Egyéb

50 milliárd az egyházaknak és a sportnak – közzétették az EMMI 2016-os támogatási döntéseit

 

Múlt héten jelent meg a kormányportálon egy több mint 500 soros ecxel-tábla: ez tartalmazza az EMMI idén áprilisig megítélt támogatásait. A minisztérium mintegy 100 milliárdot osztott ki – egész pontosan 96 169 316 320 forintról született döntés. A listában ömlesztve szerepelnek azok a szervezetek, amelyek a tevékenységük alapján az EMMI illetékességi körébe tartoznak – egyházaktól a Nemzeti Táncszínházon át a Vasas Sport Clubig-, és kaptak is valamennyi támogatást a minisztériumtól. Hogy rendet tegyünk a káoszban, szétválogattuk a szervezeteket, és tevékenységek szerint csoportosítottuk őket (XLSX) – így az adathalmaz már áttekinthető és bizonyos mértékig elemezhető lett.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Az intézményes támogatások egészének elemzése szempontjából már az is komoly korlátot jelent, hogy nem minden szervezet esetében van szó ugyanarról az időszakról, továbbá egyes szervezetek más forrásokból is jelentős támogatáshoz jutnak, van, ahol a támogatás csak kiegészítő jellegű a többi bevételhez képest sat. Mi mélyebb következtetések levonására nem is vállalkoztunk, csak néhány érdekesebb összefüggésre hívjuk fel a figyelmet.

A kurzus irányainak megfelelően idén is az egyházaknak és a sportnak jutott a legnagyobb összegű támogatás, összegszerűen 49 832 462 547 forint, a teljes kiosztott támogatás 52 százaléka – a maradékon osztozott a nemzetiségi önkormányzatoktól a filharmónáig mindenki.

A sport kategória győztese pedig a Magyar Olimpiai Bizottság, 9,5 milliárdos támogatással, a sportági szövetségeknek 7,6 milliárd jut, és még 7 budapesti klubnak jutott 2 milliárd.

Az egyházaknak nyújtott támogatások közt – összesen 27,3 milliárd forint – vannak olyan jogcímek, amelyek ellen a legvadabb voltaire-iánus is nehezen hozna fel érveket. Ilyen például az egyházak javára rendelkező állampolgárok adó 1 százaléka és annak kiegészítése, vagy a műemlékekkel kapcsolatos költségekhez való hozzájárulás. Hogy az egyházi kárpótlás címén a vissza nem adott egyházi ingatlanok után a katolikus egyháznak idén kifizetett 2,8 milliárd sok-e vagy éppen csak arányos, ez már politikai értékválasztás kérdése. Mindennel együtt az EMMI-n keresztül érkező 13,5 milliárd forinttal a katolikus egyház a legtöbb támogatáshoz jutó szervezet a teljes mezőnyben: külön táblázatban mutatjuk be a három leginkább dotált egyháznak jutó támogatások jogcímét és összegét.

A kultúrpolitikai jellegű támogatások-halmazban olyan intézmények szerepelnek, mint a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány  (4 milliárd forint), vagy a Lezsák Sándor szellemi hátországát jelentő Lakitelki Népfőiskola (300 millió), itt a legkisebb támogatás is 15 millió, ez a vajdasági Zomborban működő Magyar Polgári Kaszinónak jutott.

A katolikus egyházhoz hasonlóan vezeti a nem állami fenntartású felsőoktatási intézmények listáját a maga 7,4 milliárd forintjával a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a második a Károli Gáspár Református Egyetem, 2,9 milliárddal, de a harmadik megint katolikus intézmény, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. (A kifejezetten teológiai jellegű felsőoktatási intézmények támogatásait az egyházi támogatásoknál számoltuk el. Félreértések elkerülése végett: ebben a listában nem szerepel az állami felsőoktatási intézmények finanszírozása.)

A reprezentatív kulturális intézmények támogatására 10 milliárd forintot szán a minisztérium, Nemzeti Filharmonikusok, MüPa, Nemzeti Színház, Budapesti Fesztiválzenekar a sorrend, a legkisebb összegű támogatás – 25 millió- az A38-nak jutott.

 

Megnyugodhatnak azok is, akik a roma hovatartozású honfitársaink térhódítása miatt aggódnak: a nemzetiségi önkormányzatoknak és intézményeknek adott működési támogatások – összesen 2,9 milliárd forint – alapján most fehéren feketén az látszik, hogy mindössze ötször annyi cigány ember él Magyarországon, mint lengyel, és a németek a horvátokkal együtt jóval többen is vannak – legalábbis a német és a horvát önkormányzat együtt bő 70 millióval több támogatást kapott, mint a romák (Országos Roma Önkormányzat). A szlovák önkormányzat pedig 16 millió forint híján ugyanannyi támogatást kapott, mint az ORÖ.

Más kérdés, hogy az ORÖ-től a támogatás összértéket sokszorosan meghaladó összeget követel vissza éppen az EMMI, kérdés, mi lesz az egyenlet végeredménye.

Összesen 2,7 milliárdot fordít a minisztérium az alapítványi (és magán-) iskolákkal kötött köznevelési szerződésekből fakadó kötelezettségekre – a mostani listából láthatóan hiányzik jó néhány intézmény. A legtöbbet az Iványi Gábor-féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott intézmények kapták, összesen 464 millió forintot, a második az Audi Hungária Iskola 182 millió forinttal. Idén a legkevesebbet az iskolarendszerből kiszoruló gyerekeket tanító, a méltán híres Zöld Kakas Líceumot üzemeltető MH Líceum kapta, 533 ezer forintot.

Az egyéb kategóriában a különböző fogyatékkal élők érdekvédelmi szervezeteitől kezdve az Osztrák-Magyar Akció Alapítványon át a munkabalesetek világnapján tartandó megemlékezés támogatásáig sokféle tevékenység és szervezet található. Ebből a táblázatból derül ki például, hogy hiába ért véget tavaly a Milánói Világkiállítás tavaly, és hiába szabadították meg hazánkat az előzékeny olaszok a szittya varróskatulya gondjától, azért idén is elköltünk vagy 60 millió forintot a projektre.

A tevékenységi körök szerint csoportosított támogatási listát innen lehet letölteni (XLSX)

Becker András

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás