Egyéb

Durva betonozás zajlik az Erzsébet téren az óriáskerék miatt

A Fővárosi Önkormányzat tavaly ősszel adott öt évre szóló közterület-használati engedélyt az Erzsébet téri óriáskeréknek. A területen hetek óta nagy munka folyik, több méter mély gödröket ásott a kivitelező, hogy elkészítse az óriáskerék betonalapját. A kivitelező cég egyik tulajdonosa a Gerendai Károly-féle Sziget Kft., a másik pedig Scheer Sándor, a Garancsi-féle Market Zrt. kisebbségi tulajdonosa.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Az V. kerületi Erzsébet tér parkos részének nagy részét egy lezárt munkaterület zárja le. A köré vont kerítést szigetes molinók díszítik, a kiírás szerint pedig az óriáskerék előkészítő munkái zajlanak.

A felirat abszolút virágnyelven fogalmaz, ugyanis a kerítés mögött munkások, munkagépek, több méter mély munkagödrök és fém szerkezetek vannak, vagyis gyakorlatilag egy építési beruházás látható: hatalmas betonozás van folyamatban.

oriaskerek2

fotó: Halász Áron/atlatszo.hu

fotó: Erdélyi Katalin/atlatszo.hu

fotó: Erdélyi Katalin/atlatszo.hu

fotó: Erdélyi Katalin/atlatszo.hu

fotó: Erdélyi Katalin/atlatszo.hu

fotó: Erdélyi Katalin/atlatszo.hu

fotó: Erdélyi Katalin/atlatszo.hu

A Fővárosi Önkormányzat Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága és Pénzügyi és Ellenőrző Bizottsága tavaly júniusban adott öt évre szóló, 2015. október 1-jétől 2020. szeptember 30-ig érvényes közterület-használati engedélyt a kiszolgáló egységekkel (irodák, jegypénztár, WC-k) együtt összesen 720 négyzetmétert elfoglaló óriáskeréknek.

Az építési területen az 1870-es évek közepén épült, majd 1960-ban lebontott Nemzeti Szalon maradványai találhatók, de nem lassítja régészeti feltárás az óriáskerék építését. Bár az LMP belvárosi blogja szerint „a gödör ásása során folyamatosan a helyszínen volt egy régész, aki figyelte, hogy mi kerül elő a földből”, de ez kicsit kevésnek tűnik örökségvédelmi szempontból.

Az óriáskerék kivitelezője az Óriáskerék Kft., amelynek egyik tulajdonosa a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft., a másik pedig Scheer Sándor. A Sziget Kft. többségi tulajdonosa a Szigerta Invest Vagyonkezelő Kft., amelynek egyik tulajdonosa Gerendai Károly, aki évről-évre arról panaszkodik, hogy veszteséges a Sziget-fesztivál. Scheer Sándor neve kevésbé ismert, de az tény, hogy társtulajdonos a Garancsi István-féle Market Zrt-ben is.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás