Egyéb

Tasnádi László beletenyerelhetett valamibe, azért kell mennie

 

Bejelentette távozását a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Tasnádi László, aki Pintér Sándor tárcavezető egyik bizalmasának számít. Az egykori III/II-es operatív tiszt döntésének hivatalos magyarázata azonban alig hihető. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy olyan ügyekbe ütötte bele az orrát, amelyekben a fidesz-biznisz felülírta a nemzetbiztonsági kockázatokat.

 

Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a hivatalos indoklás szerint azért adta be lemondását, mert Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik kormányinfón beszólt altábornaggyá való előléptetése miatt, kifogásolva, hogy az egykori III-as csoportfőnökség egyik tagját ismeri így el a polgári kormány.

Tasnádinak a hírek alapján leginkább az fájt, hogy nem védték meg a miniszter ellen, a rendészeti államtitkárnak ez a hivatkozása azonban eléggé valószínűtlen, ugyanis nem először érték támadások a múltja miatt. Sőt, amikor 2014 júniusában kinevezték, emiatt már sajtótájékoztatón is kellett magyarázkodnia. Az államtitkár akkor vállalta korábbi munkáját, hogy korábban III/II-es operatív tiszt volt, és hogy Nagy Imre újratemetéséről egy volt ÁVH-s ügynök jelentett neki.

Akkor nem fordult meg Tasnádi fejében, hogy lemondjon. A Fidesz politikusait akkor ez a múlt nem is érdekelte, mert szerintük az államtitkár korábban is a szakmáját gyakorolta.

Tasnádi László pályafutása

A rendszerváltás után a Nemzetbiztonsági Hivatal alosztályvezetője, majd az Információs Hivatal osztályvezető helyettese. 1998-2000 között a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának helyettes vezetője, ezt követően 2002-ig az Adó- Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (ma Nemzeti Adó- és Vámhivatal) Bűnügyi Igazgatóságának vezetője.

Miután az adóhivataltól távozott, Pintér Sándor cégénél, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nél lett vezérigazgató, és a Pajzs 07 Biztonságvédelmi Zrt. igazgatósági tagjaként is tevékenykedett. A 2010-es kormányváltás után Pintér Sándor belügyminiszter kabinetfőnöke lett, 2014-ben nevezték ki rendészeti államtitkárnak.

Rendészeti államtitkárrá való kinevezése két és fél éve történt, úgyhogy elég furcsa, hogy Tasnádi László most hirtelen azon siránkozik, hogy nem védték meg, és ez annyira fáj neki, hogy lemond. Azért is furcsa, mert Pintér Sándor belügyminiszterről az ismerősei egytől egyig úgy tartják, hogy megvédi az embereit. Miért ne tenné meg akkor, amikor az egyik bizalmi emberét a vetélytársának is nevezhető Lázár János támadja? Nem nagyon hihető.

A két kormánytag szembenállásának oka a 2010-es kormányváltás előtti időre tehető, amikor Lázár János maga készült a belügyminiszterségre: meglátogatott minden megyei rendőr-főkapitányságot, és tájékoztatást kért a közbiztonsági, bűnügyi helyzetről. A beszámolók alapján Lázár felkészült volt, érződött hogy az előző ciklusban a parlament rendészeti bizottságának elnökeként tevékenykedett.

A körút mindenesetre hiábavaló fáradozásnak bizonyult, mert Lázár helyett Pintér Sándor foglalhatta el a belügyminiszteri széket.

Az államtitkár beletenyerelt valamibe?

Hogy akkor mi vezethetett Tasnádi László hirtelen bejelentéséhez? Talán máshol kell keresni a megoldást, például az elmúlt időszak egyes botrányainál. Ilyen volt a Pharaon-ügy: emlékezetes, a csalás miatt nemzetközi elfogatóparancsok alatt álló Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos egy kiszivárgott belügyi háttéranyag (PDF) szerint mégiscsak felkerült a BM radarjára, még a Szaúd-Arábiai Királyság nagykövetének is levelet írtak az ügyében.

Ez azonban elég kellemetlenné válhatott azután, hogy kiderült: Pharaon a körözések ellenére vízummal járt Magyarországon, sőt Orbán Viktor kormányfő személyesen is találkozott a milliárdossal, akiről nagy tisztelettel beszélt, és akit professzornak szólított.

Hasonló eset lehetett az az állítólagos házkutatás, amit egyes hírek szerint egy K. nevű befolyásos belvárosi ügyvédnél foganatosítottak a belügyi szervek – a Vasárnapi Hírek hivatalosan meg nem erősített, majd határozottan cáfolt információi szerint ez az ügyvéd Kertész Balázs, a propagandaminiszter Rogán Antal gazdasági ügyintézője lehetett.

Kapcsolódó cikkek

Titokzatos svájci cégeken keresztül is a Rogán-Kertész üzleti körhöz köthető Fürstner József fogorvos

Régi ismerősünk Kertész Balázs, a propagandaminiszter tegnap kiszerkesztett fantomja

Íme Rogán Antal propagandaminiszer kávépartnerének svájci villája

Összevissza beszél a kormányzat a Pharaon-ügyben, üzleti megfontolások írhatták felül a nemzetbiztonsági kockázatot

Orbán szomszédságában is bevásárolt az FBI által körözött szaúdi milliárdos

A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül

Ilyen balfogások után nyilván nem dicsérték meg a belügy rendészeti államtitkárát, akinek a fedősztorija egyébként azért is felesleges, mert a szolgálati korhatár elérésére hivatkozva is búcsút mondhatna az államigazgatásban betöltött pozíciójának. Az sem lenne meglepő fejlemény, ha karrierjét egykori munkahelye, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. kötelékében folytathatná ezután.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás