Egyéb

Vitézy Tamás cégének is adott kölcsön festményeket Baán László

A 2008-as szerződések szerint az Adriatiq Islands Group Hungary Kft. három évre kapott kölcsön hét darab 1600-1700-as évekbeli festményt, melyeknek darabjáért havi nettó 10 ezer forint kölcsönzési díjat kért a Szépművészeti. A megállapodást az Adriatiq részéről a ma már századvéges Szalay-Bobrovniczky Kristóf írta alá, de Habony Árpád is a cég ügyvezetője volt a kölcsönzés idején.


tamogatoi_banner_cikkbe

 

Előzmények

A Szerb utcai képkölcsönzős botrány után kikértük a Szépművészeti Múzeumtól és az irányítása alá tartozó Magyar Nemzeti Galériától, hogy az elmúlt 10 évben kiknek adtak kölcsön műtárgyakat.

A kölcsönzési listán több, főként a kölcsönvevő kiléte miatt érdekesnek tűnő megállapodást találtunk. Egy új közadatigénylésben kikértük ezeket a szerződéseket a hozzájuk tartozó mellékletekkel együtt.

Munkácsy-képeket kapott kölcsön a Magyar Nemzeti Galériától Pákh Imre

A Nemzeti Galéria a Bóly Zrt.-nek is kölcsönöz festményeket évtizedek óta

Már három múzeum elárulta, kiknek és mennyiért adta bérbe műtárgyait és termeit, a Szépművészeti még mindig nem

Győzelem, ingyen adja ki a közérdekű adatokat a Szépművészeti!

A Szépművészeti Múzeum tíz értékes antik festményt kölcsönzött ki a Szerb utca 9-be

A Szépművészeti Múzeum műtárgykölcsönzési listáján az Adriatiq Islands Group Hungary Kft. is szerepel.

A 2008 elején bejegyzett, majd 2015 őszén megszűnt kft-nek egy horvát cégen keresztül az Orbán Viktorral távoli rokonságban lévő üzletember, Vitézy Tamás volt a tulajdonosa. Az Adriatiq két ügyvezetője pedig 2008 januárja és 2010 februárja között Szalay-Bobrovniczky Kristóf és a Baán Lászlóval baráti kapcsolatban álló Habony Árpád volt.

Az Adriatiq Islands Group Hungary Kft. először 2008. december 8-án kötött szerződést a Baán László által igazgatott Szépművészeti Múzeummal. A megállapodás szerint a cég három évre kapott kölcsön három festményt havi nettó 10 ezer forintos kölcsönzési díjért cserébe.

Johann Georg Waxschlunger: Baromfiudvar pulykákkal

Jan van Ossenbeck: Pásztorok a kútnál

Jan van Ossenbeck: Jákob kivonulása Kánaánba

A festmények értéke és keletkezési ideje nem szerepel a dokumentumban, de némi kereséssel gyorsan kiderül, hogy Waxschlunger alkotása az 1700-as évek elején, Ossenbeck művei pedig valamikor az 1600-as években készültek. A háromból két festmény leltári szám alapján megtalálható a Szépművészeti Múzeum gyűjteményi keresőjében is, így bárki megnézheti, milyen alkotásokat kapott kölcsön a Vitézy-féle cég.

Jan van Ossenbeck: Jákob kivonulása Kánaánba

Jan van Ossenbeck: Jákob kivonulása Kánaánba

A három műtárgy értékéről vagy bármilyen biztosításról nincs szó a szerződésben, amelyet a múzeum részéről Baán László, az Adriatiq részéről pedig Szalay-Bobrovniczky Kristóf írt alá.

Az első után 10 nappal egy újabb kölcsönzési szerződést kötött egymással a múzeum és a Vitézy-féle cég. A 2008. december 18-án aláírt dokumentum szerint az Adriatiq Islands Group Hungary Kft. további négy festményt kapott kölcsön három évre, szintén havi nettó 10 ezer forintos kölcsönzési díjért cserébe.

Francesco Fidanza után: Kikötő napfelkeltekor

Holland festő 1700 körül: Kikötői jelenet

Dirk Maes: Lovasok egy itáliai kastély előtt

Dirk Maes: Itáliai piactér lovasokkal

A négyből két alkotást találtunk meg cím és letéti számos kereséssel a Szépművészeti honlapján.

Dirk Maes: Lovasok egy itáliai kastély előtt

Dirk Maes: Lovasok egy itáliai kastély előtt

 

Holland festő 1700 körül: Kikötői jelenet

Holland festő 1700 körül: Kikötői jelenet

A dokumentum szerint az Adriatiq összesen 400 ezer forint restaurálási díjat fizetett azért, hogy megkaphassa a festményeket.

Ebben a szerződésben sem szerepel a műtárgyak értéke, de az igen, hogy a cégnek biztosítást kell kötnie kell rájuk és a néhány nappal korábban megkapott másik három alkotásra is.

adriatiqalairas

A kölcsönzések hátterével és folyamatával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a megállapodásokat aláíró Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, de nem kaptunk tőle választ. Szalay-Bobrovniczky 2011-ben csatlakozott a Századvég-csoporthoz: jelenleg ő a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese, és a Századvég Zrt. tulajdonosa.

Erdélyi Katalin

Fotók forrása a Szépművészeti Múzeum gyűjteményi keresője.

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás