Egyéb

A győri Audi-telkek ügyében eljáró ügyvéd kapta a pécsi kaszinó-koncessziót

 

Két hete újabb szereplője van a meglehetősen zárt kaszinós szuperligának: Szima Gábor, Andy Vajna és Garancsi István mellett egy viszonylag ismeretlen győri ügyvéd ismét bebizonyította, hogy nem csak a kormány/párt kegyencei kereshetnek évente százmilliókat, szerencsés esetben milliárdokat a járadékvadászat elitklubjában. Némileg ront a képen, hogy dr. Rákosfalvitól két lépésben Seszták miniszternél, eggyel tovább haladva meg a minisztert hitelező, nem éppen makulátlan hírű vállalkozói körnél vagyunk.  

 

800x500_
Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!
18516641-1-42

 

Pécsen 2013 óta várnak arra, hogy újra legyen kaszinó a városban, de a dolog csak nem akart sikerülni. Tavalyelőtt négyen is pályáztak, de az első körben a koncessziót kiíró Nemzetgazdasági Minisztérium mind a négy pályázatot elutasította. 2016 januárjában aztán újabb forduló volt, ezúttal már csak három pályázóval, és idén végre nyertest hirdettek: a Treff-Klub Szolgáltató Kft. üzemeltethet október 1-jétől II. kategóriás kaszinót a városban.

Éppen egy évvel korábban nyerte el a Treff-Klub a győri kaszinó üzemeltetési jogát – már akkor lehetett csodálkozni, hogy egy, a helyi játszmákban ugyan nagypályásnak számító, de országosan viszonylag ismeretlen ügyvéd, dr. Rákosfalvi Zoltán kapta a Treff-Klub egyedüli tulajdonosaként a milliárdos profittal kecsegtető üzletet.

A milliárd itt nem képletesen értendő: az időközben Garancsi István résztulajdonába került soproni kaszinó 2015-ben 787 millió forint adózott nyereséget hozott a tulajdonosoknak, de még ez is elég szerény teljesítmény Andy Vajna kaszinóinak 6 milliárd feletti 2015-ös adózott eredményéhez viszonyítva. Ehhez képest a soproni kaszinó után 111 millió forint koncessziós díjat kell fizetni, a pécsi kaszinó díja is ennyi lesz – a szerződésben rögzített díj mögötti számítások feltehetően a soproniéhoz hasonló bevétellel kalkuláltak a leendő pécsi kaszinó esetében.

Adódik a kérdés, ki lehet az a győri ügyvéd, aki rövid idő alatt két ilyen jelentős haszonnal kecsegtető monopol-üzletre tett szert a kormányzat jóvoltából. Rákosfalvi (a koncessziós szerződés így írja a nevét, a cégadatbázisokban viszont Rákosfalvy) először a győri Audi-telkek megvásárlása kapcsán került a hírekbe – az ügyleten realizált brutális profitról viszont akkor még mondhatta, hogy nem ő, hanem az általa képviselt luxemburgi cég kereste halálra magát a jól időzített telekvásárláson. Hogy ő csak megbízott. A kaszinóügyletre is érvényes átláthatósági szabályok miatt viszont itt már csak a maga nevében lehetett üzletelni.

A győri kaszinóüzlet kapcsán már bemutattuk, hogy a szerencsés koncesszió-nyertes Rákosfalvitól mindössze két lépésre találjuk Seszták Miklós minisztert, aki egyébiránt a fejlesztési tárca vezetőjeként ellenjegyzi a koncessziós szerződéseket.

A győri után a pécsi kaszinójogot is elnyerő Treff-Klub ügyvezetője ugyanis egy bizonyos Kruppa Zsolt – a szerződés mellékletében ő nyilatkozik, hogy a cég „átlátható szervezet”, és Rákosfalvi a kizárólagos tulajdonos. Kruppával viszont nemcsak közeli jó viszonyt ápol, illetve ápolt Seszták, de a feleségeik révén – mondjuk így: családilag – a mai napig szoros üzleti kapcsolatban állnak. Kruppa Edina és Sesztákné Berecz Marianna két céget is közösen birtokol, de fellelhető a két család közt egy Egyesült Államok-beli üzleti kapcsolat is.

A miniszterről pedig éppen két éve írtuk meg, hogy céges kapcsolatok révén közel 200 millió forint kölcsönt kapott az egyik legnagyobb áfacsalási üggyel megvádolt cégcsoport tulajdonosi körétől. A Ramiris cégcsoporthoz olyannyira közel volt és van a miniszter, hogy – bár az áfacsalási ügyben emlegetett Ramiris Rubin Zrt-t 2009-ben átkeresztelték Irisz Média Zrt-nek, ráadásul május óta végelszámolják-, a miniszter autókereskedéssel foglalkozó cége a mai napig Ramiris Autó Kft. néven fut. Hogy a kölcsönökkel mi lett, azt nem tudni.

Ha minden jól megy, idén ősszel már beindul az üzlet a pécsi kaszinóban is, a publikum meg töprenghet, ki lehet az a szerencsejátékos, akit beengednek arra a zsákmányterületre, ahol Garancsi István és Vajna Andy portyázik.

Becker András

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás