Egyéb

Hernádiék eltörlik a múltat? Bezár a kenőpénztranszfer-cég magyar lerakata

 

Bezárja magyarországi kereskedelmi képviseletét a Hangarn Ltd. Az a ciprusi cég, amelyik a zágrábi ügyészség szerint a Hernádi Zsolt Mol-elnök kenőpénzének egyik állomása volt Ivo Sanader korábbi horvát kormányfő felé.

 

800x500_
Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!
18516641-1-42

Krk-szigeti ingatlanvásárlásra adott előleg volt az az ötmillió euró, amit egy másik off-shore-céggel közösen a ciprusi Hangarn Oil Products Trading Ltd. 2009 nyarán áttolt a svájci XenpoplastShipping AG számlájára – legalábbis ezt vallotta a zágrábi bíróságon a Hangarn képviselőiként idézett Fazakas Imre, a Jukosz egykori magyarországi első embere és az orosz milliárdos olajmágnás, Mihail Gucerijev.

Hihette, aki akarta. A XenoplastShipping ugyanis Robert Jezic cége volt ekkor, Jezictől pedig csak egy lépés volt eljutni egykori bizalmasáig, Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőig. Ráadásul Jezic maga is Sanader és Hernádi ellen vallott a zágrábi törvényszéken.

A horvát bíróság első és másodfokon is elítélte a volt miniszterelnököt, az alkotmánybíróság azonban 2015-ben megsemmisítette a verdiktet, az ügy még nem zárult le.

A Hangarn éppenséggel a magyar-orosz energiaipari nagykutyáktól nem állt távol. Az Index azt is bebizonyította, hogy érdekelt benne Tóth József, a Horvátországban továbbra is vesztegetéssel vádolt Hernádi Zsolt Mol-elnök tanácsadója is.

Cége révén Tóth a 2015-ös mérlegzáráskor – mások, így Csányi Sándor Mol-alelnök cége mellett – érdekelt volt az egykori Olajtervben, az OT Industries-csoportban is. Decemberben határozták el, hogy az OT Industries-t visszaveszi valahai gazdája, a  Mol. Szintén olajterves volt 2012-2014-ben a ciprusi Hangarn ügyvezetőjének kézbesítési megbízottja, Nardai Tibor.

A Hangarn két magyarországi vállalkozást is alapított, a Hangarn Pipeline Vagyonkezelő és Befektető Kft.-t, és a Hangarn Oil Products Magyarországi Kereskedelmi Képviseletet. Utóbbit Konsztantyinov Roman vezette, aki a horvátok szerinti másik pénzcsatorna cégben kézbesítési megbízottként tevékenykedett.

Konsztantyinov egy időben orosz és belarusz utakra, valamint vízumügyintézésre specializálódott utazási irodát működtetett családjával Budapesten. A médiában azonban elsősorban a zavaros hátterű izraeli ingatlanügyeskedő, Arie Yom-Tov egyik kapcsolataként emlegették.

A Hangarn magyarországi lerakata a minap úgy döntött, bezár, megszünteti tevékenységét. Ilyen híreket egyelőre nem olvasni a Hangarn Pipeline-ról. Miközben ez a cég, ha papíron létezik is, de legfeljebb vegetál. Árbevételt nem termel, vesztesége évről évre milliós tétel.

Kapcsolódó cikkeink

Tőkét csökkent Csányi, a Garancsi-nővér és a vegyépszeres Nagy Elek is

Megússza az INA-ügyet, földbizniszben utazik Hernádi Zsolt Mol-elnök

Hernádi Zsolt Mol-vezérnek nincs felmentő ítélete a tízmillió eurós nemzetközi vesztegetési ügyben

Az ügyészség nem dobott mentőövet Hernádi Zsoltnak

Befektető vagy bulldózer? Arie Yom-Tov ingatlanüzletei Budapesten II.

Veszélyeshulladék-exportban is utazott a Mol mögött üzletelő offshore cégháló

Orosz hátterű cégháló az INA korrupciós ügye körül

Rádi Antónia

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás