Egyéb

A kormány az Átlátszó cikke nyomán elemzi a Közgép-közeli pénzmosásgyanút – Uruguayban

Az uruguayi kormány értesült a Fidesz-közeli magyar üzletemberek titokzatos montevideói ingatlanüzleteiről, és hamarosan döntés születhet a következő lépésről – írta hétfői számában a La Diaria uruguayi politikai napilap.

 

tamogatoi_800_450

 

Az újság részletes cikkben ismertette az Átlátszó múlt heti tényfeltáró cikkét arról, hogy a Simicska Lajos érdekeltségében álló Közgép vezérigazgatója és más politika-közeli magyar befektetők luxusingatlanokat vásároltak az uruguayi fővárosban az elmúlt években.

„Kormány-közeli magyar üzletemberek uruguayi pénzmosás-gyanúban” – ezzel vezeti fel hétfői cikkét a La Diaria helyi politikai napilap. Az Átlátszó a múlt héten írta meg: az egészen a közelmúltig közmegbízásokban dúskáló Közgép Zrt.-t vezető Németh Miklós, illetve több Fidesz-közeli ügyvéd Montevideo legelegánsabb városrészeiben szereztek be luxusingatlanokat az elmúlt években, összehangolt tevékenységüket egy olyan helyi könyvelőiroda segítette, amelyik a Panama-botrányban is érintett.

Az Átlátszó cikke a Fidesz-közeli uruguayi ingatlanbizniszről

A Közgép-vezér és fidesz-közeli ügyvédek luxusingatlanokat vásároltak Uruguayban

Hétfőn az egyik legtekintélyesebb uruguayi politikai napilap részletesen szemlézte az Átlátszó cikkét, valamint korábbi írásokat az úgynevezett oligarcha-háborúról, illetve a másik Közgép-főnök, Nyerges Zsolt cégelnök madeirai ügyleteiről.

Emlékeztettek, hogy a külföldi befektetéseket megalapozó vagyon alighanem a Közgépnek magyar költségvetésből és uniós forrásokból eredő haszna lehet. Ismertették azt is, hogy az érintett üzletemberek kapcsolatrendszere Orbán Viktor „konzervatív-jobboldali magyar miniszterelnökig” terjed.

A La Diaria saját információként tudatta, hogy az uruguayi kormány képben van a történteket illetően, és „a következő órákban elemzik, hogy milyen lépeseket tegyenek a vádakkal kapcsolatban”.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás