Egyéb

Százmilliók egy semmiből jött cégnek az MNB-alapítványoktól

2016 tavaszáig összesen nettó 292 millió forint értékben kötött szerződéseket a jegybank és alapítványai a  made in Heiszler Kft-vel. A három éve alapított cég tulajdonosa ekkorra már kisebb cégtemetőt tudhatott maga mögött; de az MNB-s pénzeső beindulása előtt a made in Heiszler sem muzsikált valami fényesen, 2013-ban mindössze 13 milliós árbevétele volt.

 

poncius

 

A cég honlapja szerint a made in Heiszler Kft. a programozástól az építési generálkivitelezésig szinte mindenhez ért, most éppen műemlék-felújításában utaznak. A cégvezető és egyedüli tulajdonos Heiszler Zoltán grafikus és lakberendező. 1990 -től kezdődően 11 cégben bukkan fel Heiszler, ezek közül hetet felszámoltak, egynek pedig kényszertörlés lett a vége. A cégek jellemzően valamilyen nyomdai tevékenységgel foglalkoznak, a made in Heiszler főtevékenysége a forma- és divattervezés.

A kitartó vállalkozó 2010 szeptemberében megalapítja a Hellohz Kft-t.  A cég legnagyobb árbevételét az alapítás évében realizálja, ez nettó egy millió kétszáz ezer forint.  Az alapítás évét követően viszont már csak veszteséget termelő cég ellen több végrehajtás is indul: a NAV már 2011-től követeli a cégtől a jussát, 2014 augusztusában a Budapesti Elektromos Művek kér végrehajtást.

Heiszler Zoltán 2015 novemberében nyitotta meg H-creative néven a kiállítótermét, az eseményen Kovács Ákos dalszerző-énekes is közreműködött. A megnyitón Heiszler Zoltán művészeti vezető beszélt cégének új, teljes mértékben önerőből fenntartott tevékenységéről.

Megnyílik a Pallas Athéné aranybánya

A nem túl rózsás előzmények után a grafikus-lakberendező 2013 januárjában megalapítja a made in Heiszler Kft-t. Az MNB a KBE/104/2013 számon regisztrált közbeszerzési eljárásra ezt a Kft-t hívja meg ajánlatevőnek bankjegy és éremgyűjtemény fotózásra. Az üzlet a cégnek nettó 3 millió 480 ezret hoz, de a munkát valójában a 2013. július 29-én, tehát az MNB közbeszerzési kiírása előtt két hónappal alapított Circumstances Creative Kft. végezte el alvállalkozóként.

A cég egyik tulajdonosa Káré András fotós, webdizájn fejlesztő, Káré készítette Semjén Zsolt honlapját, de a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont portálján is Káré van programozóként feltüntetve.

A Közbeszerzési Értesítő tanúsága szerint a made in Heiszler Kft. 2016-ig az egyetlen közbeszerzésen sem kapott megbízást – ekkor nyert el az MNB kiírására egy nettó 23,8 millió forintos keretszerződést, mely alapján az MNB székházában kell majd konkrét megállapodás szerint bizonyos feladatokat ellátni: kreatív dizájn, belsőépítészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, egyebek.

Ez azonban csak a töredéke a made in Heiszler jegybankos megbízásainak: a kft 2014 februárjától mindenféle versenyezés nélkül 292 millió forint értékben kapott munkát az MNB-től és az alapítványoktól. Sőt, a teljes összeg, amihez Heiszler cége a Palllas Athéné-klónoktól jutott, ennél is több, mivel a cég készítette az alapítványok nem túl igényes honlapjait: ez konkrétan egy ingyenes motorra és sablonra épített portált jelent.

Ha a jegybanktól kapott pénz nem közpénz, akkor miért kellene közbeszerzés? 

Bonyolult jogi probléma, hogy az MNB által alapított alapítványok a közbeszerzési körbe tartoznak-e. Annyit az AB vonatkozó határozata alapján mindenképp mondhatunk, hogy az alapítványok által megvalósított beruházásokat közpénzből, támogatásból finanszírozták. De annak, hogy az alapítványok közbeszerzéseken versenyeztették volna a vállalkozókat, kicsi a valószínűsége, ugyanis a Közbeszerzési Hatóság honlapján egyetlen közzététel nem található a Pallas Athéné alapítványok részéről.

Nézzük milyen nem-közbeszerzéses megbízásokat nyert el Heiszler cége az MNB-alapítványoktól:

Időrendben az első megbízást 2014 februárjában kapta a made in Heiszler „irodai berendezési és belsőépítészeti munkák elvégzésére”, a vállalkozói díj nettó 18,8 millió forint volt. Néhány hónappal később, júniusban újabb megrendelés jön, ezúttal is belsőépítészeti feladatokra 12,9 millióért. 2015-ben 71 darab iroda-és tárgyalószékeket rendeltek Matolcsyék alapítványai Heiszler cégétől nettó 5,6 millióért. (Szűkmarkúnak ez a beszerzés sem mondható: bár divatos dizájntermékről van szó, a darabonkénti százezer forint körüli ár elég borsos.)

Az együttműködés 2015 nyarán indul be igazán: július és szeptember között a Budapest I. kerület Ybl Miklós tér 8-ban az alapítványi iroda, oktatóközpont, tanári szobák és közösségi tér belsőépítészeti és kivitelezési munkálataira nettó 34 millió forint értékben, ugyanitt audiovizuális és számítástechnikai rendszer kiépítésére nettó 66 millió forint értékben szerződik a made in Heiszlerrel a PADA, a PADS és a PAGEO. Ugyanezek az alapítványok bízzák meg Heiszler cégét december 8-án a Döbrentei utca 2. alatti Alapítványi Oktatóközpont „kiegészítő munkálataival” 5 millió plusz áfáért. 2016 február 1-jén újabb megbízás érkezik, ezúttal is IT-szolgáltatásokra, nettó 6 miióért.

Az MNB-alapítványok igen elégedettek lehettek a made in Heiszlerrel, hisz 2015. december 22-én már az MNB ajánlattételi felhívásával kopogtatott a postás a kft székhelyén. Heiszler cége lett a nyertes ajánlattevő, így a január 29-én megkötött, nettó 23,8 milliós keretmegállapodás alapján óránként 19 ezer forintba kerülő szakértői és tervezési szolgáltatásokat vásárolt az MNB a made in Heiszler Kft-től.  A cég a szerződés értelmében az MNB székházának felújítást készíti elő.

Ezt követően, 2016. március 17-én beazonosíthatatlan munkaterületre a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány  két darab, egyenként csaknem 20 milliós szerződést  köt a Kft-vel belsőépítészeti kivitelezési munkálatokra.

Bár az MNB által kiadott, az alapítványok szerződéseit tartalmazó táblázatokban elég nagy a káosz, annyit sikerült kisilabizálni, hogy a semmiből támadt Made in Heiszler Kft. két év alatt nettó 292 milliónyi (egész pontosan 292 621 550 forint) megbízást kapott az MNB-től, és annak közpénz-átalakító leányaitól.

Móricz Csaba

kép forrása: www.kortarsonline.hu

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás