Egyéb

Tovább titkolózik a Budapest 2024 Zrt. a fesztiválköltségeiről

 

A budapesti olimpiai pályázatot koordináló céget augusztusban felszólította a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, hogy haladéktalanul válaszoljon az adatigénylésünkre, ám a Budapest 2024 Zrt. azóta sem küldte meg a kért adatokat.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a függetlentényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

2016 januárjában hozta létre a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság a budapesti olimpiai pályázatot koordináló Budapest 2024 Zrt.-t, amelynek igazgatóságában helyett kapott Schmitt Pál, a helyesírásáról és plágiumbotrányáról elhíresült egykori köztársasági elnök is.

A cég még áprilisban tartotta a Helló Budapest 2024! Fesztivált, ahol a pályázatot ünnepelték különböző rendezvényekkel és egy nagy esti bulival. Másnap közadatigénylésben kértük ki a Budapest 2024 Zrt.-től, hogy mennyibe került a fesztivál. Közel egy hónappal később azt válaszolta Fekete Miklós vezérigazgató, hogy csak akkor adják ki a kért adatokat, ha fizetünk értük 25 ezer forint költségtérítést.

Ekkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk, és a NAIH augusztus elején fel is szólította a Budapest 2024 Zrt.-t, hogy költségtérítés felszámolása nélkül adja ki az általunk kért közérdekű adatokat, azok egy részét pedig tegye közzé a honlapján.

Kapcsolódó cikkeink:

Nem titkolózhat tovább a budapesti olimpiai pályázatot koordináló cég

5 milliárd forint a budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódó tanácsadásra

Milliárdos adókedvezményt adnának az olimpiát támogató cégeknek

250 millió forintos olimpia-előkészítő cég Schmitt Pállal

A Fradi vezérigazgatójának reklámcége népszerűsítheti a budapesti olimpiát

Azóta több, mint két hónap telt el, de a Budapest 2024 Zrt. még mindig nem válaszolta meg az adatigénylésünket. Ezt jeleztük a NAIH-nak, és megkérdeztük a Hatóságot, hogy ők kaptak-e esetleg valamilyen tájékoztatást a cégtől ezzel kapcsolatban.

A NAIH az október 18-án kelt válaszában azt közölte, hogy

„az Infotv. 56. § (2) bekezdése alapján kötelező tájékoztatását a Zrt. a Hatóságnak sem küldte meg, ezért a Hatóság ismételten felszólítja a Zrt.-t az adatigénylés és a közzététel teljesítésére.”

Továbbra is várjuk, hogy megkapjuk a kért adatokat, és megtudjuk, mennyibe került a fél évvel ezelőtti, egynapos rendezvény.

Bár a döntéshozók a kezdetektől átlátható olimpiával kampányolnak, ez a gyakorlatban eddig nem valósult meg, pedig még nem is nyerte el Budapest a rendezés jogát, csupán a pályázat második körénél tartunk. A Budapest 2024 Zrt. honlapján azonban a mai napig semmilyen közérdekű adat nincs fent, pedig már hétmilliárd forintot elköltöttek mindenfélére.

Adatigénylés teljesítésért pedig máskor is kértek már pénzt: a Népszabadságtól 110 ezer forintot szerettek volna bevasalni, de a NAIH akkor is felszólította a Zrt.-t, hogy ingyen adjon ki minden információt, hisz közpénzköltésre vonatkozó adatokról van szó.

Bár a cégadatbázisban ez egyelőre nem látszik, de az Origo szeptember végi értesülései szerint a Budapest 2024 Zrt. új vezérigazgatója október 15-től Mihók Attila, a Mediaworks és a Népszabadság egykori vezetője, akit még 2014-ben fotózott le a Magyar Narancs, amint éppen Habony Árpáddal teázik a Four Seasons Hotelben.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás