Egyéb

„Kicsinállak, te szemét!” – mondta haragosának a polgármester, majd ütött

 

Félmillió forint pénzbüntetésre ítélték a Nógrád megyei Tolmács polgármesterét, amiért betörte haragosa orrát. Az esetet megemlítettük korábbi, helyi korrupciógyanús ügyeket bemutató cikkünkben, de arról, hogy az ügyben jogerős ítélet született, azóta tájékoztatott olvasónk. Az ítélettől Hajnis nem vált méltatlanná tisztségére, mindjárt elmondjuk, hogy lehetséges ez.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

„Te szemét pesti köcsög, mit osztod itt az észt ezeknek a buta parasztoknak?” – ezt Hajnis Ferenc (független) polgármester kérdezte egy 2013. novemberi napon az arra sétáló dr. B. Attila Ferenctől, akivel Tolmács utcáján találkozott. B. Attila gyalog volt, Hajnis az autójából szállt ki, amikor meglátta.

A „buta parasztok” jelzős szerkezettel a választóit illette a polgármester, akit egyébként egy évvel később „a buta parasztok” megerősítettek pozíciójában az önkormányzati választásokon.

Mindez a Balassagyarmati Járásbíróság ítéletében olvasható, amelyben a bíróság félmilliós pénzbüntetést rótt ki Hajnisra, mivel a polgármester nem csak szitkozódott, de ütött is.

Hajnis azon kapta fel a vizet, hogy a helyi lakosság egy része nehezményezte, hogy a polgármester önkényesen átnevezett több belterületi utcát – főképp mivel az okmányaikat át kellett írattatni az új címre -, s helyi forrásuk szerint azt sejtette, a tiltakozókat B. Attila segíti a háttérből.

Úgy tudjuk, B. nem helybeli, de akkori barátnője a faluban élt. Akkori sajtóhírek rendre „ügyvédnek” titulálták a sértettet, ilyen nevű ügyvédet azonban nem tart nyilván a Magyar Ügyvédi Kamara online regisztere.

Az esetről, és még sok egyéb környékbeli visszásságról ebben a cikkünkben írtunk:

Fantomberuházások, kihalt üzemcsarnokok uniós pénzből Nógrádban

Itt egyebek mellett szó esett egy tolmácsi üzemcsarnokról, amely összesen félmilliárd forint uniós támogatást nyert el – kicsit ködös, hogy mire, de biztosan nem arra, hogy üresen tátongjon. Márpedig most ez történik, hasonlóan számos más környékbeli, uniós finanszírozású projekthez. A tolmácsi fantomcsarnok alapkőletételén a térség országgyűlési képviselője, Balla Mihály (Fidesz) mellett ott parádézott Hajnis is.

Ő egyébként papíron jelenleg nem fideszes, de remek viszonyt ápol a térség vezető fideszes politikusaival – részletek korábbi cikkünkben. 2014-ben függetlenként nyert, a 2010-es önkormányzati választásokon azonban Fidesz-KDNP-s színekben került a település élére.

 

hajnis

 

Most olvasónk okosított ki minket: a szőrmentén említett affér Hajnis és dr. B. között több volt holmi falusi kakaskodásnál. A bíróság súlyos testi sértés miatt ítélte el a polgármestert, az idén június végén született ítélet pár nappal később jogerőre emelkedett.

Az Átlátszó birtokába került ítélet indokolásából kiolvasható, hogy miután leparasztozta a választókat és leköcsögözte a sértettet, Hajnis elment az állatait behajtani. Akkor ismét találkozott B.-vel, akivel közölte, hogy „megmondtam, hogy kicsinállak, te szemét”, majd arcba fejelte őt.

Mindennek következtében a sértett elmozdulás nélküli orrcsonttörést, orrzúzódást és enyhe agyrázkódást szenvedett.

Törvény szabályozza, mikor válik egy polgármester vagy települési képviselő méltatlanná feladata ellátására. E szerint akkor például, ha köztartozása van. Ezt a passzust 2011-ben azután iktatta be a T. Ház az önkormányzati törvénybe, hogy kiderült: a NER-ben sem sikerült a Fidesznek behúznia az Orbán-kedvenc Felcsút vezetését. Így azonban ki lehetett iktatni a független – később LMP-s színekben próbálkozó – Varga Györgyöt (lex Varga), s megnyílhatott az út Mészáros Lőrinc parádés karrierje előtt.

Ha azonban köztartozása nincsen, „csak” elítélték súlyos testi sértését, a polgármester/városatya posztján maradhat: a törvény szerint ugyanis csak a szabadságvesztés büntetéssel válna méltatlanná tisztségére.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás