Egyéb

Tarsoly Csabával is üzletelt Magyarország lovagkereszttel kitüntetett tiszteletbeli török konzulja

 

Gépjárműalkatrész nagykereskedést alapított Budapesten Kaya Alpaslan, Magyarország lovagkereszttel kitüntetett kocaeli tiszteletbeli konzulja. A kereskedőházakat is üzemeltető kormánykedvenc konzul a quaestoros Tarsoly Csabával is futtat tanácsadó vállalkozást, korábbi alkatrész-nagykerét pedig a NAV végrehajtására terheli.

 

Kale Hungária Kft. néven működik majd Újbudán Kaya Alpaslan ügyvezetésével az az új gépjáműalkatrész nagykereskedő, amit a minap alapított az Alpaslan tulajdonában lévő budapesti Kale Global Holding Kft. A Kale Globalnak ugyanazon címen működik már alkatrész-nagykere, amit szintén Alpaslan vezet. A Timelooper Kft. azonban nem tűnik különösebben sikeresnek: tavaly egy fillér árbevételt sem termelt, saját tőkéje mínusz 29 millióra rúgott, 2014 májusa óta pedig a NAV végrehajtása terheli.

Alpaslan magyarországi üzletei egyebekben sem szárnyalnak. Árbevétel nélkül, veszteséggel gazdálkodott az anyacég Kaya Global, a Bridge Capital Kft.-re pedig szintén rátáblázott a NAV.

Ezen túl a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vagyon-visszaszerzési hivatala intézkedésének adatait is feltünteti a Bridge Capital cégmásolata. Alighanem azért, mert Alpaslan tulajdonostársa a kft.-ben nem más, mint Tarsoly Csaba, a becsődölt Quaestor-csoport bíróság előtt álló frontembere, márpedig a Quaestorhoz kötődő cégekre általában rátáblázták ezt a rendőrségi terhet.

Kapcsolódó cikkeink

A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül

MSZP-közeli és oroszbarát szálak a 200 milliárdos Quaestor-csődben

Kereskedőház-milliárdok: a Xénia-láztól a moszkvai informatikai elhárításig?

2013 decemberéig a Quaestor-csoport központi cége, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. volt a Bridge Capital egyetlen tulajdonosa, a céget ezután vette át Alpaslan és Tarsoly. Akik együttműködtek korábban az isztambuli magyar kereskedőház üzemeltetésében is: ez egy időben a Quaestor és Alpaslan török cége, a Kaleco Dis Ticaret Ve Dismanlik AS biznisze volt.

A magyar cégjegyzékben V. kerületi címmel szereplő Alpaslan jelenleg Magyarország tiszteletbeli konzulja a törökországi Kocaeliben. És nem csak ez mutatja, hogy nem lett kegyvesztett a Tarsoly-nexus ellenére sem. Áder János köztársasági elnök tavaly tüntette ki őt a magyar érdemrend lovagkeresztjével, a Kaleco Dis pedig nemrégiben az ukrajnai és a libanoni magyar kereskedőház üzemeltetésére nyert 120 millió forintos szerződést a Magyar Nemzeti Kereskedőháztól.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás