Egyéb

Mészáros Lőrinc hatalmas médiabirodalomra tenyerelhet

 

Szárnyra kaptak az Opimus Nyrt. részvényei a tőzsdén – ez az a cég, amelyet Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester köreibe szoktak sorolni, és amelyről egyre gyakrabban hallani, hogy leányvállalata érdeklődést mutat a Mediaworks-kiadó, benne például a Népszabadság iránt. A cégnél nagy a mozgolódás, legutóbb a főkönyvelőt cserélték le.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független újságírást havi 1000 forinttal!

 

Tőzsdespekulánsok csevegése a Portfolio.hu fórumán az Opimus Nyrt.-ről

„Azt mivel magyarázod, hogy pár nap alatt szereztek 20 millió eurót? Március 16án megalapították, április 12én sikeresen bevont 20 millió eur-t.

Lehet, veszek nagy tételben is. Elérhető az 50 tényleg?

Barátom, miattam ne vegyél! Én csak leírtam a tényeket, amiket lehet olvasni, plusz mellé tettem a pletykákat. Melléteszed a forgalmat január óta, és elgondolkodsz rajta, hogy mi a fészkes fene folyhat a háttérben. (…)  Én nézetem szerint a 25-30 ft a mediaworks nélküli holdingérték.

A Budacash apport után volt ennyi, ehhez jöhet a Mediaworks most már a PLT-vel kiegészülve, éves 25 milliárdos bevétellel. (pletyiben az is benne van, hogy Mészáros Lőrinc áll mögötte, ez is hozzáadott érték, hiszen kormánypárti kifizetőhely lehet belőle. Plusz ugye Euro Generálban is benne van egy embere, stadionépítés, kastélyprogram stb.) Én emiatt várom 50-re.”

Az off-shore többségű, a valahai legendás szérumgyár Phylaxia jogutódaként működő Opimusról először a 168 Óra írta, hogy tavasszal alapított leányvállalata, az Opimus Press Zrt. révén esélyes átvenni a hazájában vádlottak padjára került osztrák pénzember Heinrich Pecina érdekeltségében lévő médiabirodalmat, az egyebek mellett a Népszabadságot is magába foglaló Mediaworks-öt. Az értesülésre ráerősített a Mareting és Média szaklap online kiadása is.

Ilyen körülmények között delikát például a tőzsdén jegyzett Opimus minapi közlése, miszerint közös megegyezéssel távozik a cég főkönyvelője: az új műsorhoz új férfi kell? A részvények mindenesetre meglódultak, az év elején még 5 forint környékén jegyzett, 25 forint névértékű papírokkal már 30 forint felett kereskedtek az elmúlt napokban.

Az Opimusról az Átlátszó már kifejtette, miért mondható Mészáros-közelinek, ha a kapcsolódás első ránézésre nem is tűnik egyszerűnek. Ekkor két Békés megyei gazdaság – bő ötezer hektár termőföld – került az érdekeltségükbe.

Kapcsolódó cikkeink

Viharsarki nagygazdaságok Mészáros-közelben

Még 36 évig bérelhet állami földet a Mészáros-közelbe került Hidasháti Zrt.

Proxyk hiénaszerepben – megindult az erdő Spéder Zoltán ellen

A pártalapítvány esete a kiürített kiadóval: a Népszabadság nehéz napjai

Pecina-Vitézy biznisz? Mediaworks-jelzálog a Helyi Téma védjegyein

Mészáros közvetlenül nem látszik a cégiratokban, az Opimus-portfolióban lévő egyik cég, az Euro Generál Építő és Szolgáltató Zrt. igazgatóságába ugyanakkor márciusban bekerült Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos polgármester „intézője”, Csík Zoltán, valamint Schmidt Zoltán, a Mészáros-család érdekeltségébe tartozó Fejér-B.Á.L. Zrt. első embere.

Mindezek után nem meglepő, hogy az Átlátszó viharsarki informátorai szerint Mészáros fia aktivizálta magát a Hidashátinál.

Az Opimus-titok megfejtését a BudaCash-csőd környékén érdemes keresni. A Világgazdaság már januárban cikkezett az nyrt tulajdoni viszonyainak különös alakulásáról – ekkor Mészáros neve még nem merült föl. Személyi és egyéb összefonódások alapján az lehetett a benyomás, hogy az egykori BudaCash-esek igyekeznek menteni a menthetőt különféle akciókkal, adott esetben a két off-shore-tulajdonos mögé helyezkedve.

Mindez értelmezhető úgy is, hogy a csoport átadása Mészáros-közelbe és a brókercsőd miatt indult büntetőeljárás alakulása között összefüggés lehetséges.

Az Opimus fő profiljának már nem a szérumgyártás, sokkal inkább az ingatlanüzlet mondható, de van négycsillagos ausztriai szállodájuk is. A médiabiznisz ugyanakkor új terület.

A terv komolyságát, mutatja, hogy március végén az nyrt. megalapította az Opimus Press Zrt.-t „egyéb információs szolgáltatás” fő tevékenységgel. Az új cég parádés gyorsasággal, április 12-re be is befejezett egy 20 millió euró értékű kötvénykibocsájtást, amelynek célja „tőkeforrás bevonása vállalatfelvásárlás finanszírozására”.

Úgy tudni, nem téved nagyot, aki a jegyzők között keresné a Duna Aszfalthoz kötődő üzleti köröket.

Ami a Mediaworksöt illeti, rendre cáfolt, de magukat makacsul tartó hírek szerint voltaképpen régóta eladósorban van – abban térnek el a források, hogy „csak” a Népszabadság vagy az egész pakk -, a folyamatot csak gyorsította a Pecina elleni bécsi, hűtlen kezelés miatt indult büntetőeljárás, illetve a vele régóta együttműködő, az FHB révén a Mediaworksöt finanszírozó Spéder Zoltán meghurcoltatása.

Az Opimust és a Mediaworksöt is kerestük, hogy érdeklődjünk a befektetés felől, de egyelőre nem érkezett válasz.

Ilyen bizonytalan körülmények között akár különös is lehetne a hír, hogy mint kés a vajon ment át a médiahatóságon és a Gazdasági Versenyhivatalon is a kiadóház fúziós kérelme, hogy megvásárolhassa a Fejér, Vas, Veszprém és Zala megyékben jelen lévő, a német WAZ-csoportba tartozó Pannon Lapok Társaságát.

Az engedély ugyanis versenyjogi szempontból nem volt alapértelmezett, a Ringier-Axel Springer nemzetközi fúzió nyomán a magyarországi „resztlit” megöröklő Mediaworksnek – a Népszabadságon, a Világgazdaságon, a Nemzeti Sporton, magazinokon és digitális termékeken kívül – nyolc megyei napilap van a tulajdonában.

Nem csoda, hogy a parkett ördögei Opimusra spekulálnak: ha összejön az ügylet, hatalmas hírgyár kerül Mészáros-közelbe.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás