Egyéb

Az Isten pénze nem elég a MOME campus-felújítására

Súlyos milliárdokkal dobta meg december végi határozatában a kormány a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campus-beruházását. Szerencsére a már befolyt pénzek jó helyre kerülnek: egy korábbi, milliárdos MOME-közbeszerzést a Garancsi-féle Market Építő húzott be.

A kormány egyet ért a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem „MOME Laboratory” Kreatív Innovációs és Tudáspark egyetemi campus állami beruházás javasolt funkcióbővítésével, valamint a  Beruházás idejére a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ideiglenes kiköltözésével – így kezdődik a december 28-i kormányhatározat, amely mindjárt 6,8 milliárd forinttal meg is dobta a projektet. Költözésre 89,9 milliót kaptak.

Hangsúlyozva, hogy ez a 2014-es kormányhatározatban 2018-ig biztosított 12,6 milliárd forintos beruházási keretösszegen felül jár.

A MOME-nek a 2017-es költségvetésben működési, valamint felhalmozási kiadás címen 800 millió, illetve 1,4 milliárd forint az előirányzata. A mostani kormányhatározat felkéri az emberminisztert további 7 milliárd forint átcsoportosítására fejlesztési támogatás címén kifejezetten a campus-tudáspark kialakítására. 2018-ban pedig 3,7 milliárd áll majd a rendelkezésükre – legalábbis erről is gondoskodnia kell az EMMI-nek a határozat szerint.

Az emberminiszter ezen felül szabad kezet kap a tudáspark-projekt ötmilliárd forint feletti szerződéseit megkötni összesen 11,5 milliárd forint értékben.

A MOME már számos közbeszerzést kiírt a campus-beruházásra, egy nagyobbacska tételt augusztus végén vihetett el a Market Építő. A miniszterelnöki „kötélbarát” Garancsi István érdekeltségében álló beruházó cég 3,1 milliárd forintért lesz a gerenálkivitelező.

Az egyetem honlapja az ország „legjelentősebb kreatívipari beruházásának” mondja a tudásparkot, a részleteket – például a Zugligeti út felé néző háromszintes üveg-homlokzatot – az I Love Budapest oldal mutatta be. A projektet Kopek Gábor volt rektor vezényli, akiről az Origó 2014-ben írta, hogy akkor havi bruttó 750 ezer forintért Orbán Viktor miniszterelnök egyik főtanácsadója volt.

Egyebekben is akadnak kormánybarát személyiségek az egyetem vezetőségében. A konzisztórium tagja – Gerendai Károly szórakoztatóipari vállalkozó mellett – Kollarik Tamás, aki az első Orbán-kormány idején a kancellária főtanácsadója, később Zugló önkormányzatának fideszes tagja volt, 2010-től pedig a médiahatóság médiatanácsának tagja. A MOME stratégiai tanácsadó körében tevékenykedik Sár Csaba ügyvéd, aki az egykori fideszes ORTT-elnök Körmendy-Ékes Judittal ápolt családi jó viszonyt, s így pörgetett médiaüzleteket a kétezres évek elején.

Rádi Antónia

Év végi előfizetési akció!

Ha január 8-ig előfizetsz egy egész évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás