Egyéb

Újabb irodákat nyit a masszívan veszteséges nemzeti kereskedőház Ázsiában

 

Az állam ezúttal Malajziában és Laoszban nyit kelet felé, de nem áll meg: további hét iroda nyitása várható a jövőben.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Malajziában 93 millió forintért, Laoszban 67 millió forintért nyit újabb irodát a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) – olvasható az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent ajánlati felhívásban. A kiírás szerint az irodák feladata az lesz, hogy elősegítsék a „az exportképes termékkel, technológiával, szolgáltatással rendelkező magyar vállalkozások külpiacra jutását”.

Az Átlátszó megkeresésére az MNKH azzal indokolta a laoszi iroda nyitását, hogy az országban nemrégiben adtak át egy segélyhitelből felépített vágóhidat és egy erre épülő, piaci finanszírozással, joint venture-ként működő húsüzemet. Ennek következtében további lehetőségek nyíltak meg a magyar kkv-k számára.

A malajziai jelenlét fontosságát pedig az adja, hogy az ország Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere a dél-kelet-ázsiai térségben. Malajziában elsősorban az élelmiszeripar és mezőgazdaság, az innovatív környezetvédelmi technológiák, az informatika és szoftverfejlesztés, illetve az egészségipar területén látnak lehetőségeket a magyar cégek számára.

Azt, hogy kik fogják üzemeltetni az irodákat, még nem tudni, erre is közbeszerzést fognak kiírni, azt viszont már igen, hogy mely országokban fog még irodát nyitni az MNKH a közeljövőben: Dél-Koreában, Kanadában, Szudánban és Algériában. Ezen kívül három regionális irodára is kiírtak közbeszerzést: Afrika (Botswana, Lesotho, Madagaszkár, Malawi, Mauritius, Mozambik, Namíbia, Seychelle-szigetek, Szváziföld, Gambia), Bosznia-Hercegovina (Horvátországgal együtt), Argentína (Uruguay-jal és Paraguay-jal együtt).

Az MNKH-t ugyan azért hozták létre, hogy elősegítse a magyar vállalkozások külföldi terjeszkedését, tevékenysége azonban egyelőre leginkább úgy írható le, hogy pénzégető kemence. Az Átlátszó által is ismertetett tavalyi mérleg alapján az MNKH ugyanis tavaly 6 milliárd forintos veszteséget termelt, miközben – korábban titkolt, de a 444 által kiperelt dokumentumok szerint – mindössze 2,8 milliárd forint értékben hozott össze külföldi üzletet a cégeknek.

Az eddigi, közel 40 országban megtalálható külföldi kirendeltségek fenntartása 2,67 milliárd forintba került, az irodák programjaira, kiállítások és rendezvények szervezésére 1,5 milliárd forint ment el.

Az MNKH – nem meglepő módon – másképp látja az eddigi tevékenységét. Ducsai-Oláh Zsanett, az MNKH vezetője úgy nyilatkozott, hogy az MNKH által elköltött minden egyes forint 11 forint bevételként jelentkezik a partnereknél. Ha ez tényleg igaz lenne, akkor az a világon egyedülállóan eredményes tevékenységet jelentene.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás