Egyéb

Újabb milliárdos megbízást kaptak fideszközeli tanácsadók

 

Az Ész-Ker Kft. és az SBGK Ügyvédi Iroda 1,8 milliárd forintért fog tanácsokat adni a Miniszterelnökségnek két uniós programhoz kapcsolódó közbeszerzéseknél.

A Miniszterelnökség még 2016 júniusában írt ki nyílt eljárást közbeszerzési és jogi tanácsadásra vonatkozóan a Vidékfejlesztési Program (VP) és a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében, EU-s pénzből megvalósuló tenderekhez kapcsolódóan. Akkor azt írtuk, hogy a pályázati „kritériumoknak vélhetően azok a cégek/ügyvédi irodák tudnak leginkább megfelelni, amelyek a korábbi hasonló közbeszerzéseken is nyertek, így nagy meglepetés nem várható.”

Nem is lett, az EU-s közbeszerzési értesítőben január 4-én megjelent tájékoztató szerint december elején szerződést kötöttek a nyertessel:

A megbízást az Ész-Ker Kft. és az SBGK Ügyvédi Iroda által alkotott VP 2016 Konzorcium nyerte nettó 1,87 milliárd forintos keretösszegű ajánlattal.

A tájékoztató szerint összesen négyen pályáztak a munkára, ám a másik három nevet nem tette közzé a Miniszterelnökség.

A nyertesek azonban már máskor is nyertek hatalmas összegű megbízásokat a Miniszterelnökségtől: júliusban KÖF 2016 Konzorcium néven 670 milliós tendert vittek el, májusban pedig KFF-2016 Konzorcium néven nyerték a Miniszterelnökség nettó 4,8 milliárd forintos tenderét.

Az Ész-Ker Kft. ezenkívül egyike azoknak, akik a 420 milliárd forintos építőipari tenderhez kapcsolódó tanácsadói megbízást szereztek tavasszal a Nemzeti Fejlesztési Programiroda által kiírt 5 milliárd forintos közbeszerzésen. A cég a többségi tulajdonosán, Kárpáti Péter Györgyön keresztül kapcsolatba hozható Garancsi Istvánnal és Tiborcz Istvánnal is.

Az SBGK Ügyvédi Iroda meghatározó szerepet betöltő egyik ügyvédje Bajkai István, aki a kormánypártok színeiben alpolgármester a VII. kerületben, valamint a Bibó Szakkollégiumba járt és a Fidesz alapító tagja.

Kapcsolódó cikkeink:

A Fideszhez köthető konzorcium nyerte a Miniszterelnökség 670 milliós tanácsadói tenderét

1,8 milliárd forintért keres tanácsadókat a Miniszterelnökség

Megvannak a Miniszterelnökség 5 milliárdos tanácsadói tenderének nyertesei

Ezeken a tanácsadókon fog múlni 420 milliárd forint sorsa – bemutatjuk a gigatender bonyolítóit

Erdélyi Katalin

Újévi előfizetési akció! Ha január 8-ig előfizetsz egy egész évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás