Egyéb

Korrupcióinfó: fidesz-közeli cégek nyerészkedhetnek a túlárazott Erzsébet-táborokon

Az Erzsébet programban működő gyermektáborokat idén az állam 4,4 milliárd forinttal támogatja. Hadházy Ákos szerint háromszorosan túlárazottak a tábori éjszakák azért, hogy fideszes politikusokhoz köthető cégek jól járjanak. Az ellenzéki politikus szerint a szülőket és a tanárokat is csalásra kényszerítik.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője szerint az államilag támogatott Erzsébet-táborok körül számos visszaélés gyanúja merül fel. Az Erzsébet programot a vonatkozó törvény alapján a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kezeli, a táborokat az Erzsébet Üzemeltető Kft. működteti. A táborokban az Erzsébet program honlapja szerint idén eddig 45000 diák vett részt.  

A zöld párt politikusa a hozzá eljutott információkra alapozva azt mondja, hogy csak tízzel osztható számú csoportokat fogadnak a táborok, ezért fantom diákokat is “elvisznek” nyaralni. Hadházy szerint a csoportok névsorában olyan gyermekek is szerepelnek, akik valójában nem vettek részt a táborozáson. Ezzel szerinte tanárok és szülők tömegeit kényszerítik csalásra a programban.

Hadházy szerint a táborozó gyermekeknek ezer forintot kell fizetniük a szállásért, a többi költséget az állam pótolja ki. Ez összességében 4,4 milliárd forintot tesz ki éves szinten, a diákok szüleinek a programokért és az utazásért pluszban kell fizetniük. Hadházy elmondása alapján a szekszárdi gyerekek szüleinek például nyolcezer forintot kell fizetniük a buszos utazásért és a programokért.

Túlárazott éjszakákból származó pénz Fidesz közeli cégekhez vándorolhat

A zöld párt antikorrupciós szóvivője szerint legalább háromszorosan túl vannak árazva a vendégéjszakák az Erzsébet táborokban. Az általa nyilvánosságra hozott számlák alapján egy vendégéjszakáért nyolc-kilencezer forintot fizetnek a táborokban, miközben egy négy ágyas apartmanban háromezer forintba kerül piaci áron egy vendégéjszaka a Balaton mellett. Hadházy arról is beszámolt a sajtótájékoztatóján, hogy a kiszolgálás is alacsony színvonalú: agyonfoltozott, úttörőjelvényes ágyneműkben alszanak a diákok.

Az üdültetéshez szükséges, ám túlárazott szolgáltatásokat a táborokat üzemeltető állami cég fideszes politikusokhoz köthető cégektől rendeli meg áron felül Hadházy szerint. A korábban Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségébe tartozott Pajzs 07 Kft nyerte el egy konzorcium vezetőjeként a táborok őrzésére kiírt pályázatot egy versenytárs nélküli közbeszerzés során. Ez Hadházy szerint a kartellezés gyanúját is felveti. A hvg.hu szerint a tábori étkeztetésben részt vett beszállítóként a Bakony Hús Kft is, mely a közelmúltig Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozott.

A médiapiacon aktív hirdetőként vesz részt az Erzsébet programot futtató MNÜA. Az Átlátszó megvizsgálta, hogy a Habony Árpád tulajdonában lévő Lokál hetilapban kik is a legnagyobb hirdetők. Az összesítés alapján a Szerencsejáték Zrt és a magyar kormány után az MNÜA költött a legtöbb pénz Habony lapjában hirdetésekre, az Erzsébet programot népszerűsítve.

Titkolózás a táboroztatás körül

Az Erzsébet táborokat üzemeltető kft-nek hiába lenne kötelező nyilvánosságra hozni az ötmillió forint feletti szerződéseit, a honlapon a vonakozó fülre kattintva csak azt olvashatjuk, hogy feltöltés alatt. A vs.hu 2014-ben kikérte az Erzsébet Üzemeltető Kft-től, hogy mely cégekkel milyen szolgáltatásokra kötöttek szerződéseket. Ám a cég nem válaszolt, hiába kötelezte válaszadásra a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal.

Az Átlátszó munkatársa is adott be közérdekű adatigénylést az Erzsébet program kapcsán, de nem válaszoltak nekünk a határidő lejárta után sem.    

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás