Egyéb

6,6 millió forintot kér nyilvános adatokért a szolnoki vízmű

 

3 milliárd forintot kap az államtól, ezért szerettük volna megtudni, hogy eddig hogyan gazdálkodott a közpénzzel kitömött Liget – Termálstrand és Élményfürdő. A fenntartó szolnoki vízmű bő 6 millió forintot kért az adatokért.

Hamarosan startol a Modern Városok projekt, Orbán Viktor pedig már 2450 milliárd forintot ígért oda fejlesztésekre a programban résztvevő városoknak, közötte Szolnoknak. A tiszaparti városban több helyszínen indulnak majd beruházások, a legdrágább fejlesztés a Liget – Termálstrand és élményfürdőre fordított három milliárd forint lesz.

A Szolnoki Víz és Csatornaművek Koncessziós Zrt. (VCsM) által fenntartott strandnak nem ez lesz az első nagy volumenű beruházása: 2002-ben a Széchenyi-terv keretén belül kapott 250 millió forint támogatást (ehhez jött az egyébként közpénzekből gazdálkodó VCsM 271 milliós önereje), valamint a durván 540 millió forint TAO-pénzből kicsinosított Vízilabda Aréna is (egyébként meghaladta a 800 milliót a beruházás).

A mostani, 3 milliárd forintos támogatás kapcsán felmerül a kérdés, hogy vajon a hatalmas összegeket megfelelően költötte-e el a fenntartó VCsM. Mivel egy közfeladatot ellátó és közpénzből gazdálkodó létesítményről van szó, ezek az adatok az infotörvény alapján nyilvánosak. A honlapon azonban csak hiányosan feltöltött közérdekű adatok találhatók a Liget strand gazdálkodásáról.

Ezért 2017 februárjában közérdekű adatigényléssel fordultunk a szolnoki vízművek felé: azt szerettük volna megtudni, hogy 2002. óta (az első nagy fejlesztés éve) milyen kiadása és bevétele volt a strandnak, illetve kikkel szerződtek a Liget kapcsán és milyen összegben.

Az adatigénylésre kapott válaszon pedig még mi is meglepődtünk. A VCsM szerint túlzott munkaerő ráfordítással jár az adatok összegyűjtése és kiadása, ezért

„két fő folyamatos, főállású alkalmazása válna szükségessé.”

Azt írják, hogy amennyiben az Átlátszó vállalja a két új dolgozó alkalmazásának havi 741 ezer forintos költségét, akkor december 31-ig teljesítik az adatszolgáltatást.

Ez április hónaptól számolva 6.669.000 forintot, azaz több mint 6 és fél millió forintot jelent az egyébként mindenki számára nyilvános adatokért.

Katona Fruzsina

Megosztás