Egyéb

Kaposváron még a megye I.-ben sem sikerült elbukni a stadionfejlesztést

Tavaly még úgy volt, hogy nem lesz semmi a kaposvári stadionfejlesztésből, maga Szita polgármester nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg elmarad. Most azonban kiírták a közbeszerzést a bővítésre, legalább 560 millió forint állami támogatás van a világítás kicserélésére és a lelátók befedésére. A két éve még NB I.-es helyi csapat idén a megyei bajnokságban játszott, az új szezonban már harmadosztályú lehet.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Pénteken jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben a felhívás a kaposvári Rákóczi Stadion bővítésére. Ennek keretében a leendő kivitelezőnek vállalnia kell, hogy a stadion két hosszú lelátóját befedi (a főlelátónál ez meghosszabbítást jelent, mert részben fedett), illetve felújítja az aréna alig tízéves világítását. Átalakítják a jelenleg hétezer fős stadion főépületét, de a leírásból az is kiderül, hogy a szomszédos cukorgyárhoz biogáz vezetéket kell építeni, hogy így biztosítsák a futballpálya fűtését. A pályázat kiírója a helyi önkormányzat, de kommunikálni már az állami beruházásbonyolító céggel, a BMSK Zrt.-vel kell.

Az ajánlatokat június 21-ig várják, és a munkára nyolc hónapja lesz majd a kivitelezőnek onnantól kezdve, hogy átvette a területet. Vagyis jövő tavasz előtt biztosan nem lesz kész a megújult pálya.

A kaposvári fejlesztés még a hazai stadionügyekben is maga a merő ellentmondás, néhány hete is arra lehetett számítani, hogy a jelenleg megyei I.-es futballcsapat stadionfejlesztéséből nem lesz semmi. Májusban megjelent összesítésünkben a rendelkezésre álló infók alapján a felfüggesztett kategóriába soroltuk a beruházást.

Összefoglaló írásaink a stadionberuházásokról

Stadionláz, 1. rész: eddig 40 milliárd forint közpénz ment el az elkészült hét stadionra

Stadionláz, 2. rész: legalább 215 milliárd forintba fog fájni a köznek Orbán stadionos bográcsgulyása

A helyi futballcsapat pályája szerepel a 2013 végén a kormány által elindított stadionfejlesztési programban: eredetileg 800 millió forintot szántak a beruházásra 2014-16-ra. Azonban 2014-ben tíz után kiesett az NB I.-ből az addig is a templom egerének számító  futballcsapat, a Rákóczi és valódi mélyrepülésbe kezdett, egy év múlva a másodosztályból is kizuhant. Csőd miatt nem a harmadik osztályban, hanem  a megyei bajnokságban indulhatott el egy éve.

Ezt csak részben követte le a stadionépítésre szánt összeg változása: 2014 decemberében az akkor már a másodosztályban vergődő csapat stadionfejlesztésére plusz 260 millió forintot szánt a kormány, így már 1,061 milliárdért újult volna meg az egykori cukorgyári gödör helyén lévő focilétesítmény. Ez aztán visszacsökkent, sőt, tavaly december végén a kormány a stadionfejlesztési programban újabb átcsoportosításokat hajtott végre, és most már csak 560 millió forint áll rendelkezésre.

Annyit viszont el lehet költeni, mert egy adatigénylésre kapott februári válaszban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt írta, hogy már folyósították az 560 millió forintot.

Ehhez képest elsőre, még tavaly sikertelen közbeszerzést folytatott le az önkormányzat a stadionvilágítás megújítására. Az Elios Zrt. és a Roneko Kft. nyerte el a munkát, de szerződést már nem kötöttek a konzorciummal, mert „az eljárás eredményes volt, de Ajánlatkérő az eredményhirdetést követően a közbeszerzési szerződés megkötésére képtelenné vált.” Az eljárás még áprilisban indult el és augusztusban zárult le, az Eliosban lévő érdekeltségétől pedig pont a két időpont között, májusban vált meg Orbán Viktor veje, Tiborcz István.

Ezzel egy időben, augusztus közepén Szita Károly polgármester a közgyűlésben azt mondta, „a stadionrekonstrukció keretén belül első, vagy másodosztályú csapat stadionja újulhat meg, így nagy valószínűséggel nem lesz.”

Nem telt el egy év, és a Rákóczi megnyerte a Somogy megyei I. osztályt és egy lépésre került az NB III.-től.

Ahogy arról korábban írtunk, a kormány tervei szerint 2010 és 2020 között legalább 32 stadion újul meg a profi futballcsapatok számára, és a beruházások legalább 215 milliárd forint közpénzt visznek el.

Pedig egyáltalán nem lett volna szokatlan, hogyha törlik pénzügyileg ellehetetlenült, alsóbb osztályba került csapat stadionjának fejlesztését, ahogy ez történt a közeli Pécsen, vagy éppen Győrben, illetve legutóbb Kecskeméten.

Legutóbbi cikkeink stadionfronton

Orbán Viktor megígérte, úgyhogy már kezdik is a diósgyőri stadionépítést

Mészáros Lőrinc beszállt az új MTK-stadion építésébe is

Szijjártó barátjának cége fogja reklámozni a szombathelyi stadiont

Az eddig ismert összeg több mint másfélszeresébe kerül Garancsi klubjának stadionja

Hatvanmillió forintot költöttek a fel nem épülő kecskeméti stadion terveire

Kiemelt kép forrása: Geocaching.hu

Csepregi Botond

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 

Megosztás