Egyéb

Korrupcióinfó: fideszes kötődésű vállalkozó nyerészkedhetett a munkahelyi képzéseken

 

Hadházy Ákos, az LMP új társelnöke szerint a munkahelyi képzésekre szánt EU-s forrásokon szervezetten nyerészkednek a cégek. Az Átlátszó megvizsgálta a közbeszerzéseket, és feltűnt egy fideszes vállalkozó, akinek a cégei körül gyanúsan túl sok az egybeesés.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, a korrupcióinfó nevű, heti rendszerességű sajtótájékoztatóján a TÁMOP 2.1.3-b/12/1 munkahelyi képzések középvállalkozásoknak a konvergencia régiókban fantázianevű programmal kapcsolatos visszaélésekről beszélt a legutóbb. Ezen program keretében összesen mintegy 6 milliárd forintot ment középvállalkozásoknak munkahelyi képzésekre.

A magyar gazdaság hatalmas munkerőhiánnyal küzd. Ez ellen az egyik legjobb megoldás az volna, ha a cégek maguk képeznék ki a számukra szükséges munkaerőt. Az összesen közel 6 milliárd forintot mintegy 300 cég kapta, ez átlagosan 20 millió forintot jelent. A vállalkozások átlagosan 50 embert képeztek, így fejenként négyszázezer forintba kerültek az egyenként száz-százötven órás képzések. Olyan témákban folyt az oktatás, mint a takarítás, higiénia, egészségvédelem, asszertív kommunikáció, targonca- vagy vállalatvezetés.

Hadházy úgy látja, hogy a képzéseket többnyire rendkívül drágán végezték el, a 300-800 órás képzéseket óránként 30-60 ezer forintos áron. Azt is felrója a programnak az ellenzéki párt társelnöke, hogy gyanús közbeszerzésekkel választották ki a lebonyolítót. Legtöbbször egyetlen ajánlatból választottak úgy, hogy a közbeszerzési pályázatban eredetileg becsült érték a megvalósult projekttel szinte fillérre megegyezik.

Hadházy szerint a képzések célja is erősen megkérdőjelezhető, sokszor kilóg a lóláb, hogy „kamu” képzésekről van szó. Példaként hozza fel a az alapvető borászati ismeretek képzést egy zárcentrumban, illetve a kommunikációs képzést egy kamionos cégnél.

Az adatok azt sugallják Hadházynak, hogy a szekszárdi polgármester általa nyilvánosságra hozott, trafikmutyit is leleplező beszédében elmondott rendszer működik ennél az EU-s programnál is. Ez a rendszer úgy épül fel, hogy a későbbi kivitelező cégeknek informális kvótájuk van, hogy az adott programban hány pályázóhoz mehetnek el, és felajánlják, hogy lebonyolítják a pályázatot egészében a pályáztatástól kezdve az adminisztráción át a kivitelezésig. 

Hadházy azt feltételezi, hogy a kiosztott támogatást egyfajta ingyen támogatásnak tekinthetik a cégek abban az esetben, ha a képzést végző cég vissza is oszt feketén pénzt annak a cégnek, ahol a képzést elvégezték. Ha nem ez történik, akkor az antikorrupciós szóvivő szerint csak a képző cégek jártak nagyon jól.

Az egyik legfeltűnőbb példája az EU-s forrásokból folyó képzésekkel való visszaélésnek Hadházy szerint az, amikor a HBZ Zárcentrum Kft az „asszertív kommunikáció” és a „lean képzés” mellett alapfokú borismeretek oktatásával is megbízta az SKC -Consulting Kft-t 300 órában, összesen 15 millió forintért, azaz 50 ezer ft/óra értékben.

Azt hozzá kell tenni, hogy mivel változtak a feltételek, és a a borismeret oktatás mégsem vált támogathatóvá, ezek az órák elmaradtak. Egyébiránt a cégben három évvel korábban már folyt képzés a lean vállalatszervezési elvekről.  

Másik szemléletes példaként hozza Hadházy azt az esetet, amikor a Vasi Korall Kft nevű takarítócégnél a Gyémánt Gazdasági tanácsadó Kft végzett képzéseket. Takarítókat képeztek a takarítócégnél ötszáz tanórában, illetve kommunikációs képzésben is részesültek százhatvan órában, valamint egy számítógépes ECDL tanfolyamot is levezettek a cégénél. Összesen átlagban harmincezer forintért óránként.

Állatorvosi ló

Ugyanez a Gyémánt Kft. pontosan eltalálta a pályázatában a megbecsült értéket több másik közbeszerzésénél is. A Gyémánt Kft alaposabb feltérképezése során különös egybeesések sorára bukkantunk.

A Gyémánt Kft jelenlegi ügyvezetője és tulajdonosa Saxinger Csaba. Saxinger 2002-ben az önkormányzati választásokon a Fidesz színeiben indult Salgótarjánban, de csupán 21 %-ot ért el a szocialista dominanciájú körzetben.

Saxinger kiterjedt üzleti érdekkörrel rendelkezik. Salgótarján főterén exkuzívnak számító kávézót üzemeltet, kánikula idején a koktélait kínálja a helyi médiában. A közeli Abroncsospusztán egy hotel tulajdonosa. Rendezvényszervező cége számos helyi rendezvény megszervezésében részt vett. A humán képzés területén is erős portfólióval rendelkezik a fideszes vállalkozó: a Client Line Kft. és a Congruent Kft. tartozik/tartozott az érdekkörébe.

A salgótarjáni sportélet egyik nyüzsgő-mozgó alakjának tartják a helyiek Saxinger Csabát. A helyi kosárcsapat intézőjeként konfliktusba került a klubvezetéssel, de végül ő kerekedett felül. Más Salgótarjáni sportrendezvények lebonyolításánál is sokszor feltűnik a neve.

Társadalmi szerepvállalása nem merül ki ennyiben, mivel a helyi turisztikai desztináció menedzsment egyesületének alelnökévé is választották 2009-ben. A médiában nem sűrűn szerepel, csak egy sport témájú rövid interjú volt vele egy kisebb helyi online portálon, ami már nem is üzemel. Ott jelent meg az egyetlen interneten fellelhető fénykép róla.

Saxinger Csaba, nport.hu facebook

Saxinger Csaba, nport.hu facebook

Két további közbeszerzés során fillérre eltalálta a Gyémánt Kft a becsült értéket a pályázatnál: a Sprintcamion kft-nél egyedüli jelentkezőként 14.168.480 forintért tartottak összesen háromszázharminc óra képzést. A nagy forgalmú élelmiszer nagykereskedelmi cégnél, a Csépe és Társainál háromszor százhatvan óra kommunikációs képzést tartottak pontosan a pályázati becsértéken megjelölt áron, 24.640.000 forintért.

A Gyémánt Kft képzései között egy másik érdekes közbeszerzésre is bukkant az Átlátszó Hadházy anyagai között. Az Egyenlő Foglalkoztatásért Szövetkezetnek a Gyémánt Kft. Lean vállalatirányítási képzést és kommunikációs képzést, valamint számítástechnikai ECDL képzést tartott összesen ötszáz órába.

Egyetlen jelentkezőkként indult a Gyémánt Kft a közbeszerzésen, és pontosan eltalálta a pályázat becsült értékét, a 18 millió forintot. Az Egyenlő Foglalkoztatásért Szövetkezetnek az a Luft Tamás volt a pályázat idejében az igazgatósági tagja, aki egy másik cégben, a Congruent Kft-ben együtt volt ügyvezető igazgató Saxinger Csabával.

Azt az ügyészségnek kell eldönteni, hogy a véletlenek furcsa közjátéka, vagy a szervezett csalás bizonyítéka az, hogy a közbeszerzésben megjelölt becsült értéket fillérre pontosan eltalálta a Saxinger Csaba tulajdonában lévő Congruent Kft, amikor a Gastszolg Kft. salgótarjáni telephelyén végzett képzéseket 24.805.000 forintért.

A Gastszolg Kft-nek pont ugyanott van a telephelye Salgótarjánban, mint ami Saxinger Csaba hivatalos lakcíme is.  Az oktatások során itt is Lean menedzser képzést, lean alapképzést, kommunikációs tréninget folytattak, és továbbképezték a takarítókat is.

2015-ben a vs.hu már foglalkozott a Congruent pályázataival. Akkor a cég közbeszerzéseit vizsgálva az az érdekes mintázat rajzolódott ki, hogy több pályázatnál is ugyanazon áron végezték el a munkákat és a többi ajánlattevő is ugyanaz volt. 

 

vs.congouent

A Congruent Kft nyertes közbeszerzései vs.hu gyűjtése

 

A sok egybeesésből arra lehet következtetni, hogy Hadházy feltételezése helytálló lehet. Elképzelhető, hogy a lebonyolítókra szabták a pályázatokat és túlárazták a képzéseket. Saxinger Csaba esetében az a feltétel is teljesül, hogy a pályázatokon feltűnően sikeres cégcsoport tulajdonosának kormánypárti kötődése van.

 

Vágó Gábor

Kép: budapesttimes.hu

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás