Egyéb

Betarthatatlan határidőt szabtak a hortobágyi lőtér lőszermentesítésére

Megtagadta az egyik alvállalkozó, hogy részt vegyen a később tragikus baleset színhelyévé lett hortobágyi lőszermentesítés munkáiban – egyebek mellett ez is kiderül a Hortobágyi Nemzeti Park és a Honvédelmi Minisztérium által az Átlátszó kérésére kiadott adatokból és szerződésekből. A honvédségnek 2013-2015-ben 328,3 millió forint bevétele származott a munkából, szerződésük összesen 1,1 milliárd forintról szól.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Úgy fest, nem tévedtek korábbi cikkünk forrásai: tarthatatlan határidőt szabtak eredetileg a hortobágyi volt bombázó lőtér lőszermentesítésére az illetékesek. Legalábbis erre utal az, hogy a munkát közbeszerzésen elnyert Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. (KBSZT) egyik kiszemelt alvállalkozója, a Solymos és Társa Bt. megtagadta a részvételt a munkákban.

Mindez a megrendelő Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága és a KBSZT közötti szerződés második, idén májusi módosításából derül ki. A szerződéseket a KiMitTud oldalon kértük a nemzeti parktól (itt és itt) és a HM-től is. Mindkét adatgazda határidőben teljesítette az adatszolgáltatást.

Az egykori katonai bombázó lőtér mentesítése július 1-én torkollott tragédiába: hatástalanítás közben felrobbant egy 2,5 mázsás bomba, négy tűzszerész az életét vesztette.

Korábbi cikkünk a témában

Kiderítjük, ki és mennyit keresett a tragédiába torkolló hortobágyi lőszermentesítésen

Egy 1999-es kormányrendelet szerint lőszermentesítést csak a Magyar Honvédség tűzszerészei végezhetnek, fő szabályként közfeladatként, térítésmentesen. Olyan esetekben azonban – s ilyen a Hortobágy is -, amikor olyan területet kell átvizsgálni, ahol előre láthatóan számos robbanóanyag található a felszín alatt, kérhetnek ellenszolgáltatást.

A bombázó lőtéren és biztonsági zónájában 4 hektáron összesen 40 ezer helyen jelöltek robbanóanyag-gyanút a KBSZT emberei – azaz rengeteget.

 

solymos

 

Ebből lehetett sejteni, hogy alighanem a HM-nek volt bevétele a munkákból, de biztosat csak most, az adatigénylés teljesítése után tudhatunk. Meg abból – ami ugyan nem hivatalos nyilatkozatból, hanem a Közbeszerzési Értesítőben olvasható felhívásból derült ki -, hogy korábban, 2014-ben a honvédség „jogértelmezési vita” miatt levonult a területről, mondván, ez a munka nem közfeladat, meghaladja a kapacitásukat.

Hogy a következő évben mégis felvették a munkát újra, megint csak arra engedett következtetni, hogy megalkudtak a megrendelővel.

Most a HM azt közölte az Átlátszóval: 2013-ban 30 millió, 2014-ben (a szünetelés évében) 2 millió, tavaly pedig 296,3 millió forint volt a honvédség árbevétele a hortobágyi munkákból. A számok alakulása is alkufolyamatot tükröz. A 2014. decemberében kelt szerződés 1,1 milliárd forintról szól.

A munkákkal eredetileg a tragédia előtt egy hónappal, május 31-ig kellett volna végezni, a határidőt – a HM közlése szerint „a felek rugalmas hozzáállásának köszönhetően” – szeptember végére módosították.

Csakhogy az eredeti határidő még durvább volt: a 2013 augusztusában kelt első, a nemzeti park és a KBSZT közötti megállapodás 2014 decemberi zárást ír elő. Alighanem erre mondták a Solymos és Társa Bt. illetékesei, hogy kivitelezhetetlen, különös tekintettel arra, hogy bele esik a kemény hortobágyi tél, amikor jó eséllyel hetekig nem lehet földmunkát végezni, illetve a vadmadarak tavaszi költési időszaka, amikor pedig tilos a robbantásos tevékenység.

A cégnél nem kívántak nyilatkozni az Átlátszónak. Honvédségi forrásból úgy tudni, hogy valóban határidőn akadt fenn a cég, illetve azon is, hogy a KBSZT megítélésük szerint nem járt elöl az előkészítéssel sem.

Azt továbbra is csak találgatják honvédségi berkekben, hogy mi indokolta a nagy sietséget. Különös tekintettel arra, hogy forrásaink szerint már húsz évvel ezelőtt végeztek próbakutatásokat a területen, s készült is egy jelentés, miszerint a talaj súlyosan szennyezett és mielőbbi mentesítése volna indokolt.

A KBSZT ugyan szintén lőszermentesítésre szerződött, de a gyakorlatban – a kormányrendelet szellemében – „csak” a jelölést végzi a területen nettó 334 millió forintért. A munkákban alvállalkozók segítik – 10 százalék feletti arányban maradt a munkákban nagyobbik alvállalkozóként a HM tulajdonában lévő Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-je, továbbá a volt honvédtisztek érdekeltségében álló Tornádó Trade 2000 Kft., azaz a tágan értelmezett honvédség – a HM-cég szerepe miatt – még az 1,1 milliárdnál is több bevételre tehet szert a munkákból.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás