Egyéb

Félmilliárd forinttal csökkenti alaptőkéjét, és 5 milliárd forintért újabb irodákat nyit a Nemzeti Kereskedőház

 

Csúcssebességre kapcsol az állam, 50 új irodában keres új partnereket a magyar kkv-knak a veszteséges kereskedőház. Eközben félmilliárd forinttal, 3,5 milliárdra leszállítja alaptőkéjét a külügyes botránycég, a tranzakcióra veszteségrendezés miatt van szükség.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI
HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független
tényfeltáró újságírást
havi 1000 forinttal!

 

5 milliárd forintért hoz létre egy 47 partnerirodából, 1 regionális irodából és 4 kompetencia központból álló kereskedőházi partner iroda hálózatot a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) – olvasható az uniós közbeszerzési értesítőben. A pályázatot az irodák kialakítására, működtetésére és üzemeltetésére írták ki.

A hirdetményben szereplő helyszínek között megtalálható Albánia, Argentína, Azerbajdzsán, Bahrein, Kambodzsa, Kanada, Chile, Kolumbia, Dél-Afrika, Egyiptom, Dél-India, Irán, Irak, Izrael, Pakisztán, Jordánia, Kazahsztán, Dél-Korea, Kuvait, Peru és Katar. A tenderkiírásban olyan országok is szerepelnek, amelyekre már korábban is kiírtak közbeszerzést.

Az Átlátszó által is ismertetett tavalyi mérleg alapján az MNKH tavaly 6 milliárd forintos veszteséget termelt, miközben – korábban titkolt, de a 444 által kiperelt dokumentumok szerint – mindössze 2,8 milliárd forint értékben hozott össze külföldi üzletet a magyar cégeknek. Az eddigi, közel 40 országban megtalálható külföldi kirendeltségek fenntartása 2,67 milliárd forintba került, az irodák programjaira, kiállítások és rendezvények szervezésére 1,5 milliárd forint ment el.

Kapcsolódó cikkeink

Titkolja közérdekű adatait a milliárdos veszteséget termelő Magyar Nemzeti Kereskedőház

Magasról tesz a Nemzeti Kereskedőház a Kúriára és az Adatvédelmi Hatóságra is

Még mindig nem elérhető a Magyar Nemzeti Kereskedőház 2015-ös mérlege

Hatmilliárdos gigaveszteség a Nemzeti Kereskedőháznál – de legalább közzétették

Félmilliárd forinttal leszállítja alaptőkéjét

A külügyi tárca többségi tulajdonában lévő MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 2,5 milliárd forintos saját tőkéje jóval alatta maradt a jegyzett tőkéjének (4 milliárd) a cég tavalyi éves beszámolója szerint. Alighanem ezért volt szükség a tőkeleszállításra, amit veszteségrendezéssel indokolt a társaság a firss Cégközlönyben közzétett közleménye szerint. A mostani tranzakcióval közelítik a két értéket: a jegyzett tője 3,5 milliárd lesz.

A tavalyi beszámolóból az is kiolvasható volt, hogy a tulajdonos külügyminisztérium még 2014-ben 5 milliárd forint kölcsönt adott a cégnek, amit 2017-ben kellene majd visszafizetni.

Azt pedig a 444 írta meg, hogy egy Cider Alma Kft. nevű cég 3,2 milliárddal tartozik az MNKH-nak, de nem törleszt határidőre. A Cider Alma az egyetlen tulajdonosa jelenleg a szolnoki Drogida Hungaro Kft.-nek, amely tavalyig Orbán Viktor miniszterelnök rokonai – felesége testvérének gyermeke és a testvér élettársa – érdekeltsége volt. Orbán sógornője, Lévai Gizella élettársa, Ökrös Imre egyéb vállalkozásokat is futtat a Cider Alma tulajdonosával. Ráadásul Ökrös két cége a kezese a Cider Alma MNKH-s tartozásának.

D. Kovács Ildikó – Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás