Egyéb

A valószínűségszámítás szabályai szerint durván túlárazottak az EU-s projektek Magyarországon

Nem ritka az akár tízszeres áron elszámolt projekt sem – erre jutottak a Korrupciókutató Központ Budapest szakértői.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Számos módszerrel próbálták már kideríteni, hogy vajon mennyire lehetnek korruptak Magyarországon az uniós pályázatokhoz kapcsolódó közbeszerzések, a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) most egy újabb oldalról közelítette meg a témát.

A Benford-eloszlást vagy Benford-törvényt számos területen használják a csalások felderítésére (pl. adócsalás, tb-csalás, választási csalások, hamis kutatási eredmények stb.). A közbeszerzésekre vetítve a törvény úgy néz ki, hogy ha beszerzések árai természetes módon, piaci verseny körülményei között alakulnak ki, akkor az árak első számjegyei egy előre meghatározott megoszlást, a Benford-eloszlást követik – erre van is egy képlet. Ha a képlet és a valóság nem egyezik, akkor gyanús, hogy valamilyen csalás történt.

A CRCB kutatói több mint 127 ezer szerződési adatait dolgozták fel és arra jutottak, hogy az 1-es és 2-es számjegyek, mint első számjegyek a várt megoszlásnál gyakrabban, míg a 3, a 4, az 5 és a 6 a vártnál ritkábban fordulnak elő. Ebből arra következtettek, hogy

az egyébként piaci áron 30, 40, 50, 60 milliós projekteket 100-299 milliósra árazták be.

Az ugyanis önellentmondás lenne, ha a 30-40 milliós projekteket áraznák be 10-20 milliósra, tehát a 300-400 milliós projektek ára elérhette akár az 1-3 milliárd forintot is.

A kutatás eredményének jelentőségét emeli, hogy ez a szabályosság csak akkor mutatható ki, ha kellően gyakran fordul elő, ez pedig arra utal, hogy igen nagy mértékben van jelen a korrupció az uniós pénzekből finanszírozott közbeszerzésekben.

Tóth István János és Hajdu Miklós kutatásának teljes szövege itt olvasható.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás