Egyéb

Az NFA-nak ki kell adnia a Felcsút környéki állami tulajdonú földek helyrajzi számait

 

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nem reagált a közadatigénylésünkre, ezért bepanaszoltuk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. A NAIH arra kötelezte az NFA-t, hogy nyolc napon belül küldje el nekünk a Felcsút környéki állami tulajdonú földterületek helyrajzi számait. A döntés nyomán talán az eddigieknél átláthatóbb lesz a földpályázatok körüli helyzet.

 

keepcalmsame2

Korábbi cikkeink a Fejér megyei földekről

Mészáros Lőrinccel kávézott az államtitkár, aztán az NFA visszavont néhány földárverési hirdetményt

Ingyenes és kereshető ingatlan-nyilvántartással a 21. századi Magyarországért mozgalmat indítunk

Nem a földhivatalon múlik, megtudható-e, kik tulajdonolják a termőföldeket

Itt a legújabb Ángyán-tanulmány: a felcsútiak vették a legtöbb földet Fejérben

Mészárosék terjeszkednek a hatvanpusztai Orbán-birtok körül: plusz félezer hektár a felcsúti gömböcnek

Etyeken is terjeszkedik Mészáros Lőrinc – közzétették a földárverések eredményeit

Talpalatnyi föld I.: Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

Rengeteg cikk jelent meg már a sajtóban a Nemzeti Földalapkezelő pályázatairól. A területek értékesítése 2015 őszén kezdődött, és viszonylag könnyen nyomon követhető, hogy kik hol mekkora területhez jutottak, mert az NFA oldalán közzétett eredményközlő hirdetmények tartalmazzák az értékesített földek helyrajzi számait. Így akár a földhivatal online felületén, akár illetékes irodájában személyesen lekérhetünk egy térképet, vagy helyette használhatjuk a mezőgazdasági földterületek térképeit tartalmazó MePAR rendszert, és az önkormányzati honlapokról elérhető helyi rendezési tervekben foglalt adatokat, hogy lássuk, hol is helyezkedik el az adott terület.

Aztán lehet tovább menni: megnézni, hogy kik vettek még földeket a környéken, vagy kié az a szép nagy terület a szomszédban, vagy hol vett még ugyanaz az ember, és mennyi földje is lett neki így összesen. Ezzel a módszerrel, a nevek és az általuk megvett területek nagyságának összeolvasásával született például a legutóbbi Ángyán-jelentés a Fejér megyei földekről. Ha ingyenes és kereshető lenne az ingatlannyilvántartás, még könnyebb dolga lenne a hozzánk hasonló kíváncsiskodóknak.

A földárverések előtt az állami földek haszonbérleti jogára lehetett pályázni. Már itt is rengeteg gyanús eredmény született, évtizedek óta gazdálkodó helyiek vesztették el megélhetésüket, és földet korábban sosem művelő emberek, vagy éppen nagybirtokos oligarchák kapták meg állami területek használati jogát hosszú évekre. Talán épp a visszaélések elfedésének szándékával, de biztosan nem az ügyfélbarát elektronikus kormányzás mintapéldájaként az eredményeket az NFA gyakorlatilag használhatatlan formában tette közzé.

Pedig elsőre jónak tűnik a helyzet: megyénkénti bontás, azon belül pedig a településenkénti eredmények. De azok aztán egyesével, rengeteg pdf-ben. Ezt mondjuk, még nem kevés munkával lehetne kezelni, de nem ilyen egyszerű a helyzet. A dokumentumokban ugyanis nem szerepelnek beazonosítható földterületek, mert helyrajzi számok helyett egy speciális NFA-kóddal jelölték őket. Így hiába nyilvános, hogy a felcsúti polgármester cége kapta meg egy alcsútdobozi föld haszonbérleti jogát, nem tudjuk minden kétséget kizáróan beazonosítani, hogy pontosan hol van ez a terület, és mekkora.

 

buzakalasz

 

Ezért 2015 áprilisában közadatigényléssel fordultunk a Nemzeti Földalapkezelőhöz: Kikértük a földpályázatokat bonyolító hatóságtól a miniszterelnök szeretett falujában és annak környékén elhelyezkedő településeken (Alcsútdoboz, Bicske, Felcsút, Kajászó, Óbarok, Szár, Újbarok, Vál, Vértesacsa) található állami tulajdonú földek helyrajzi számos listáját.

Érdemi választ nem kaptunk, csak annyit, hogy kérésünket továbbították az illetékes szervezeti egységhez. Emiatt panaszt tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), amelynek válasza a napokban érkezett meg.

 

 

A NAIH közel három oldalas, jogszabályi hivatkozásokkal sűrűn teletűzdelt levelében egyértelműen fogalmaz: „az állami tulajdonban lévő földekkel kapcsolatos adatok közérdekű adatoknak minősülnek”, ezért a hatóság felszólította az NFA-t, hogy legkésőbb nyolc napon belül küldje meg számunkra az általunk kért adatokat.

Célunk a címlapképen látható térképhez hasonló ábra elkészítése a haszonbérleti pályázatokról, és a NAIH döntésével most egy lépéssel közelebb kerültünk ehhez.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás