Egyéb

Titkolja a kormány a felcsúti kisvasútra ígért utasszámról szóló dokumentációt

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára nemrégiben nyilatkozatban cáfolta a felcsúti kisvasútra kalkulált utasszámról szóló tavalyi infónkat, de ezután hiába kértük tőle a beruházás uniós támogatásával kapcsolatos dokumentációt. Adatigényléssel fordultunk a projektért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, amely 30 nap után az EU-s projekteket összesítő kormányzati honlap linkjét küldte el válaszként. A NAIH-hoz fordulunk jogorvoslatért.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

2015 márciusában írtuk meg, hogy a kormány 600 millió forint EU-s támogatást ad a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak a felcsúti kisvasút építésére. A cikk megjelenése előtt az alábbi kérdéseket küldtük el a Miniszterelnökségnek, de máig nem kaptunk rájuk választ.

– Önök szerint jogszerű és etikus, hogy egy kormányhatározattal a miniszterelnök gyakorlatilag utasítja az NFÜ-t, illetve annak jogutódját, hogy biztosítson “kiemelt felhívást”, vagyis lényegében EU-s forrást egy magánvállalkozás projektjére?

– Önök szerint jogszerű és etikus, hogy az említett magánvállalkozás ráadásul a miniszterelnök szívéhez és házához közelálló felcsúti stadiont üzemeltető alapítvány?

– Orbán Viktornak, Lázár Jánosnak vagy bárki másnak sem voltak ezzel kapcsolatban aggályaik?

– Nem számítanak EU-s szankcióra a meglehetősen részrehajló kormányhatározatot követő, célzott pályázati kiírás miatt?

– Miért részesítik ilyen kiemelt bánásmódban a felcsúti kisvasutat?

A cikkhez közadatigénylésben kértük ki a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH) az eljárással kapcsolatos dokumentációt. Az NKH teljesen korrekten, határidőn belül válaszolt, és elküldte részünkre az összes papírt. Megkaptuk többek között a kisvasút részletes terveit is, amelynek a legfontosabb részei az alábbi adatok voltak:

– 5,724 kilométer hosszú, egyvágányú pálya épül

– a vasútvonal öt telken megy át, ebből négy a focialapítványé, egy pedig Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesteré

– két új állomás épül, a „Puskás Akadémia-állomás” és az „Alcsútdobozi Arborétum-állomás”, a harmadik állomás a már 2011-ben felújított „Felcsút-állomás” lesz

– nosztalgiavonat lesz, max 25km/h sebességgel

– napi tíz vonatpár lesz

– napi 2 560 – 7 080 utasra számítanak

– ez csak a beruházás I. üteme, a II. ütemben a vonalat továbbépítik a bicskei vasútállomásig

Több mint egy év elteltével, idén júniusban a brit Telegraph nyomán bejárta a magyar sajtót a hír, hogy az EU vizsgálatot indít a felcsúti kisvasút miatt, mert

„A lap szerint a kormány az EU-finanszírozás kérelmezésekor azt állította, naponta 2 500-7 000 utas használhatja a vonalat, de az első hónapban mindössze 30-an szálltak fel rá átlagosan”

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára ezt követően a 444-nek azt nyilatkozta, hogy a kormány sosem ígért napi több ezer utast a vonalra. Csepreghy azt is mondta a 444-nek, hogy tavaly mi félreértelmeztük az NKH-tól kapott dokumentumokat, mert

– amit utasszám-becslésnek hittünk, az egy rutinkalkuláció, ami csak azt mutatja meg, hogy a kisvasúton közlekedő kocsik teljes és 50 százalékos kihasználtság esetén hány főt tudnának szállítani

– az Átlátszó által bemutatott kalkuláció nem is a felcsúti kisvasútra, hanem a Bicske-Lovasberény normál nyomtávú vonal első ütemére vonatkozik

Bár az NKH-tól kapott iratcsomagnak már a nevében is szerepel, hogy Felcsút, továbbá azt is furcsálltuk, hogy Csepreghy több mint egy év elteltével és egy másik lapban cáfolja tavalyi cikkünk állításait, megpróbáltuk tisztázni a helyzetet.

Levélben kértük az államtitkárt, hogy küldje el részünkre a felcsúti kisvasút uniós támogatásával kapcsolatos valamennyi dokumentumot, különösen azokat, amelyek tartalmazzák, hogy a kormány mit vállalt a 600 millió forint EU-s pénzért cserébe. Vagyis azt kértük, amire a 444-nek adott nyilatkozatában hivatkozott.

Csepreghy Nándor munkatársa fél napon belül, telefonon keresztül tolmácsolta a választ: Csepreghy nagyon szeretne, de sajnos nem tud segíteni, mert bár megvannak neki az általunk kért dokumentumok, de nem adhatja ki őket, mert hivatalosan a NGM a projekt felelőse, forduljunk hozzájuk.

Megtettük, és ezzel a már egyébként is szürreális helyzet végképp átment komédiába.

Közadatigénylésben kértük a Nemzetgazdasági Minisztériumtól

– a felcsúti kisvasút uniós támogatásával kapcsolatos valamennyi dokumentumot

– az EU felé tett vállalásokat tartalmazó dokumentumokat minden mellékletükkel együtt

– az EU-s támogatás odaítéléséről szóló döntést minden mellékletével együtt

– a beruházóval kötött támogatási szerződést minden mellékletével együtt

Tizenöt nap elteltével, az Infotörvényben megszabott válaszadási határidő utolsó napján az NGM szűkszavúan közölte, hogy meghosszabbítja a válaszadási határidőt további 15 nappal. Ehhez joguk van az adatgazdáknak, és nagy mennyiségű adatra vonatkozó igénylés esetén szoktak is élni a lehetőséggel, vagyis türelmesen vártunk.

És nem is hiába.

A hosszabbítás utolsó napján, az adatigénylésünk benyújtása után 30 nappal megérkezett a minisztérium válasza. Egy link. Amin semmi olyasmi nincs, amit kértünk.

A KDOP-2.1.1/E-15-2015-0001 azonosítószámú Felcsút-Alcsútdoboz szakaszon kisvasúti útvonal turisztikai célú fejlesztése című projektről rendelkezésre álló adatok a következő linken érhetők el:

https://www.palyazat.gov.hu/tamogatott_projektkereso

Mivel az EU-s projektekről általános információkat tartalmazó kormányzati honlapon természetesen nem találhatók meg azok a dokumentumok, amelyeket az NGM-től kértünk, a NAIH-hoz fordulunk az adatigénylés miatt.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás