Egyéb

Mennek a százmilliók a vizes-vb-s létesítmények terveztetésére

A jövő évi vizes-vb kapcsán az elmúlt hetekben több száz millió forint értékben kötött szerződést a világbajnokság kapcsán felújítandó uszodák terveztetésére a Nemzeti Spotközpontok és az állami beruházás-bonyolító cég, a BMSK Zrt.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Szerdán derült ki a Közbeszerzési Értesítőből, hogy július elején a nagy állami sportingatlanokat kezelő Nemzeti Sportközpontok (amely Fürjes Balázs kormánybiztos irányítása alá tartozik) nettó 106,9 millió forintért megbízta a Főber Zrt.-t a Császár-Komjádi Uszoda és a Hajós-Széchy Uszoda felújításra irányuló beruházáshoz kapcsolódó mérnöki tanácsadói és építési műszaki ellenőri feladatok ellátásával.

Az indoklásból is kiderül, hogy a két helyszín megújítására a 2017-es vizes-vb-hez kötődően van szükség. A hirdetmény nélküli eljárásra az alábbi indoklás adott okot: „az ajánlatkérő számára előre nem látható események által kiváltott rendkívüli sürgősség, az irányelvben megállapított szigorú feltételekkel összhangban”.

Alig egy héttel korábban jelent meg, hogy szintén tárgyalásos eljárással egy másik létesítmény, a balatonfűzfői Balaton Uszoda terveztetését ítélték oda a budapesti székhelyű Stokplan Kft.-nek. Itt is a jövő évi világverseny az alkalom, a július elején megkötött szerződés összege 45 millió forint.

Az elvégzendő munkák között szerepelnek „büfétechnológiai tervezési feladatok” is. Itt a megbízó azonban nem az NSK, hanem a BMSK Zrt., amely beruházás-bonyolítóként rendre ott szerepel a nagy állami sportberuházásokban. Itt is rendkívüli sürgősségre hivatkozott az eljárás lefolytatója.

Kicsit előbb, még május elején közölte szintén a Nemzeti Sportközpontok, hogy a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t bízta meg nettó 128 millió forintért a „Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és Széchy Tamás Uszoda együttes felújítására irányuló beruházás tervezési munkáinak” elvégzésével. Itt a is sürgősség volt a nyílt eljárás mellőzésének oka.

Mint ismert, a fenti helyszínek közül csak a Hajós-Széchy uszoda ad otthont versenynek a Budapesten és Balatonfüreden zajló 2017. évi Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság során. A fűzfői uszodára és a Komjádira edzéshelyszínként lesz szükség, a Margitszigeten viszont a vízilabdatorna fog zajlani. A vizes-vb fő helyszíne a Dagály fürdő területén, nettó 38 milliárdért épülő úszópalota lesz.

A három hirdetmény közül csak a középső említi, de a sürgősségre az eljárásokban külön törvény ad lehetőséget. Még tavaly fogadta el a parlament a vizes-vb megrendezéséhez szükséges létesítményfejlesztésekről szóló törvényt (ezt idén módosították, a módosítás furcsaságairól itt írtunk) és ez a jogszabály ad lehetőséget az általános közbeszerzési eljárásoktól való eltérése.

Arról májusban írtunk hosszasan, hogy átfésültük a vizes-vb-vel kapcsolatos jogszabályokat (törvények, kormányhatározatok, rendeletek) és arra jutottunk, hogy a verseny kapcsán 90 milliárd forintot kíván elkölteni a kormány. Csak azokat a költségeket vettük számba, amelyekről a jogszabályok mondták, hogy a „világbajnokság megrendezéséhez szükséges” létesítményekre fordítják.

Csepregi Botond

Kiemelt kép: a margitszigeti Hajós-Széchy uszoda, MTI

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás