Egyéb

Még mindig nem elérhető a Magyar Nemzeti Kereskedőház 2015-ös mérlege

Több mint két hónappal a május végi határidő után sem elérhető a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. mérlege. Igen, ők azok, akik néhány órával az összeomlás előtt vették milliárdjaikat a Tarsoly Csaba-féle csődbrókercégből, és akik a 2014-es beszámolójuk háttéradatait is csak egy bukott per nyomán közölték.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Előzmények

Közel 200 millió forintot vett fel egy állami sofőr a Quaestortól a csődbejelentés napján

Bedőlt a keleti nyitás egyik mintacége

Se diplomád, se nyelvvizsgád? Ha fideszes vagy, lehetsz Irán-szakértő a Magyar Nemzeti Kereskedőházban!

Fideszközeli erdélyiek nyertek a Nemzeti Kereskedőház cégének közbeszerzésén

Keleti nyitás: Papíron egyelőre csak a Közgép profitált az azeri baltás gyilkos elengedéséből

Május 31. az a határidő, ameddig a társas vállalkozásoknak be kell nyújtaniuk előző évi pénzügyi beszámolójukat az Igazságügyi Minisztériumnak. A magyar állam (Külügyminisztérium) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös cége, a MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. esetében azonban 2016 nyár végén is csak a 2014-es beszámoló olvasható az IM által működtetett e-beszámoló oldalon.

Írásban kérdeztük az MNKH-t, mi lehet a késedelem oka, elképzelhető ugyanis, hogy benyújtották a mérleget időben, csak valami adminisztrációs hiba folytán nem vált elérhetővé. Ha ez a helyzet, intézkednek-e, s addig is elárulják-e a főbb mérlegadatokat az Átlátszónak. Pénteki kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ.

A gazdálkodási adatok elsunnyogása nem Btk-s, „csak” cégjogot sért, a NAV azonban elméletben komolyan veszi, a késedelem nyomán akár az adószám is felfüggeszthető.

Azt, hogy a 2014-es mérleg, amely horribilis, 2,3 milliárd forintos veszteséget, s 5,5 milliárdos kötelezettségállományt mutat, erős kételyeket ébreszt, s további kérdéseket vet föl, az Átlátszó észlelte:

Titkolja közérdekű adatait a milliárdos veszteséget termelő Magyar Nemzeti Kereskedőház

Magasról tesz a Nemzeti Kereskedőház a Kúriára és az Adatvédelmi Hatóságra is

A közérdekű adatpert a Transparency International és a 444.hu indította el és nyerte meg. Az ítélet nyomán hozzáférhetővé tett adatokból egyebek mellett kiderült, hogy évente 2,1 milliárd forintba került a hálózat fenntartása, miközben 2013-2016-ban összesen 2,8 milliárd forintnyi üzletet hoztak tető alá. Vagyis a kereskedőházasdi nagy bukó.

Amíg a 2015-ös mérleg nem kerül elő, nem hogy a részleteket, de még azt sem tudni, végösszegét tekintve sikerült-e javítani a gazdálkodáson.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás