Egyéb

Hirtelenjében távoznia kell három Pest megyei rendőrkapitánynak

 

Három Pest megyei város kapitányának, az érdinek, a gödöllőinek és a szigetszentmiklósinak a lábára is útilaput köt Mihály István megyei rendőrfőkapitány – tudta meg az Átlátszó. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság érdemben nem válaszolt megkeresésünkre, pedig szerettük volna tudni, hogy milyen gond adódott a városi parancsnokok munkájával.  A személyi változásokat ma jelentették be.

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a függetlentényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Úgy tudjuk, hogy váratlanul közölték az érdi, a gödöllői és a szigetszentmiklósi rendőrkapitánnyal, hogy október 15-étől nem tartanak igényt a munkájukra. A rendőri körökből származó információk arról nem szóltak, hogy miért pont mostantól állítják fel a vezetőket, valamint, hogy miért elégedetlen velük a Pest megyei rendőrfőkapitány, Mihály István.

Úgy tudjuk, hogy a vezetők leváltását ma jelentik be az állománynak.

Gödöllő parancsnoka, Bozsó Zoltán volt az, aki még a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közbiztonsági igazgatójaként 2009. június 9-én saját kérésére mondott le posztjáról, miután – mint a hvg.hu megírta anno – a tábornok egy nézeteltérés során nemet mondott felettesének.

Annak a kérése az volt, hogy Bozsó Zoltán egy aktuális létesítménybiztonsági kérdésben újra egyeztessen a Köztársasági Őrezred parancsnokával.

Csak hogy nem egyszerű kérdésről arról volt szó, hanem arról, hogy körbekordonoznák-e a Parlamentet, mert arra számítottak, hogy az EP-választások eredményének kihirdetése után spontán tüntetések lehetnek a Kossuth téren.

A tábornok lemondása után egy nap múlva azonban kiderült, mégsem távozik a posztjáról. Majd 2010. október 18-án visszavonták a rendészeti igazgató vezetői megbízását.

A szigetszentmiklósi rendőri vezető, Csipler Norbert 2012-ben került a kapitányság élére. Budaörsről ment át, korábban a ráckevei kapitányságot vezette. Azt megelőzően a XII. kerületi kapitányságon dolgozott.

Információink szerint távozásának a beosztottai egyáltalán nem örülnek. Érdi kollégájának, Pintér Lajos kapitányságvezetőnek a felmentéséről sem tudott meg semmit az Átlátszó.

Ezért megkeresést küldtünk a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Nem csak a parancsnokok leváltásának okáról érdeklődtünk, hanem arról is, hogy hova kerülnek, illetve, hogy kik lesznek az utódjaik.

Az Átlátszó információi szerint Bozsó Zoltán rendelkezési állományba kerül, az ő helyére, a gödöllői kapitányság vezetésére a jelenlegi nagykátai kapitány kap megbízást. Csipler Norbert pedig, úgy tudjuk, a PMRFK Teve utcai központjában, a Rendőrpalotában dolgozhat tovább osztályvezetőként.

Érden és Gödöllőn is parancsnok volt korábban Mihály István Pest megyei rendőr-főkapitány. Ez utóbbi posztján történt, hogy eszeveszett száguldáson kapták az autóját. A hvg.hu írta meg, hogy a szolgálati jármű 2009. július 26-án áthajtott egy piros lámpán a fővárosban, és nem állt meg a nyomába eredő járőröknek sem.

Az nem derült ki, hogy a gépkocsit Mihály István, a sofőrje, netán valaki más vezette-e, az biztos volt, hogy a BRFK rendőrei egészen a M3-as autópálya Hungaroring kihajtójáig üldözték a járművet.

A PMRF részéről a kért időpontig csak a police.hu-s közlemény linkjét küldték el válaszul, érdemben nem reagáltak. Az Átlátszó kereste Bozsó Zoltán immár volt gödöllői kapitányt is, de ő csak annyit közölt, forduljunk a rendőrségi sajtószolgálathoz.

Csikász Brigitta

Fotó: innen.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás