Egyéb

Közel 18 milliárd forint Kárpát-medencei óvodafejlesztésre a gúnyhatáron innen és túl

 

Kárpát-medencei óvodafejlesztési programra az idén közel kilenc, 2017-2018-ban további nyolc milliárd forintot ad a kormány. Félmilliárdot pedig betolnak a Kiss-Rigó László kormánybarát püspök vezette esztergomi alapítványba, amely szintén óvodát tervez, de egyelőre ingatlanfelújít.

 

Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot fogadott el a kormány a kisebbségi magyarok anyanyelvi óvodai oktatásának támogatására. A nagyívűnek tűnő program lényege „óvodák, bölcsődék, iskola-óvoda komplexumok, kapcsolódó köznevelési intézmények építése, fejlesztése, az  óvodapedagógusok képzése, az  egészségügyi, sport és rekreációs szolgáltatások fejlesztése, a  védőnői szolgálat fejlesztése és virtuális óvoda létrehozása”.

Azaz állami közfeladatokba segít bele a magyar állam más államok területén.

Nem kevés pénzből: a kormány határozatában felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy még az idén gondoskodjon 8,9 milliárd forint költségvetési forrás átcsoportosításáról a Bethlen Gábor Alap fejezetébe az óvodaprogram céljainak „egyházi vonatkozású elemei megvalósulása érdekében”.

A „további részek” megvalósulására 2017-2018-ban kap 8,1 milliárdot a nemzetstratégiai célok megvalósítását szolgáló Bethlen Gábor Alap.

Nem kizárt, hogy „beruházás-kezelő és koordináló” intézményt is kap az oviprogram, hogy így legyen-e, azt Lázár János kancelláriaminiszternek kell majd megvizsgálnia a határozat szerint. Méghozzá a különös nevű kormánybiztos, „a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja (Закарпатська область) együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos” bevonásával.

Az erre a posztra kinevezett Grezsa István az általa összehangolt területekhez nem nagyon közel, Lázár szűkebb pátriájában, Hódmezővásárhelyen erősíti a városi közgyűlés Fidesz-frakcióját.

A kormány döntött egy kis-magyarországi óvodakezdemény támogatásáról is. A Miniszterelnökség stabilitási tartaléka terhére 444,5 millió forintot csoportosítanak át az EMMI-hez. Ahonnan majd a Rudnay Sándor Alapítvány kapja majd meg egy esztergomi hegyvidéki ingatlan fejlesztésére. Az ingatlanfejlesztés – a kormányhatározat szerint – az alapítvány által megvalósítani kívánt háromcsoportos óvoda, iskolai szálláshely és alapítványi iroda megvalósítása érdekében történik. Összehasonlításul: az interneten keresgélve vidéki önkormányzatok által fenntartott óvodák éves költségvetésére jellemzően 35-70 millió forint közötti összegekre lehet bukkanni.

Az esztergomi alapítvány kuratóriumának elnöke Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök. Kiss-Rigó az Orbán-család bizalmasa, a kormány egyik legfőbb támasza a katolikus klérusban.

Rádi Antónia

Már megint itt van az év vége. Most itt a lehetőség, hogy úgy támogasd a munkánkat, hogy ezzel egy karácsonyi ajándékra is szert teszel. Ha előfizetsz egy évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás