Egyéb

Cégbíróság: Huth Gergelyt eltiltották a cégvezetéstől, de ügyvezető maradhat

 

A cégbíróság szerint a Pestisrácok ügyvezetőjét 2014-ben jogerősen 5 évre eltiltották a cégvezetéstől, mégis ügyvezető maradhat, mert senki nem indított az ügyben törvényességi felügyeleti eljárást.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Néhány nappal ezelőtt írtuk meg, hogy a PestiSrácokat kiadó GerillaPress Kft. közel két hónapra ingyen kapta meg a józsefvárosi önkormányzattól a Horváth Mihály teret.

Cikkünk megjelenése után Huth Gergely, a GerillaPress Kft. ügyvezetője azt közölte az Átlátszóval, hogy állításainkkal ellentétben a cég már nem áll végrehajtás alatt, továbbá ő sincs eltiltva a cégvezetéstől.

„Nem vagyok eltiltva a cégvezetéstől, a hatályos cégkivonat szerint a GerillaPresS Kft. ügyvezetőjeként ma is jogszerűen járhatok el. Korábban Önök is korrigálták erről szóló cikküket, hiszen a Fővárosi Ítélőtábla kimondta az eltiltás jogszerűtlenségét és a kirótt bírságot is visszavonta. Az eltiltás egyébként is az iProfi Webstúdió Bt. nevű családi cégünkben betöltött korábbi posztomra vonatkozott, s a meglepően szigorú szankciót egy adminisztrációs, semmiféle kárt nem okozó tévedés miatt szabták ki rám. Való igaz, hogy ez az adat a köztartozás és rendezetlen követelés nélkül megszűnt iProfi cégnyilvántartásában ma is látható, aminek az az oka, hogy a cégbírósági eljárási gyakorlat szerint már törölt cég adatai nem módosíthatóak.”

A közhiteles cégjegyzék a mai napig folyamatban levő végrehajtási eljárást tartalmaz a céggel szemben, noha kétségtelen, hogy a tartozást időközben a GerillaPress megfizette. Az eltiltás ügyében megkérdeztük a Fővárosi Törvényszéktől, hogy miként lehetséges az, hogy Huth Gergely a cégbírósági nyilvántartás szerint cégvezetéstől eltiltott személy, de mégis a GerillaPress Kft. ügyvezetője.

Kapcsolódó cikkek

Józsefváros ingyen átadta a Gerilla Pressnek a Horváth Mihály teret közel két hónapra

30 milliós osztalék Huth Gergelyéknek

A szponzorált cikkek tartalmát is egyezteti a PestiSrácok a minisztériummal

“Üzleti titok”, hogy mennyit fizetett a kormány a PestiSrácoknak és a TV2-nek a menekültellenes kampányért

Mégis kap pénzt a PestiSrácok a kormánytól, nem is keveset

Huth Gergelyt öt évre eltiltották a cégvezetéstől

Várhegyi, Kaminski és Huth cégei a Fidesz-frakció szerződéslistáján

23 cikkben népszerűsítette a Liget-projektet a Gerilla Press Kft. 1,8 millió forintért

Ferenc pápa üzenetét is teleszórta kormányhirdetéssel a PestiSrácok

Békemenet, CÖF, CÖKA, Pestisrácok – mi fán terem, kinek szolgál a magyar gongó?

A Fővárosi Törvényszék válasza nem említ semmi olyasmit, amire Huth Gergely hivatkozott. Tájékoztatásuk szerint azért nem törölték még Huth Gergelyt a cégjegyzékből, mert sem a NAV, sem más nem jelentette be náluk, hogy Huthot a bíróság 2014-ben jogerősen eltiltotta a cégvezetéstől öt évre.

„Megkeresésére hivatkozva tájékoztatjuk, hogy Huth Gergelyt 2014. január 4-én tiltotta el jogerősen a bíróság öt évre attól, hogy más társaság vezető tisztségviselője legyen.

Az adott törvényességi felügyeleti eljárás megindulásakor, de még a az eltiltás bejegyzésekor sem volt hatályban a Ctv. 9/D. (4) bekezdése, amely szerint az eltiltás hatálya alatt álló vezető tisztségviselőt a cégbíróság automatikus végzéssel törli mindazon cég fennálló cégjegyzéki adatai közül, ahol mint vezető tisztségviselő szerepel.

Következésképpen Huth Gergely cégjegyzékből való törlése nem lehet automatikus, arra csak törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását követően kerülhet sor, amely legtöbbször a NAV bejelentése alapján indul. Jelen ügyben nem érkezett sem a NAV-tól, sem mástól ilyen tartalmú bejelentés.

(A Ctv.9/D. (4) bekezdés 2014. március 15-től hatályos, ezen időpont után indult eljárásokban a bíróság automatikusan generált, megfellebbezhető elektronikus végzéssel törli az adott személyt valamennyi cégből, ahol vezető tisztségviselőként szerepel.)”

Ezután megkérdeztük a NAV-ot, hogy miért nem tettek bejelentést a cégbíróságon Huth Gergely ügyében. A NAV természetesen azt a választ adta, amire számítottunk.

„Az adózók konkrét ügyei adótitok tárgyát képezik. A NAV számára törvényben rögzített kötelezettség az adótitok megtartása, ezért semmilyen konkrét ügyben nem szolgálhatunk információval.”

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás