Egyéb

Száztízmilliós pályafelújítással kezdődik az 1,4 milliárdos paksi stadionépítés

Egy háromszereplős konzorcium végzi az új paksi stadion pályájának építését, nettó százmillió forintért. 2017 őszére 4500 fős, nemzetközi meccsekre is alkalmas otthona lesz a Paksnak, 1,4 milliárd forintból, úgy, hogy az önkormányzat is részt vállal a költségekből. Két éve még meg akarta fojtani a helyi focit az Orbán-rendszer.

 

columbo

 

Április végén jelentették be, hogy megkezdődnek a munkák az NB I.-es Paksi FC Fehérvári úti stadionjában: két nappal a csapat utolsó hazai mérkőzése után gépek estek neki a korábbi években a fű és a talaj minősége miatt sokat szidott pályának. A munka kezdésének a napján írták alá a szerződést, amely a paksi önkormányzat és egy háromtagú konzorcium között köttetett.

A nyílt közbeszerzési eljáráson az EUROGREEN-Tiszafa Kft.,  a FEJÉRDUNA-ÉP Kft. és az aquatherm-hungaria kft. közös ajánlata nyert, a konzorciummal nettó 109 953 656  forint értékben kötöttek szerződést. A munkát legfeljebb kilencven nap alatt kell elvégezni. A három cég közül az EUROGREEN-Tiszafa és az aquatherm-hungaria rendelkezik kifejezetten stadionos referenciákkal, a FEJÉRDUNA-ÉP pedig Dunaújváros és Paks környéki munkákat szerepeltet a honlapján. Azonban arról sincs szó, hogy eddig agyonnyerték volna magukat az utóbbi idők stadionos közbeszerzésein.

A teljes paksi beruházás 1,4 milliárd forintot tesz majd ki. A 2013-ban elindított Nemzeti Stadionfejlesztési Program 800 millió forintot juttat a program, ehhez tett hozzá tavaly nyári döntésével a helyi önkormányzat még 600 milliót. Ennek eredményeként jövő őszre készül el a 4500 férőhelyes, fedett és nemzetközi meccsekre is alkalmas, önkormányzati tulajdonban lévő stadion.

Nemrég az is elhangzott a klub részéről, hogy a húszezer lakosú Pakson még ekkora stadiont sem szerettek volna, de a nemzetközi előírásokhoz igazodtak. Úgy okoskodtak, hogy az európai szövetség minimum 4500-as stadionban engedi a nemzetközi kupameccsek rendezését. Márpedig a Paks járt már európai kupában (2011-ben), és nem szerettek volna úgy járni, hogy több száz millió forintból építenek egy stadiont és adott esetben szégyenszemre más városban kell rendezniük a kupameccseiket.

A paksi stadionépítés kifejezetten a kisebbek közé tartozik, 800 millió forintnál kevesebbet az NB I.-ben sehol nem költenek fejlesztésre. Ugyanennyit is csak Újpesten, ahol a 15 éve megújított stadion egyik lelátóját építik újjá. A 4500 fős paksi stadion 1,4 milliárdos összegét érdemes összevetni például az MTK építkezésével; Deutsch Tamás klubja 5322 férőhelyes arénát építtet több mint 8 milliárd forintért. De hozhatjuk a felcsúti példát is, ahol a 3500 fős templomszerű stadion került 3,7 milliárd forintba.

Persze a kisvárosi helyszín, a puritanizmus és a józan belátás mellett politikai okai is lehetnek az alacsony állami támogatásnak. 2014-ben a polgármester-választáson a paksiak nyomasztó fölénnyel döntöttek Süli János mellett a fideszes színekben indult kenus olimpiai bronzérmessel, Kozmann Györggyel szemben (ő most már sportért felelős helyettes államtitkár). A választási eredménynek meglettek a következményei: az addigi főtámogató, az atomerőmű heteken belül kihátrált a csapat mögül.

Ez az ellehetetlenüléssel fenyegette a paksi klubot, amely mögött nem áll egyetlen fideszes erős ember vagy oligarcha. Pedig a Paks még Orbán Viktor kedvence is lehetne: következetesen csak magyar futballistákat alkalmaz, nem tömi tele a keretét a hazaiaknál jellemzően olcsóbban szerződtethető légiós focistákkal.

Fociberkekben tudni vélték, az atomerőmű hamarosan ismét felbukkan támogatóként a Duna mentén, csak északabbra. És valóban a Dunaújváros hamarosan MVM Paksi Atomerőmű feliratban lépett pályára. Ezzel egy időben megszaladt az újvárosi stadionprojektre szánt összeg is: a kezdeti 600 millióról 3,2 milliárdra ugrott a keret. (Azóta korrigálták 2 milliárdra.) A nagy pénz azonban nem egyenlő nagy focival, a sors iróniájaként a Dunaújváros a 2014/15-ös bajnokság utolsó fordulójában a Paks elleni vereséggel esett ki az NB I.-ből. (Újvárosban azóta teljesen összecsuklott a klub: elfogyott a pénz, az idei szezon téli szünetében elengedték piacképes játékosaikat és ifikkel próbálják meg elkerülni a kiesést a másodosztályból.)

Korábbi cikkeink stadionfronton

Stadionláz, 2. rész: legalább 215 milliárd forintba fog fájni a köznek Orbán stadionos bográcsgulyása

Stadionláz, 1. rész: eddig 40 milliárd forint közpénz ment el az elkészült hét stadionra

Hárommilliárdért épít stadion-sportközpontot egy kormányhatározat után Érd

A Fradi-pálya üzemeltetője 24,7 millióért ír tanulmányt az új Puskás Stadionról

Stadionláz retró – így lehettek volna sokkal nagyobb stadionjaink

Egymilliárd forintból épült a NAV-elnök klubjának stadionja

Háromszázmillió forintért terveztetett stadionokat az MLSZ a tulajdonosok helyett

Négymilliárd forintért bontják a Puskás Stadiont

Indul a százmilliárdos Puskás-projekt – itt az utolsó drónfelvétel a Népstadionról

Még 13,6 milliárd forint stadionfejlesztésre

Felcsúton is van telephelye, nagyon hasít a stadionépítési piacon a ZTE tulajdonosa

Titkolt kormányhatározat alapján épülhet a szombathelyi stadion 4,3 milliárd forinttal drágábban

A mezszponzor Strabag cége bontja Garancsi klubjának stadionját

Csepregi Botond

Fotó: MTI

Megosztás