Egyéb

A Fővárosi Önkormányzat tagadja a felelősségét a VII. kerületi bérlakásügyben

Az erzsébetvárosi bérlakásbizniszről szóló cikkünk megjelenése előtt megkerestük kérdéseinkkel a VII. kerületi és a Fővárosi Önkormányzatot is, ám egyikük sem reagált. Néhány nappal később megjelent az interjúnk azzal a jogásszal, aki felfigyelt az ügyre, és miután jelezte a visszásságokat a feletteseinek, kirúgták a Főpolgármesteri Hivatalból. A cikk megjelenését követően néhány órával megérkezett a Fővárosi Önkormányzat válasza a korábbi kérdéseinkre.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Május 20-án adtuk közre cikkünket az erzsébetvárosi bérlakásügyről, aminek röviden annyi a lényege, hogy a VII. kerületi önkormányzat 2014-ben és 2015-ben több Király utcai lakást is eladott a bérlőknek, akik a vásárláskor akár 70 százalék kedvezményt is kaphattak. Sokan közülük néhány hónappal később továbbértékesítették a lakásukat. Több esetben kétszer annyiért, amennyi a lakás forgalmi értéke volt az önkormányzat által készített ingatlanbecslés szerint – és négyszer-ötször drágábban annál, amennyiért megvették a VII. kerülettől.

Mivel az érintett ingatlanok műemléki védettség alatt állnak, a Fővárosi Önkormányzatnak elővásárlási joga volt a lakásokra, ezért minden egyes adásvétel aktája megfordult a Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága előtt.

Előzmények:

“Köztisztviselő vagyok, nem kutya” – interjú a VII. kerületi bérlakásbiznisz miatt kirúgott jogásszal

Bérlakásbiznisz a VII. kerületben: százmilliós kár érhette az önkormányzatot

Május 13-án megkerestük kérdéseinkkel a VII. kerületi Önkormányzatot és a Fővárosi Önkormányzatot is, de cikkünk megjelenéséig egyiküktől sem kaptunk választ.

Május 25-én megjelent interjúnk Németh Márton jogásszal, aki munkája során felfigyelt a VII. kerületi bérlakásügyekre, és jelezte is a visszásságokat a feletteseinek. Nem sokkal ezután kirúgták a Főpolgármesteri Hivatalból.

Az interjú megjelenése után néhány órával megérkezett a Fővárosi Önkormányzat válasza a 12 nappal korábban elküldött kérdéseinkre, melyek az alábbiak voltak:

– Mi a Főpolgármesteri Hivatal és/vagy a Bizottság véleménye arról, hogy a VII. kerületi önkormányzat rendkívül kedvezményes áron adta el az érintett lakásokat? Nem érezték problémásnak az ügyleteket? Nem gondolták, hogy azokkal komoly anyagi kár éri a VII. kerületet?

– Ha igen, jelezték-e aggályaikat a VII. kerületi önkormányzatnak vagy másnak?

– Észlelte-e a Bizottság, hogy néhány hónap eltéréssel több lakásról másodszorra is határozatot hoz, hiszen azt a VII. kerülettől korábban kedvezményesen megvásárló egykori bérlő az általa Erzsébetvárosnak fizetett vételárnál jóval magasabb összegért eladta?

– Ha észlelték, nem gondolták problémásnak vagy gyanúsnak ezeket az eseteket?

– Ha gyanúsnak tartották ezeket az ügyleteket, jelezték-e aggályaikat a VII. kerületnek vagy másnak? Tettek-e bármilyen intézkedést az ügyben?

A Főváros nevében Sárádi Kálmánné főjegyző reagált, de a kérdéseinkre érdemi választ nem kaptunk.

fovarosvalasz

 

Ezután nem sokkal a Főpolgármesteri Hivatal az alábbi sajtóközleményt is eljuttatta hozzánk:

” SAJTÓKÖZLEMÉNY

A VII. kerületi önkormányzat tulajdonában álló lakások értékesítésével kapcsolatban a Fővárosi Önkormányzatot jogszabályban meghatározott esetekben elővásárlási jog illeti meg, arról, hogy e joggal kíván-e élni, a Fővárosnak nyilatkoznia kell.

Mivel a Fővárosi Önkormányzat nem kívánja lakásállományát bővíteni, elővásárlási jogával nem élt, és – eddigi álláspontjának megváltoztatásáig – a jövőben sem kíván élni.

A lakások forgalmi értékének meghatározása, illetve a vételár megállapítása a lakást értékesíteni kívánó kerület feladata és felelőssége, a bérlő által lakott lakások vételárának megállapítása a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény harmadik részében előírt szabályok alapján történik.  E jogszabály állapítja meg az értékesítés menetét is.

A bérlő által lakott önkormányzati lakásokra a bérlőt „más személyt megelőző elővásárlási jog illeti meg”, a törvény, illetve az önkormányzat helyi rendelete által biztosított fizetési kedvezmények kizárólag a bérlőt (illetve a vele egy tekintet alá eső bérlőtársat, társbérlőt, illetve azok egyenes ági rokonát) illetik meg.

Tarlós István főpolgármester úr a Főpolgármesteri Hivatal köztisztviselőinek nem oszt jutalmat, évente egyszer a bérmegtakarítás jutalomként történő kifizethetőségéről és a keret mértékéről dönt, jutalmat maga nem vett fel az elmúlt 6 évben.

Az interjút adó köztisztviselő felmentésére a Főjegyzői Irodán belül történt átszervezés miatt került sor, felmentése és az elővásárlási joggal kapcsolatos döntések előkészítése között összefüggés nem volt.

Sárádi Kálmánné dr.
főjegyző”

A VII. kerületi Önkormányzat válaszát még mindig várjuk a május 13-án elküldött kérdéseinkre.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás