Egyéb

MSZP-közelből vásároltak szőnyegeket Matolcsyék

 

A Horn-kormány pénzügyi államtitkárához, 2002-2007-es MSZP-delegált jegybanki fb-taghoz kötődő cégtől vett szőnyegeket az MNB alapítványa, természetesen méregdrágán. Akar László már hivatali idejében is különös befektetéseiről volt ismeretes.

 

keepcalmsame2

 

Négyzetméterenként (!) több, mint 355 ezer forintért vett szőnyegeket a Magyar Nemzeti bank által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány – tudatta az Index a minap, a nettó vételárat közölve (280 ezer/m2). A bírósági döntés alapján nyilvánosságra hozott alapítványi költésekből kiderül: az eladó bizonyos Art-Kelim Békésszentandrási Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft.

A vásárló alapítvány az Indexnek azt válaszolta: 2015 júliusában szerződtek, a kézi csomózású szőnyegeket a PADA Úri utcai épületébe szánják.

Az Art-Kelim 1992-ben jött létre, a cégjegyzék 1993 óta mutatja a tulajdonosait, a sorban első a Kelimpex Kft., ami Akar László, a Horn-kormány pénzügyi politikai államtitkára családjának érdekeltsége. Akar – aki 2002-2007-ben az MSZP delegáltjaként történetesen a mostani megrendelő MNB felügyelőbizottságát erősítette – 1994-1998-ban dolgozott a Pénzügyminisztériumban, a Kelimpex 2000-ig volt érdekelt a szőnyeggyártó kft-ben.

Az Art-Kelimben volt némi tulajdonosi változás az évek folyamán, 1993-tól folyamatosan érdekelt benne a két ügyvezető, a békésszentandrási Czuczi Ernő és Akar felesége, Akarné Körmendy Teréz.

A cégadatok alapján az Art-Kelim cégtörténete nem tűnik klasszikus privatizációnak, nem lelni például, hogy a kft-nek lett volna jogelőde a 1990 előtt. Az ellenkezője nem is lenne elegáns, Akar ugyanis annak idején a PM-ből rálátott a magánosítás folyamataira is.

Czuczi ugyanakkor 1990-1997-ben elnökölt a hasonló profilú Békésszentandrási Szőnyegszövő Háziipari és Népi Iparművészeti Szövetkezetben, amely 2000-ben, vagyon nélkül szűnt meg egyszerűsített felszámolással. A két cég székhelye (Szent András utca 2.) azonos címen található.

Az Art-Kelim régóta szállít az államnak: 2008-2015 között az Országgyűlés Hivatala például többször rendelt a cégtől kézi csomózású szőnyegeket, egyebek mellett a Vadászterembe és a főrendi ház társalkodójába mindösszesen több tízmillió forintért. Békés megyében amúgy nagy hagyománya van a szőnyegiparnak: ebből a doktori értekezésből legalábbis az derül ki, hogy az 1900-as évek elején kezdték az úgynevezett torontáli szőnyegek gyártását a régióban.

Korábbi cikkeink a jegybanki alapítványokról

Az MNB alapítványai kivonják magukat a közbeszerzés és a nyilvánosság alól – de sikerült?

Az Átlátszónak ajánlotta fel fizetése egy részét a vs.hu-tól távozó újságíró

A norvégbűnözőkön edződött KEHI-vel vizsgáltatnák a jegybanki alapítványokat korrupcióellenes szervezetek

Százmilliók egy semmiből jött cégnek az MNB-alapítványoktól

A Vs-paradoxon: közpénzből feltárt közügyek?

Tiltott jegybanki finanszírozás is felsejlik az MNB alapítványok szerződéseiből

Az igazságügyminiszter irodája ügyvédkedik a Matolcsy-alapítványoknak

103 millió forintot kapott az egyik MNB-alapítványtól az Eiffel Palace-t felújító cég

Hűtlen kezeléssel vádolt zugbankár az MNB festményüzlete mögött

Amicus Curiae az Alkotmánybírósághoz az MNB-törvény módosítása ügyében

Most az MNB alapítványainak adatait titkosítanák törvénnyel

Böngésszen MNB igazgatósági határozatokat, hogy lássa, hogyan veszti el közvagyon jellegét a pénze

A jelenleg a GKI Gazdaságkutató alelnökeként tevékenykedő Akart hivatali idejében is érték támadások magánbefektetései miatt: még PM-es karrierje előtt, 1992-ben feleségével együtt érdekelt volt a Tuti Tipp Fogadásszervezőben (mások mellett Puch László későbbi MSZP-s pártpénz-macherral együtt). 1993-1995-ben pedig felbukkant a Lovas-fivérek érdekeltségében álló Vektor Bróker Rt. felügyelőbizottságában.

Lovasék a Tocsik-botrányban váltak közismertté, a Vektor Bróker testvércége képviselte az önkormányzatokat a belterületi földmutyiban. A testvérek évtizedeken átívelő karrierjéről az Átlátszó is megemlékezett.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás