Egyéb

Második fődíjat kapott a Kimittud közadatigénylő oldal a SozialMarie 2016 díjazottjai között

A szakmai zsűri idén is 15 kiváló társadalmi innovációt tüntetett ki a SozialMarie díjjal. Május 1-jén, vasárnap több mint 300 vendég személyesen győződhetett meg a három fődíjas és a 12 további díjazott projekt kiemelkedő színvonaláról. Összesen 54.000 eurót osztottak szét a 15 díjazott között. A pénzbeli elismerésen túl a SozialMarie nyilvánosságot biztosít a társadalmi innovációknak.

A SozialMarie idén immár tizenkettedik alkalommal tüntet ki társadalmi problémák hatékony megoldását célzó innovatív projekteket. A SozialMarie idei díjaira Ausztriából, Magyarországról, és Csehországból közel 280 projekt pályázott.

A 15.000 eurót érő első díjat idén a „displaced_space for change“ című bécsi projekt kapta, melynek keretében építészhallgatók menedékkérőkkel közösen tették lakhatóvá a korábbi adóhivatal épületének tereit.

Wanda Moser-Heindl férjével, Fritz Moserrel közösen 2005-ben hívta életre a díjat. „Kezdettől fogva fontos volt számomra, hogy a merészségükkel és kísérletező kedvükkel kiemelkedő projektek megfelelő nyilvánosságot kapjanak.”

A SozialMarie 2016 három fődíjasa

1. díj (15.000 euro) – Displaced_Space for Change (Bécs, Ausztria)

Egy építészkari szeminárium hallgatói beveszik magukat a legnagyobb bécsi menekülttáborba a harmadik kerületben. A diákok a menedékkérőkkel közösen teszik lakhatóbbá a korábbi adóhivatal épületét: a szabadban elhelyezett konténeres zuhanyzót raklapokkal teszik otthonosabbá; berendeznek egy óvodát és egy kultúrkávézót, a falakon kifestik a csempét, ha már a tűzveszély miatt tilos a textil használata, növényeket telepítenek a belső udvarban, létrehoznak egy mindenki számára hozzáférhető műhelyt, hogy további székekkel, asztalokkal, polcokkal láthassák el a közösségi tereket. A Vöröskereszt minden akciót támogat, az ottlakók pedig hatalmas odaadással vesznek részt a projektben.

2. díj (10.000 euro) – KiMitTud? (Magyarország)

Több mint húsz éve minden magyar polgárnak joga van közérdekű kérdésével a politika és a közigazgatás megfelelő pontjához fordulni és kérdésére választ kapni. A KiMitTud? ebben segít. Hogyan fogalmazd meg a kérdést? Kinek címezd? És ha anonim szeretnél maradni, az is lehetséges. Lényeges, hogy minden kérdést és minden választ online nyilvánosságra hoznak, és azt is, ha a kérdésre nem érkezik válasz. Ebben az esetben az atlatszo.hu jogászai utánajárnak, és ha kell, akár a bíróságig is elmennek. A kérdések és válaszok gyarapodó gyűjteménye inspiráló forrás újságírók számára is.

 

20160502_093619

 

3. díj (5000 euro) – Philanthropists´ Stock Exchange (Csehország)

Civil szervezetek a Pardubice régió négy kerületében évente egyszer bemutatják az adott kerületben megvalósítani kívánt projektjeiket a mindenki számára nyitott „filantrópok börzéjén”. A helyi kormányzat képviselői helyi vállalkozókkal közösen közvetlenül az esemény után eldöntik, hogy mely projektek és milyen támogatásban részesülnek. Az eljárás nyilvános és követhető, a szociális projektek a gyarapodó forrásoknak köszönhetően több követ tudnak megmozgatni és erősebb a jelenlétük a regionális médiában. Vállalkozások, közigazgatási szervek és civil szervezetek kerülnek egymással beszélőviszonyba. Így hosszabb távú kapcsolatok is kialakulhatnak a támogatók és a civilek között.

2000 eurós díjak

A három fődíjjal egyidejűleg tizenkét további projekt is kapott egyenként 2000 eurót érő díjat, köztük 3 magyar kezdeményezés: az Autonómia Alapítvány „Integrom” című projektje, a Patent Egyesülettől a „Bíróságfigyelés a párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos eljárásokban” és a BAGázs Egyesület „BAGázs jogklinika” projektje. A magyar közönségdíjat a Nem Adom Fel Cafe & Bar, fogyatékkal élő emberek által működtetett kávézó kapta.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás