Egyéb

Százmilliókért fejlesztheti Lakitelek és Ózd ivóvízellátását a fidesz-közeli Aqua Holding

 

Bánki Erik (Fidesz) országgyűlési képviselő volt cége tervezhet kutakat Lezsák Sándor (Fidesz) parlamenti alelnök lakiteleki népfőiskolájának. Bánkiék korábbi vállalkozása a jobbikos vezetésű Ózdtól pedig egy 417 milliós ivóvizes projektet nyert el. Mindkét közlemény kedden jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben.

Sokba fáj az adófizetőknek az egykori MDF-alapító, jelenleg a T. Ház Fidesz-frakcióját erősítő Lezsák Sándor monomániája, a Lakitelek Népfőiskola. A központi költségvetés idén és tavaly is 300-300 millió forintot szánt az intézmény támogatására, a felújítás-bővítést sokkal több pénzzel, 2015-2016-ban 2,6 milliárd forinttal, az idén pedig 5,9 milliárd forinttal tolták meg az adófizetők. A Magyar Narancs számításai szerint 2020-ig akár 12 milliárdot is fordíthat az állam a népfőiskolára.

Hogy csilivili fejlesztésre készül Lezsákfalva, arról már írtunk:

Lakitelek: népfőiskola és wellnessközpont állami pénzekből

A Lezsák Sándor (Fidesz) parlamenti alelnök által elnökölt lakiteleki Népfőiskola Alapítvány legfrissebb, 2015-re vonatkozó beszámolója szerint például pármillióval megdobta őket a Miniszterelnökség és a Nemzeti Kulturális Alap is.

A rekonstrukcióra kapott pénzeket a jelek szerint mostanában közbeszerezteti az alapítvány. A kutak és egyéb vizes létesítmények tervezését például a minap nyerte el nettó 14,3 millió forintért a kisteleki Aqua Holding Kft.

A 2015-ben csaknem 1,5 milliárdos forgalmat produkált cégben 2010 júliusáig tulajdonos volt a Fidesz Dél-dunántúli erős embere, a mohácsi Bánki Erik. Ez az a cég, amelyen keresztül Bánkit az Aquaplus nevű vizes cégbirodalomhoz, illetve a közétkeztető Hungast-csoporthoz szokás kötni a médiában. 2011-ig ugyanis tulajdonos volt a kft-ben György Zoltán – ő az Aquaplus frontembere, unokatestvére, György Tamás pedig a Hungast/S-Food-csoportté. Mindegyik vállalat élénk üzleti kapcsolatban áll fideszes önkormányzatokkal.

A lakiteleki nyertes Aqua Holding ma sem áll távol Györgyéktől. Tulajdonosa a röszkei Bálint Erika aquaplusos érdekeltséget is irányít.

Cikkeink az Aquaplus kapcsolati hálójáról:

Dél-dunántúli fürdőbirodalom – Bánki Erik pályaképe

Bánki Erik: képviselői reklámcég a luxuslakóparkban

Papcsák Ferenc bukása előtt két nappal kötött 400 millió forintos szerződést

Orbán veje és üzlettársai vitorláskikötőt vettek karácsonyra Keszthelyen

Az egykori Bánki-cég, az Aqua Holding önállóan is szerepelget közbeszerzéseken. Kedden, ugyanaznap, amikor a lakiteleki projektet behúzták, elnyerték a jobbikos vezetésű, fideszes testületi többségű Ózd ivóvízellentás-fejlesztését is 417 millió forintért.

Rádi Antónia

Megosztás