Egyéb

Újabb front nyílt a Hosszú-Gyárfás háborúban

 

Egyre paprikásabb a hangulat az úszó élsportolók körében: hétfőn az egyes számú világklasszis újra nekifutott, hogy elmondja véleményét a sportszövetség vezetéséről. Kedden Gyurta Dániel olimpikon – diplomatikusabban fogalmazva, de – ráerősített a mondandójára. Gyárfásék hárítanak, a politika taktikázik: félti is a jövő évi vb-t a nemzetközi kapcsolatokkal felvértezett Gyárfás befolyásától.

„Az, hogy a magyar úszás soha nem élt jobb napokat, egyszerűen nem igaz. Rosszabb lett. Számomra elfogadhatatlan, hogy az eredményeinkkel, keserves, mindennapi munkánkkal a Szövetség sajátjaként dicsekszik” – egyebek mellett így fakadt ki Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó hétfő esti Facebook-posztjában, részletezve a nehézségeket: nulla fokban szabad téri edzést, a felkészülést zavaró uszoda-felújítási munkákat stb.

A „szövetségen” kívül élesen nekiment Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszószövetség elnökének is, miszerint: „amennyiben Gyárfás Tamásnak valóban fontos a magyar úszás, és olyan elhivatottság van benne a sport iránt, mint ahogy azt állítja, önként távolítsa el a magyar úszásra legártalmasabb tényezőt, önmagát és mondjon le tisztségéről!”

Hogy kicsoda pontosan Gyárfás Tamás, portrécikkünkből megtudhatják:

Velünk élő nyolcvanas évek: Gyárfás Tamás portréja

A sokoldalú Gyárfás korábban kifejezetten nem jobboldali kötődésű médiaszemélyiség/sportvezető hírében állt, de a jelek szerint rugalmasan váltott az Orbán-rezsimre. A mézesheteknek azonban vége szakadhat, ha az úszóklasszis Hosszú Katinkát nem sikerül pacifikálni. Gyárfás az elmúlt évtizedekben számos kényes helyzetből kilavírozott. Tovább a teljes cikkre.

A szövetség a szokásos semmitmondással vegyes sunyi hárítást választotta ezúttal is, miszerint ők nagyra tartják Hosszú erőfeszítéseit, tárgyalnának vele, erőfeszítéseket tesznek, de Hosszú, és főleg edző-férje, Shane Tusup kompromisszumképtelen, ellenséges.

Gyárfás keddi sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, mindent megtettek, hogy „elnyerjék a kegyeit”, ő próbálta például kijárni a Porsche Hungáriánál az autóját. Egyértelművé tette, hogy nem mond le. Kötelezettségeim vannak, élvezem az úszószövetség bizalmát – jelentette ki.

Nem ez az első súlyos nézetkülönbség Hosszú és a MÚSZ között. London olimpiai bajnoka, Gyurta Dániel a 24.hu-nak most azt mondta: „Hosszú Katinka tegnapi nyilatkozatában sajnos sok olyan meglátás van. ami minden úszó számára ismerős, még ha ezekről nyíltan nem is tudnak beszélni.” 

A háború tehát egy világklasszis úszó és egy zavaros előéletű kurzuslovag között zajlik. Ráadásul egy olyan kurzuslovagról van szó, akit az új kormány is félre akart állítani a 2010-es fülkeforradalom után.

Mégsem egyértelmű, hogy rövid távon Hosszú Katinka nyerhet. Gyárfás ugyanis az európai és a nemzetközi szövetségben is megerősítette pozícióit, márpedig a „sportmaffia” kegyeit az Orbán-kormány is keresi a NER-nek fontos sportrendezvények, különösen a jövő nyári vízes-vb zökkenőmentes lebonyolítása érdekében.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás