Egyéb

Az eddig ismert összeg több mint másfélszeresébe kerül Garancsi klubjának stadionja

Egy adatigénylésre kapott válaszban az NFM kertelt és az eddig hangoztatott 11 milliárd helyett 14,728 milliárd forintban jelölte meg a székesfehérvári Sóstói Stadion építésének költségeit. Garancsi István klubjának otthonára az eredeti tervek szerint 9 milliárd forintot költött volna a kormány. A bontás a végéhez közeledik, hamarosan az is kiderül, ki építheti az új 14 ezres stadiont.

 

keepcalmsame2

 

Nemrég kaptunk választ a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól egy adatigénylésre, amelyben a sportlétesítményekre, stadionokra költött állami forrásokra kérdeztünk rá. Kisebb meglepetésre ebben az szerepelt, hogy a székesfehérvári Sóstói Stadion fejlesztésének 14,728 milliárd forint a tervezett értéke. Ez az eredeti összegnél több mint ötmilliárd forinttal több, annak több mint a másfélszerese. Ahogy arról korábban írtunk, a kormány tervei szerint 2010 és 2020 között legalább 32 stadion újul meg a profi futballcsapatok számára, és a beruházások legalább 215 milliárd forint közpénzt visznek el.

Legutóbbi cikkeink stadionügyekben

Stadionláz, 1. rész: eddig 40 milliárd forint közpénz ment el az elkészült hét stadionra

Stadionláz, 2. rész: legalább 215 milliárd forintba fog fájni a köznek Orbán stadionos bográcsgulyása

Hatvanmillió forintot költöttek a fel nem épülő kecskeméti stadion terveire

Száztízmilliós pályafelújítással kezdődik az 1,4 milliárdos paksi stadionépítés

Hárommilliárdért épít stadion-sportközpontot egy kormányhatározat után Érd

A kormány ugyanis előbb 2013 decemberében határozott a Garancsi István tulajdonolta Videoton stadionjának fejlesztéséről, ekkor 9 milliárd forintot szánt az önkormányzati tulajdonú ingatlan fejlesztésére. Ez 2015 áprilisában ugrott 11 milliárdra. Ekkor a kormány a stadionnal közvetlenül szomszédos mocsaras terület, a Sóstó rekultivációjára és a távoli Csónakázó-tó rendbetételére is hatalmas összeget, 3,85 milliárd forintot rendelt. Elvileg két projektről lenne szó, de a helyiek bólogattak, hogy ezeket a milliárdokat is oda lehet csapni a stadionépítéshez. Ezek szerint az NFM is így látja.

Ezt a szemléletet erősíti a stadion kivitelezésére a napokban kiírt közbeszerzési eljárás is. Az építtető székesfehérvári önkormányzat ajánlattételi felhívásában nemcsak stadion építése szerepel, hanem nagy területű zöldfelület kialakítása, sőt, egy kilátótorony felépítése is. A leendő kivitelezőre lennének tippjeink, hiszen a Videoton-tulajnak is van építőipari cége (Market Zrt.), a csapat egyik mezszponzora végezte el a bontást (a Strabag-leány STR Építő Kft.), míg a stadionépítési fronton tavaly november óta zakatol a zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV Zrt.

A Sóstói Stadion építéséről részletesen itt írtunk a december közepén-január elején elindult bontás kapcsán, míg a ZÁÉV sorozatos megbízásairól például itt emlékeztünk meg. A Sóstói Stadion 2017 közepére készülhet el (a kivitelezőnek 420 napja lesz a munkálatokra), Bajnokok Ligája-csoportmeccset és válogatott találkozókat is rendezhetnek majd itt.

Azonban ennél is nagyobb a sürgés-forgás Székesfehérváron, a Sóstóhoz közeli MÁV Előre pályán is nagyban munkálatok folytak; a stadion bontásából ugyanis sok használható elem – betonelemek, műanyag székek – ide került. A MÁV Előrében játszott egykor Orbán Viktor, a leromlott Takarodó úti létesítményt pedig elvesztette a futball, hogy a helyi amerikaifutball-csapat szabványos pályát kapjon, az elsőt az országban. A közbeszerzési hirdetményekből kiderül, hogy az április 30-án átadott amerikaifoci-stadionra 41 millió forintot költött az önkormányzati tulajdonú Székesfehérvár Városgondnoksága Kft., a munkákat nettó 17,99 millió forintért az Equitas Építő Kft. és nettó 33,32 millió forintért az Alba Flóra Kft. végezte.

Csepregi Botond

Kép forrása: vidi.hu

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás