Egyéb

Átvilágítja a totális kudarcot vallott egykori Tokaj Kereskedőházat az állam

 

A pénzügyi átvizsgálásra kiírt közbeszerzést a KPMG nyerte el.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a függetlentényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A Grand Tokaj Zrt. gazdasági és pénzügyi tevékenységének átvizsgálása, szakértői, tanácsadó díjak kifizetésének indokoltsága, tőkeemelések és kapott kölcsönök vizsgálata, Átvilágítási Jelentés készítése – többek között ezeket a feladatokat kell elvégeznie a KPMG-nek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megbízásából.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint az úgynevezett Big Four egyikének számító könyvvizsgáló cég 16,8 millió forintért vállalja a feladatot. A KPMG-nek ez már a sokadik megbízása az államtól: készítettek már értékbecslést az Eiffel Palace megvásárlásával kapcsolatban és tanulmányt a recski bánya megnyitásáról.

Kapcsolódó cikkeink:

Eiffel Palace: erősen vitatható a KPMG értékbecslése

254 millióért ír tanulmányt az MNV-nek a recski bánya újranyitásáról a KPMG

A forgóajtó lovagjai: a multifaló NER és a nemzetközi sztárkönyvvizsgálók románca

Tizenegymillió dolláros borhamisítás: Oligarcha-háború a tokaji hadszíntéren

A Grand Tokaj Zrt., korábbi nevén Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottsági elnöke Tombor András, Lázár János bizalmi embere, akiről már az Átlátszón is megírtuk, hogy Orbán Viktorék egykori családi barátját és Lévai Anikó volt üzlettársát, Kékessy Dezsőt szorította háttérbe.

A jelek szerint azonban Tombor jelenléte sem tudta felvirágoztatni a céget: Lázár nemrégiben bejelentette, hogy „az állam hátrébb lép”. A HVG szerint 10 milliárd forintot is beleölhetett már az állam a Grand Tokaj Zrt.-be, de nem lesz újabb pénzügyi segítség. Ezzel egy időben Szappanos Péter, a cég vezérigazgatója is lemondott, mert nem tudná teljesíteni a vállalt feladatait.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás