Egyéb

Kikértük a Köztársasági Elnöki Hivataltól az ifjabb Balsaival kötött szerződések adatait

 

Helyesbítés: nem 20 milliónyi állami megbízatást kapott Balsai István alkotmánybíró ügyvédként dolgozó fia, hanem sokkal többet. Kikértük a Köztársasági Elnöki Hivataltól az ifjabb Balsaival kötött szerződések adatait, és ezekből az derül ki, hogy a pályakezdő ügyvéd induló csomagja nem 20, inkább 50 millió volt. Alant a részletek.

Előző posztunkban a nyilvánosan közzétett szerződéslisták alapján jutottunk arra, hogy a legelkötelezettebb orbánista alkotmánybíró fia, ifjabb Balsai István a Balsai Ügyvédi Irodán keresztül 20 millió forintot meghaladó állami megbízáshoz jutott mindjárt a szakvizsga után, ügyvédi működésének első öt évében, azaz 2011 és 2016 között. Jeleztük, hogy a teljes összeg ennél valószínűleg nagyobb, mert nem látjuk a Balsai Ügyvédi Iroda összes állami szerződését, de bizonyos információk arra utalnak, hogy például a Köztársasági Elnöki Hivataltól (KEH) is kapott számos megbízást az alkotmánybíró fia. Értelemszerűen kikértük a KEH-től az ifjú ügyvéddel kötött szerződések adatait, és ezek alapján valóban korrigálnunk kell.

A hivatal 2010. augusztus 6-ától kezdődően 2012. május 31-ig havi nettó 300 ezer forintért foglalkoztatta a Balsai Ügyvédi Irodát – ez 17 hónap, és nettó 5,1 millió bevétel az irodának. A következő 17 hónapos periódusra, 2012. június 1-jétől 2013. november 1-jéig már havi nettó 400 ezer forint a díjazás, ez áfa nélkül 6,8 millió forint – kis kerekítéssel az ügyvédi szakvizsga abszolválását követően ifjabb Balsai három év alatt 12 millió forintnyi megbízást kapott a Köztársasági Elnöki Hivataltól.

Ez a kezdeti sikersorozat még Schmitt Pálnak köszönhető, aki pontosan az ifjabb Balsai első megbízatásának első napján foglalta el a hivatalát, ahonnét a sajnálatos események miatt 2012. április 2-án távozott.

Az ifjabb Balsai szerencséjére a Schmitt helyére lépő Áder János nem csinált nagyobb felfordulást a hivatalban, így a megbízást egészen 2013 végéig folyamatosan hosszabbítgatták. Ezért az összegért a megbízott jogi tanácsadást nyújtott a „megbízó működése során felmerülő kérdésekben”. Ehhez jött még egy eseti megbízás „a Hivatal belső szabályzatainak jogi felülvizsgálata”- tárgyban, nettó 500 ezerért.

2014. április 10-én (négy nappal az országgyűlési választások után) újabb, ezúttal már határozatlan idejű szerződést köt ifjabb Balsaival a KEH. Ez már nemcsak tanácsadásra szól, jogi képviseletet is el kell látni. A havi átalánydíj nettó 100 ezer forint, és a szerződésben rögzített óraszám felett a KEH óránként nettó 15 ezer forintot fizet.

December 1-jétől az átalánydíj havi nettó 200 ezer forintra nő, az óradíj nem változik. 2015 augusztusában aztán ezt is megduplázza a KEH, 2016. október 14-ig már nettó 400 ezer forint az átalány. 2016. október 15-étől megint emelni kell, a mai napig élő szerződés szerint havi nettó 650 ezer forintot kap az ifjabb Balsai a hivataltól.

Azt nem tudjuk, hogy az átalánydíjon felül hány órányi teljesítést számolt el a hivatalnak az ifjú ügyvéd, de a nettó 15 ezer forintos óradíj és az általa vitt 68 peres eljárás alapján nem valószínű, hogy a KEH-től húzott jövedelme csökkent volna azzal, hogy 2014 áprilisától áttértek a teljesítmény szerinti (átalány + óradíj) elszámolásra.

2015. augusztus 1-jétől megint tisztán átalánydíjat fizet a KEH, tavaly október közepéig havi nettó 400 ezret, akkor a díjazást havi nettó 650 ezerre emelték. Ez az összesen 35 hónapnyi megbízás nettó 15,2 millió forintot hozhatott az ifjabb Balsainak.

Innét már végképp egyszerű a matek: ha mindent összeadunk, az jön ki, hogy a NER az elmúlt hat évben 47 millióval segítette egy újabb fontos gyermek saját lábra állását.

Az üzlet pedig szépen beindult: a főszerkesztő minapi nyilatkozata szerint az állami és államközeli pénzekkel kistafírozott Pesti Srácok is ifjabb Balsaira bízta a peres ügyei vitelét. Igazi meglepetés volna, ha csak a PS lenne az egyetlen kormányközeli megbízója az ügyvédvilág új üstökösének.

Becker András

Megosztás