Egyéb

Jogerősen jár az olimpiai jutalom a magyar kajak-kenu maratoni szakág válogatott versenyzői számára

 

A bíróság másodfokon is kimondta, hogy a MOB-nak ki kell fizetnie a maratoni kajak-kenusoknak járó jutalmat – ezt hirdette ki a Fővárosi Ítélőtábla február 21-én. 216 millió forintról és kamatairól van szó, amit 2013 óta várnak a sportolók.

„A 2013-ban Caliban megrendezett Világjátékokon elért kimagasló sporteredmények kifizetése iránt indított peres eljárásban kedden tartotta meg a Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fellebbezése alapján indult másodfokú tárgyalást. Azon a Fővárosi Törvényszék tavaly ősszel meghozott ítéletét helybenhagyták, azaz a kereseti kérelmünknek megfelelően a kormányrendelet alapján kötelezték a MOB-ot az állami jutalom kifizetésére” – közölte az Átlátszóval a sportolókat képviselő ügyvéd, Bognár Viktor.

Mintegy fél évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a maratoni kajak-kenusok azért fordultak a bírósághoz, mert annak ellenére, hogy a kolumbiai Caliban öt arany- és két ezüstérmet szereztek, a jutalmakat más sportolókkal szemben nekik nem fizették ki.

Korábbi írásunk

A maratoni kajak-kenusok javára ítélt a bíróság, ki kell fizetni az állami jutalmat

Egy 2013-as kormányrendelet alapján, hogy az olimpiai jutalmak felét kaphatják: az aranyért 17,5 millió forint, az ezüstéremért 12,5 millió, a bronzért 10 millió, míg a negyedik, ötödik, hatodik helyezésért 7,5 millió, 5 millió és 4 millió forint jár nekik. A MOB arra hivatkozva nem utalta át az összegeket, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) nem biztosította az ehhez szükséges állami forrást.

Az egyik kifogás az volt, hogy a maratoni kajak-kenu szakág versenyzői meghívásra vettek részt a viadalon, ami nem teljes jogú az állandó szakágak sportolóihoz képest. Az IWGA (International World Games Association) elnöke és főtitkára azonban megerősítette, a maratoni kajak-kenu sportág versenyzői ugyan egy meghívásos, de teljes jogú sportág tagjaként voltak ott a viadalon.

Ezek után a MOB elnöksége úgy döntött, hogy jár a jutalom a sportolóknak, ám ezt a döntést a minisztérium jogellenesnek találta, és emiatt nem is fizetett. A maratoni kajak-kenusok még Orbán Viktor miniszterelnököt is megkeresték levélben, de nem jártak sikerrel. Így a kialakult helyzet miatt a sportolók, illetve az edzőik k pertársaságot alakítva a MOB-ot a bíróság elé citálták. Az EMMI pedig később, az eljárás megindulását követően lett másodrendű alperes.

A Fővárosi Törvényszék bírája úgy látta, hogy a MOB-nak kell kifizetnie a maratoni kajak-kenusoknak járó jutalmakat: összesen 216 millió forintot és annak kamatait.

Az EMMI az elsőfokú bírósági döntés ellen nem is fellebbezett – közölte az Átlátszóval Bognár Viktor. Hozzátette az ügyvéd még azt, hogy az idén január 1-je óta hatályos kormányrendelet a minisztériumot kötelezi a jutalmak kifizetésére, de a másodfokon eljáró bíró kimondta, hogy visszamenőleges hatálya nem lehet egy jogszabálynak, ezért a MOB-nek kell teljesítenie.

„Az ítélet jogerős és végrehajtható” – mondta a védő.

Csikász Brigitta

Megosztás