Egyéb

Több tízmilliárd forintról szerződött a Belügyminisztérium a terrorhelyzetre hivatkozva

 

Összesen közel 56 milliárd forintért kötött támogatási szerződéseket a Belügyminisztérium a terrorhelyzetre hivatkozva a rendvédelmi szervezetekkel és a honvédelmi tárcával nyáron és ősszel. A közepes terrorfokozat hazánkban még mindig életben van.

 

Hirdetés

 

 

Miután idén júniusban a parlament elfogadta a belügy terrorellenes csomagját, a minisztérium több támogatási szerződést kötött a terrorhelyzetre hivatkozva. Ezeket tették most közzé a kormany.hu-n a július és október közötti időszakra vonatkozóan.

A csomag fő pontjai

Amennyiben az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére terrorveszély-helyzetet hirdet ki, a kormány legfeljebb 15 napig rendeleti intézkedéseket vezethet be, illetve a Magyar Honvédség erőit is mozgósíthatja.

Az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a jövőben nemzetbiztonsági szolgálatként, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ néven működik tovább.

Hazánkban a 2015. novemberi párizsi merénylet után jelentették be, hogy a terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjéről szóló kormányhatározat szerint a 3-as (közepes) terrorfokozat lép életbe. Ez jelenleg is érvényben van.

Július és augusztus

Nemzetbiztonsági Szakszolgálat – 1,33 milliárd forint

Honvédelmi Minisztérium – 1,37 milliárd forint

Alkotmányvédelmi Hivatal – 3,63 milliárd forint

Szeptember és október

Terrorelhárítási Központ – 17,77 milliárd forint

Nemzetbiztonsági Szakszolgálat – 9,71 milliárd forint

Országgyűlés Hivatala – 289 millió forint

Honvédelmi Minisztérium – 19,41 milliárd forint

Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) – 2,17 milliárd forint

Hogy pontosan mi valósult meg a megkötött szerződések révén, valamint mire fordították vagy fordítják a szervezetek a pénzt, nem hozták nyilvánosságra.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás