Egyéb

Bedőlt a Quaestor telekomcége, elrendelték a felszámolását

 

Hivatalosan is bedőlt a Tarsoly Csaba-féle Quaestor-csoport telekommunikációs vállalkozása, a nemzetközi befektetésnek szánt Quaestel. A bíróság fizetésképtelenné nyilvánította az internetalapú távközléssel próbálkozó Quaestel Telekommunikációs Kft.-t, és elrendelte a cég felszámolását.

A cég a 2015-ben bedőlt Quaestor-csoport tagja: közvetett és közvetlen fő tulajdonosa az anyacég Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt., illetve érdekelt benne az ügyészség által is egyelőre hiába keresett amerikai Öcsödy Péter. A cég eddig – ellentétben a valaha burjánzó Quaestor-csoport legtöbb tagjával – nem felszámolás, „csak” végelszámolás alatt állt.

Pedig eddig sem volt különösen jó bőrben. Tavalyi mérlege közel 93 millió forintos veszteséget mutatott, kötelezettségei meghaladták az 1,3 milliárd forintot. Az anyacég Quaestor üzletrészét végrehajtás terheli, a cégre rátáblázott a NAV és a rendőrség vagyon-visszaszerzési hivatala is.

A Quaestel tipikus esete volt a Quaestor értelmetlen pénzfaló befektetéseinek. Az Egyesült Államok-beli központból próbálkozott szolgáltatni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A cégcsoportba tartozó, Svájcban bejegyezett – szintén Öcsödy igazgatásával működő – Quaes Tel Africa AG és a Quaes Tel Middle East AG is felszámolás alatt állnak.

Eközben a bíróság nemrégiben kizárta a Tarsoly és társai elleni vádat megalapozó igazságügyi szakvélemények egyik készítőjét. Kiderült ugyanis, hogy az illető egy olyan céget is vezetett, amely a sértettként kezelt Quaestornak is dolgozott. Márpedig ez összeférhetetlen.

Kapcsolódó cikkeink

MSZP-közeli és oroszbarát szálak a 200 milliárdos Quaestor-csődben

Kereskedőház-milliárdok: a Xénia-láztól a moszkvai informatikai elhárításig?

Irodabútorokból fizetnék ki a Quaestor hitelezőit

Közel 200 millió forintot vett fel egy állami sofőr a Quaestortól a csődbejelentés napján

Kokik és sallerek az ügyészségnek Quaestor-ügyben

Újabb Quaestor-talány: a luxemburgi végrehajtás

Tarsolyék hétmilliárdos iowai fantomja – be sem jegyzett offshore cég részvényeivel fizetett a liechtensteini tulajdonos

Közpénzek a Quaestornál: csúcsra jár a kormányzati ködgép

Rádi Antónia

Már megint itt van az év vége. Most itt a lehetőség, hogy úgy támogasd a munkánkat, hogy ezzel egy karácsonyi ajándékra is szert teszel. Ha előfizetsz egy évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás