Egyéb

Bepereljük Ferencvárost az önkormányzati bérlakások listája miatt

 

December közepén írta meg a Magyar Nemzet, hogy a IX. kerületben több fideszes olcsón kapott önkormányzati bérlakást. Az Átlátszóhoz már tavaly tavasszal eljutottak információk a kedvezményes bérleményekről, ezért közadatigénylésben kértük ki a bérlők nevét és a bérleti díjakat. Az önkormányzat azonban a NAIH állásfoglalása ellenére is megtagadta a választ, ezért bepereljük Ferencvárost.

 

800x500_
Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!
18516641-1-42

atlatszo.hu/azenadombol/

 

2016 tavaszán az Átlátszó tudomására jutott, hogy a IX. kerületben „csókosok” rendkívül kedvezményes áron kaptak önkormányzati bérlakásokat, főként a Tűzoltó utca környékén. Ahogy mindig, szerettük volna leellenőrizni az információkat, ezért tavaly április elején közadatigénylésben kértük ki Ferencvárostól az önkormányzati bérlakások listáját a bérlők nevével és a lakásonkénti bérleti díjakkal együtt.

Április végén Bácskai János fideszes polgármester meghosszabbította a válaszadás határidejét 15 nappal, majd május elején személyes adatok védelmére hivatkozva egy olyan listát küldött, amin a bérlők neve nem, csupán a lakások címe és a lakbér összege szerepel.

Nem értettünk egyet ezzel, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk. A NAIH július elején kelt állásfoglalása részben a IX. kerületi önkormányzatnak adott igazat, de azt javasolta, hogy adjuk be az adatigényést úgy, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra a személyes adatok. Vagyis ne a bárki számára hozzáférhető KiMitTud-közadatigénylő rendszeren keresztül kérjük a bérlők listáját:

„…az adatigénylését az Ön által megjelölt formában az önkormányzat nem teljesíthette volna, tekintettel arra, hogy azok honlapon (interneten) való közzétételére nincs törvényes jogalap. A jelenlegi szabályok alapján a közérdekből nyilvános személyes adatok (a nem szociális vagy más ellátás keretében bérlők neveinek) megismerésére olyan módon van lehetőség, amely nem jár az egyébként közérdekből nyilvános személyes adatok honlapon megvalósuló közzétételével. […] Javasoljuk, hogy az adatigénylésének teljesítését – jelen állásfoglalás alapján – olyan módon kérje, amely nem jár a személyes adatok nyilvánosságra hozatalával.”

A NAIH állásfoglalásának megfelelően, és azt mellékelve adatigénylésünkhöz, szeptemberben emailben kértük ki Ferencvárostól az önkormányzati bérlakások listáját a bérlők nevével és a lakásonkénti bérleti díjakkal együtt.

Bácskai János polgármester azonban azt válaszolta, hogy a bérlők nevét így sem adják ki.

 

9kerberlakasokbacskaivalasz

 

Ezt nem tartjuk jogszerűnek, ezért bepereljük a ferencvárosi önkormányzatot. Mivel december közepén a Magyar Nemzet megírta, hogy korábbi és jelenlegi fideszes tisztségviselők és rokonaik, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tanácsadója és férje is rendkívül olcsón kaptak önkormányzati bérlakást a kerületben, így tulajdonképpen érthető Bácskai János titkolózása. De a bíróságon remélhetőleg majd minden kiderül.

Erdélyi Katalin

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás