Egyéb

Vizes-vb: sokallják a 90 milliárdot, de egymásnak is ellentmondanak Lázárék

A kormányzati kommunikáció szerint téves a kalkulációnk, miszerint legalább 90 milliárd forintba kerül a jövő évi vizes-vb megrendezése és az ahhoz kötődő fejlesztések. A kormány képviselőinek csak abban nem sikerült megegyezniük, mekkora összeget mondjanak a 90 milliárd forint helyett.

A héten közöltük azt az összeállítást, amelyben törvények, kormányhatározatok alapján kiszámoltuk, hogy a 2017-es budapesti Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műszó és Nyíltvízi Világbajnoksággal kapcsolatos költségek legalább 89,843 milliárd forintra fognak rúgni. Jeleztük, hogy az összeg nem kizárólag a vébé szorosan vett megrendezését fedezi, hanem az ahhoz kapcsolódó infrastrukturális beruházásokat, az Új Dagály Úszóközponton kívül is.

90 milliárd forintba fog kerülni a 2017-es vizes-vb – kiszámoltuk a kormány helyett

A vizes-vb tényleges költségeit illetően rengeteg pontatlan becslés kering a sajtóban: a káosz részben a zavaros kormányzati kommunikáció eredménye, tucatnyi jogszabályba dugta el ugyanis a kormány a finanszírozás különböző tételeit. Kibogarásztuk az elmúlt három év vb-re vonatkozó döntéseit, ezek alapján a rendezés tényleges költsége legalább 89,843 milliárd forint lesz.  Tovább a teljes cikkre.

Kiszámítható volt, hogy a kormányzati kommunikáció arra fog épülni, hogy azért ilyen hatalmas ez a szám, mert a világbajnokság alkalmával időszerű és szükséges, hosszú távon is hasznos fejlesztések valósulnak meg. Éppen ezért szögeztük le az összeállításban, hogy csak olyan fejlesztéseket számoltunk bele az összegbe, amelyekről maguk a kormány határozatai rögzítik, hogy a „világbajnokság megrendezéséhez szükségesek”.

Ehhez képest kedden, a cikk megjelenése napján a Parlamentben – a vébérendezéshez kötődően megalkotott ún. Dagály-törvény módosításának a tárgyalásakor – elhangzott, hogy „sem a kormány, sem a Fidesz frakció nem akar olyan ingatlanokat felújíttatni a vb-re hivatkozva, amelyek nem kapcsolódnak az eseményhez”. A Magyar Hírlap oldalán olvasható beszámoló szerint Bánki Erik érvelt így arra a felvetésre, hogy a törvény módosításakor miért kell annak mellékletébe – amelyikre a törvény hatálya kiterjed és a kiemelten fontos közérdekű beszerzéseket, ingatlanokat rögzíti – újabb 122 ingatlant beletenni.

A Magyar Nemzet cikkünk okán a Fürjes Balázs vezette Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.-t (KKBK) kereste meg. Onnan azt a választ kapták, hogy téves az Átlátszón bemutatott gondolamenet. „Az egyes, a 2017-es vb beruházásaihoz közvetlenül és közvetetten kapcsolódó infrastruktúrafejlesztések valamint az uszodák felújítását megcélzó program egy hosszú távú, komplex városfejlesztési program részét képezik, amelyek jóval túlmutatnak a jövőre rendezendő világesemény keretein” – állt a válaszban.

A KKBK válasza azt is tartalmazta, hogy a vébé költségeként összesen a Dagály (az új uszoda felépítése, illetve a környezetének megújítása) bruttó 49 milliárdos bekerülését, illetve a Batthyány téri óriás ugrótorony 3,4 milliárdos kiadását számolják. Vagyis szerintük 52,4 milliárd forint lenne a számla.

Nem sikerült azonban egyeztetni Lázár Jánossal, a kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy reggel ő is kiszámolta a költségeket, és 75 milliárd forintig jutott. A miniszter felsorolta az infrastrukturális fejlesztéseket, és ezeket időszerűnek és szükségesnek mondta. Ő is elmondta, hogy ezek nem szigorúan a vébé megrendezését jelentik.

Lázár azonban kihagyta azt a 10 milliárdos tételt, ami a jövő évi büdzsé tervezetében helyeztek el, és amelynek ez a címe: 2017. évi FINA világbajnokság lebonyolításának támogatása és a fejlesztési minisztérium fejezetében szerepel. Ha ezt, illetve a fővárosi költségvetésben szereplő kb. 5 milliárdos tételt hozzáadjuk Lázár összegéhez, akkor pont ott vagyunk a 90 milliárdnál.

 

 

Attól nem tartottunk, hogy a kormány romba dönti 90 milliárdos kalkulációnkat, de ennél azért komolyabb érvekre számítottunk.

Csepregi Botond

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás