Egyéb

Nem fizet Bánkiék lovardája az önkormányzati földért

 

Ingyen használhatja a mohácsi önkormányzat 5,5 hektáros földjét Bánki Erik fideszes politikus feleségének lovardája. De legalább az állatsimogatás is ingyenes lesz a farmon.

Nemrég írtuk, hogy szépen nyeri az uniós forrásokat a Mohácsi Lovas Klub Szolgáltató Nonprofit Kft. Főképp azóta, hogy a cég 2014-ben Bánki Ágnes tulajdona lett. Ő Bánki Erik, a Fidesz Dél-dunántúli erős embere, országgyűlési és korábbi mohácsi önkormányzati képviselő felesége.

Előzmények:

Uniós pénzből szépíti mohácsi lovardáját Bánki Erik családja

613 millió forintért vásárolt házat a fideszes képviselő testvérének cégétől az állam

Százmilliókért fejlesztheti Lakitelek és Ózd ivóvízellátását a fidesz-közeli Aqua Holding

Dél-dunántúli fürdőbirodalom – Bánki Erik pályaképe

Bánki Erik: képviselői reklámcég a luxuslakóparkban

Nyitott kérdés maradt, hogy mennyit fizet a lovas klub az önkormányzati ingatlanért, amelynek a területén fekszik. Most kiderült: egy fillért sem.

Szekó József (Fidesz) polgármester válaszából kiderült, a mohácsiak által Schmidt-gödörként ismert ingatlant valaha a Magyar Honvédelmi Szövetség használta lőtérként. A rendszerváltás után a város azzal a feltétellel kapta meg az államtól, hogy sportcélokat szolgál majd. 2012-ig egy kft működtetett ott – szintén térítésmentesen – lovardát, majd visszaadta az önkormányzatnak a földet.

Ekkor jött a képbe a Mohácsi Lovas Klub – írta a polgármester -, amely vállalta a lerobbant épületek rekonstrukcióját is, és 10 évre szóló ingyenes használatot kapott. Hogy pontosan mikor, azaz már Bánki felesége volt-e a tulajdonos vagy az elődje, az nem derül ki a válaszból.

Azt viszont megtudtuk, hogy a klub tervei között szerepel „gyermek és nyílt nap” szervezése, amelyben lenne ingyenes állatsimogató, pónilovaglás és némi versenyzés is.

Rádi Antónia

Megosztás