Egyéb

Darabonként közel egymilliárd forintért, és csak négy helikoptert újítanak fel az oroszok

A Honvédelmi Minisztérium eredetileg öt helikoptert akart felújíttatni 3 milliárd forintért, de az oroszok csak négyet pofoznak ki közel 4 milliárdért.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Július közepén az Origo írta meg elsőként, hogy a Rosztek orosz állami konszern helikoptergyártásra és -felújításra szakosodott vállalata, a Vertoljoti Rosszii nyerte a magyar helikoptendert, így ez a cég fogja felújítani a Magyar Honvédség Mi-17-es szállítóhelikoptereit.

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-nek megerősítette a hírt, a részletekről pedig annyit közöltek, hogy az eredetileg tervezett öt gép helyett csak négyet újítanak fel az oroszok a Novoszibirszki Légijármű Javító Üzemben, közel 4 milliárd forintért.

A Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatala február 10-én írt ki tárgyalásos közbeszerzést az öt darab Mi-17-es helikopter ipari nagyfelújítására mindössze 4 hetes ajánlattételi határidővel, a pályázóknak ugyanis március 11-ig kellett ajánlatot tenniük. A kiírás szerint május végén már kezdődött is volna a munka, ami 2017. november végéig tart.

Augusztus elején megjelent az EU-s közbeszerzési értesítőben a tender eredménye, amiből kiderül, hogy valóban a Vertoljoti Rossziji kapta a megbízást. Az orosz cég volt az egyedüli ajánlattevő, így verseny egyáltalán nem volt az eljárás során.

Az eredményközlőből kiderül az is, hogy a Honvédelmi Minisztérium eredetileg 3,14 milliárdot tervezett költeni öt Mi-17-es helikopter felújítására, de végül közel egymilliárd forinttal többre szerződtek az oroszokkal. A teljes költség ugyanis 12,68 millió euró, ami 300 forintos árfolyamon átszámolna mintegy 3,8 milliárd forint.

Ennek fényében érdekes Igor Csecsikov, a Vertoljoti Rossziji igazgatóhelyettesének júliusi nyilatkozata, miszerint a szerződést „mindkét fél számára vonzó feltételekkel kötötték”.

Az is különös, hogy a hirdetmény szerint július 7-én írta alá a szerződést a HM az orosz vállalattal, ám ugyanezen a napon Simicskó István honvédelmi miniszter azt válaszolta az MSZP-s Demeter Márta által feltett írásbeli kérdésre, hogy „A Mi-17-es szállítóhelikopterek nagyjavítására kiírt beszerzési eljárás még nem zárult le.”

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 

 

Megosztás