Egyéb

Közel 200 millió forintot vett fel egy állami sofőr a Quaestortól a csődbejelentés napján

Messze nem a Magyar Nemzeti Kereskedőház volt az egyetlen ügyfél, aki a csődbejelentés napján jutott hozzá a pénzéhez a Quaestortól, még ha a legnagyobb tételhez is. Milliókat-tízmilliókat sokan felvettek, négy magánszemély pedig százmilliós nagyságrendben mentette ki a megtakarítását.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

B. G. R. a 2010-es évek elején lett sofőr az egyik fontos közhivatalnál  – tudatta az igazságszolgáltatás berkeibe tartozó hivatal korabeli közlönye. Sokkal több használható találat nem esik ki a internetes keresőkből az egyébként egyáltalán nem tucatnévre. Úgy tudjuk, így hívták azt a férfit is, aki 2015. március 9.-én két számlájáról összesen közel 200 millió forintot vett fel a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-ből.

Ez volt az a nap, amikor a Tarsoly Csaba nevével fémjelzett cégcsoport csődöt jelentett.

Eddig – méltán – az került a hírekbe, hogy a külügyminisztérium cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. pár órával a csődbejelentés előtt, sebtében kimentette 3,8 milliárd forintját. Bár a hivatalos közlemények váltig állították, hogy a korábbi bankcsődök (Buda-Cash, Hungária) hatására már napokkal korábban döntöttek a kivétről, máig nem sikerült maradéktalanul eloszlatni a bennfentesség gyanúját.

Ugyanakkor nem csak az állami cégnek voltak ilyen szerencséje: az Átlátszó tudomása szerint összesen 333 ügyfél jutott aznap hozzá a pénzéhez, a legtöbbjük milliós összegekhez, de akadtak nagyobb tételek is. Milliárdos csak az MNKH, százmilliós nagyságrendben pedig 4 magánszemély vehetett ki pénzt – közöttük klasszikus közszereplők nem, de figyelemre méltó sztorik akadnak.

Az Átlátszó főbb cikkei a Quaestor-ügyről:

Tarsolyék hétmilliárdos iowai fantomja – be sem jegyzett offshore cég részvényeivel fizetett a liechtensteini tulajdonos

Közpénzek a Quaestornál: csúcsra jár a kormányzati ködgép

Milliárdokat bukhat Fót, Százhalombatta és a kisbefektetők: különösen alakul a Hungária Értékpapír felszámolása

Újabb Quaestor-talány: a luxemburgi végrehajtás

A Fidesz korábbi elnöki tanácsadója a Quaestor kommunikációs igazgatója

Kokik és sallerek az ügyészségnek Quaestor-ügyben

Ilyen például B. G. R. esete, aki – ha csak nem jómódú névrokonáról van szó – annak ellenére helyezkedett el gépkocsi-vezetőként a „fontos főhivatalban”, hogy akkor már két éve megnyitotta vaskos értékpapírszámláját a Quaestorban. Az évek folyamán a csőd napján történt elszámolásig a brókercég mindösszesen több mit 350 millió forintot fizetett ki B. G. R.-nek.

F. úré a kereskedőház utáni második legnagyobb tétel a last minute kifizetések/kiutalások között. Ő a nyugdíj-előtakarékossági számlája terhére vett föl 414,5 millió forintot. F. I. 2008-ban kezdett félre tenni idős napjaira – az évek során a bank mindösszesen csaknem egymilliárd forintot fizetett ki neki.

A K.-család – alföldi vállalkozó família – négy tagjának szintén a csőd napján jutott eszébe hozzájutni a pénzéhez, négyüknek összesen 215 millióhoz. A legnagyobb összeget, 118 millió forintot K. P. vette fel közülük. A százmilliós tartományba rajtuk kívül az Sz.-házaspár került összesen 160 millió forinttal a Quaestor fekete napján.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás