Egyéb

Várják a hitelezők jelentkezését a turai kastélyt egy Tiborcz-közeli vevőnek eladó cégnél

 

Drasztikus tőkeleszállítást hajtott végre a kastély nélkül maradt Turai Kastély Ingatlankezelő Kft.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

125 millió forintról 3 millió forintra szállította le a törzstőkéjét a Turai Kastély Ingatlankezelő Kft. – olvasható az Optenben. Elképzelhető, hogy az ingatlan nélkül maradt cég esetleg be is fejezi majd a tevékenységét.

A Turai Kastély Ingatlankezelő Kft.-ről akkor írtunk először az Átlátszón, amikor 2015 végén a cég tulajdonában álló turai kastélyt megvette egy, az Orbán Viktor vejéhez közel álló vevő, a TRA Real Estates Kft. 200 millió forintért.

Az ügyletet azért kötötték a miniszterelnöki vőhöz, mert egyrészt abban Tiborcz István korábbi üzlettársa, Hamar Endre ügyvédi irodája járt el, másrészt a vevői cégcsoport egyik társaságának százezer forintos bejegyzési illetékét maga Tiborcz István tette le.

 

 

A Schossberger-kastélyt 1883-ban építették, a második világháború után szovjet katonák szálláshelyeként, majd iskolaként működött. 1973-ban a Lapkiadó Vállalat lett az ingatlan kezelője, jogutódja 1991-ben adta el Sachidananda Sukumar indiai milliárdosnak 125 millió forintért.

Sukumar a megszerzett ingatlant szállodának akarta felújítani, aminek megvalósítására létrehozta a Turai Kastély Ingatlankezelő Kft-t. A cég 1995 és 1998 között végelszámolás alatt állt, az Átlátszó információi szerint azért, mert túl sokba került volna a teljes felújítás, becslések szerint 6 milliárd forintba. Kisebb munkálatok azért folytak, néhány épületrészt renováltak és több filmet is forgattak a kastélyban.

2012 és 2015 között nagy változás nem történt, mígnem tavasszal a Turai Kastély Ingatlankezelő Kft. új tulajdonosa egy ciprusi cég, a Logeo Services Ltd. lett, majd pedig év végén bejelentette a turai önkormányzat, hogy a kastélyt eladták a 2015. szeptemberben alapított TRA Real Estates Kft.-nek.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás