Egyéb

Mészáros Lőrinc alapítványa nem mondja meg, hányan utaztak eddig a felcsúti kisvasúton

 

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány azzal az indoklással tagadta meg az Átlátszó adatigénylését, hogy ők nem látnak el közfeladatot és nem kaptak pénzt a költségvetésből. A 600 millió forintos EU-támogatást azonban elfelejtették megemlíteni.

 

800x500_
Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!
18516641-1-42

 

Az idei Valentin-napot romantikus különjárattal ünneplő felcsúti kisvasút utasszámait továbbra is vastag homály fedi. Januárban beszámoltunk róla, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Átlátszó közadatigénylésére csak az EU-s projekteket összesítő kormányzati honlap linkjét küldte el válaszként, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalására sem reagált.

Így még mindig nem tudjuk, hogy milyen vállalásokat tett a kormány az Európai Uniónak a hivatalos nevén Vál-völgyi kisvasút 600 millió forintos támogatásának igénylésekor. Úgy tűnik, be kell perelnünk az NGM-et, hogy megtudjuk a NAIH szerint is közérdekű adatnak minősülő információkat.

Előzmények

Veszettül titkolja a kormány a felcsúti kisvasút uniós pályázatában tett vállalásokat

Titkolja a kormány a felcsúti kisvasútra ígért utasszámról szóló dokumentációt

600 millió forint uniós támogatást juttat az Orbán-kormány a felcsúti Orbán-alapítványnak kisvasútra

A vállalt utasszámokat szeretnénk összehasonlítani a valósággal, ezért a kisvasutat üzemeltető, Mészáros Lőrinc által vezetett „A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól” január végén kikértük a vonat 2016. április 30-i indulása óta eladott jegyek számát .

Az Infotörvényben a válaszadásra megszabott 15 napos határidő letelte után emlékeztetőt írtunk az addig semmilyen választ nem küldő alapítványnak, amely erre végre reagált.

Egy két és fél oldalas jogi állásfoglalásban megtagadták a választ arra hivatkozva, hogy

– az alapítvány nem lát el közfeladatot

– nem kaptak pénzt a költségvetésből

Arról nagyvonalúan nem tettek említést, hogy 600 millió forint uniós támogatást kaptak a kisvasútra. Ezt egyébként az Átlátszó írta meg elsőként, és éppen ezért érdeklődünk az utasforgalmi adatok iránt. És ehhez minden jogunk megvan, ugyanis az EU-s pénz is közpénznek minősül, ezért Mészáros Lőrinc alapítványának válaszolnia kell az adatigénylésünkre. Panaszt tettünk az igénylés megtagadása miatt a NAIH-nál, most várjuk az eredményt.

 

 

Nagy meglepetésre nem számítunk, mert pont egy nappal azután, hogy a felcsúti alapítvány megtagadta az adatigénylésünket, a bíróság másodfokon is kimondta, hogy az alapítványnak ki kell adnia, mire költötte a TAO-pénzeket, mert közhasznú szervezet, amely közhasznú tevékenységet lát el.

Valószínűleg nem titkolóznának ennyire, ha minden rendben lenne az utasszámokkal. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a kisvasút uniós támogatásáról szóló cikkünk után bő egy évvel cáfolta az abban foglaltakat a 444-nek, és állította, hogy a kormány nem ígért napi több ezer utast a vonalra – azt azonban sem ő, sem az NGM nem mondta meg azóta sem, hogy pontosan mit és hány utast ígértek az EU-nak a 600 millió forintért cserében.

Mészáros Lőrinc alapítványa decemberben Jávor Benedek EP-képviselő adatigénylésére még kiadta a szeptemberi és októberi, nem túl kiemelkedő utasforgalmi adatokat, nekünk azonban már nem akarják megmondani a többi hónapban eladott jegyek számát. Ha rengetegen utaznának a kisvonaton, biztosan dicsekednének vele.

felcsutiutasforgalmiadatok

forrás: Jávor Benedek Facebook-oldala

 

Erdélyi Katalin

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

 

Megosztás