napokban két új ingatlancégét is bejegyezte a bíróság, az egyiknek a Belvárosban, a másiknak a Várnegyedben található a székhelye.

A most kihirdetett Kulcsár-ítélet azonban több mint valószínű, hogy a Kúriára kerül majd – ezt valószínűsítették legalábbis az Átlátszónak nyilatkozó jogászok. Annak ellenére, hogy a táblabíróság enyhítette a vádlottak büntetését. Az ügyvédek szerint az enyhítés az időmúlás miatt a bíró kötelessége volt.

Ráadásul a vádlottaknak még a csökkentett – Kulcsár esetében például öt évre mérsékelt – szabadságvesztés alapján is be kell vonulniuk a börtönbe, igaz, Kulcsárnak csak pár hónapra, Keréknek azonban még több mint egy évre a jogászok számításai szerint.

Nem is ez a védelem fő aggálya, hanem a sikkasztás-csalás csere, mondván, 14 éven keresztül arra építették fel a védelmet, hogy a vád szerint a brókercég ellen követtek el bűncselekményt. A fő vádlott Kulcsár mindenesetre elégedett az ítélettel, ő tehát vélhetően nem él majd jogorvoslattal, legalábbis ezt nyilatkozta ügyvédje a Blikknek.

Rádi Antónia

Megosztás